Karton kutuda şarap, zeytinyağı...

Güncelleme Tarihi:

Karton kutuda şarap, zeytinyağı...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 11:45

Süt ve meyve suyu ambalajlarıyla kendini gösteren karton kutular, donatıldıkları yeni teknolojilerle cam kavanoz ve teneke kutuların raflardaki yerine göz koydu.

Haberin Devamı

Karton kutular, artık, şaraptan suya, zeytinyağından çorbaya, tatlıdan kabak, havuç gibi sebzelere kadar pek çok ürünü sarmaya hazırlanıyor.

Tetra Pak Türkiye Genel Müdürü Henrik Hauggaard, sıvı gıda işleme ve ambalajlama sistemlerinde dünya çapında önemli bir yere olan şirketin çalışmalarını değerlendirdi.

Geçen yıl, dünya genelinde 64 milyar 361 milyon litre ürünün Tetra Pak ambalajlarında tüketiciye ulaştırıldığını, küresel cirolarının 8,1 milyar avro civarında gerçekleştiğini bildiren Hauggaard, Türkiye'nin, Tetra Pak'ın ambalaj malzemesi üretim tesisine sahip olduğu 48 ülkeden biri olduğunu anımsattı.

Hauggaard, şu görüşleri aktardı:

“Türkiye ofisimiz aynı zamanda Kafkaslar'dan da sorumlu... Yılda 2,6 milyar ambalaj üretim kapasitesi ile İzmir fabrikamız Türkiye'deki sıvı gıda sektörünün ambalaj gereksinimlerinin önemli bir bölümünü karşılıyor. Tesisin ürettiği ürünler 16 ülkeye ihraç ediliyor. Bu istatistikler, Türkiye'deki operasyonlarımızın Tetra Pak'ın küresel faaliyetleri içindeki yerini sanırım yeterince açıklıyor. Türkiye, Tetra Pak'ın küresel alandaki faaliyetlerinin önemli bir parçasını oluşturduğu için önem taşıyor.”

Haberin Devamı

Türk ve Avrupalı tüketicilerin tüketim alışkanlıkları arasında farklılıklar bulunduğuna da dikkat çeken Hauggaard, Türkiye'de hijyenik ve güvenli gıda tüketme bilincinin daha düşük olduğunu vurguladı.

Hauggaard, yüksek açık süt tüketim oranlarını buna örnek olarak göstererek, şunları kaydetti:

“Açık süt birçok bulaşıcı hastalıktan sorumlu mikroorganizmalar içermesine rağmen halen tüm süt tüketiminin yüzde 57'sini oluşturuyor. Dahası, Türkiye'deki sıvı gıda tüketimi Avrupa ile kıyaslandığında genelde düşük kalıyor. Yılda kişi başına düşen meyve suyu tüketimi Almanya ve Fransa'da 50, İspanya'da 30, Yunanistan'da 20 ve Avrupa genelinde 15 litreyken bu oran Türkiye'de sadece 5,5 litre düzeyinde kalıyor. Türkiye'deki amaçlarımızdan biri de sağlıklı süt ve meyve suyu tüketimini artırmaktır.”

“ŞAŞIRTICI GIDALAR KARTON AMBALAJA GİRECEK”

Tetra Pak'ın faaliyet gösterdiği ülkelerin tümüne, süt ve sıvı gıda işleme ve ambalajlama çözümleri gibi ileri teknoloji ürünlerini sunduğunu aktaran Hauggaard, bugün, Tetra Pak tarafından geliştirilen çözüm sayesinde kuru ve katı gıdanın da artık karton ambalajlarda güvenli bir şekilde korunabildiğini, şaraptan suya, hazır çorbadan soslara kadar birçok gıdanın hijyenik koşullarda saklanabildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Hauggaard, “Yakın bir gelecekte, karton ambalajda sunulan süt ve meyve suyu dışındaki gıda maddeleri için de yeni pazarlar oluşmasını bekliyor, gerek Türkiye'de gerekse dünyanın diğer bölgelerinde farklı ve şaşırtıcı gıdaları karton ambalajda görmeyi umuyoruz” dedi.

ŞARAP VE ZEYTİNYAĞ DA KARTONDA...

Tetra Pak Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Nejat Çalışkan da şirketin, aseptik karton ambalajlarla sunduğu kolaylık ve avantalarla pazarda güçlü bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Aseptik karton ambalajlara daha önce sadece süt, meyve suyu gibi sıvı gıdalar girebiliyorken, artık çok çeşitli gıdaların bu ambalajlarda sunulabildiğini ifade eden Çalışkan, şarap, zeytinyağı, soya, domatesli ürünler, çorbalar ve tatlıların, bu gıdalara örnek olarak verebileceğini anlattı.

Haberin Devamı

Çalışkan, aseptik karton ambalaj içinde sunulan ürünlerin hiçbir koruyucu katkı maddesi içermediğini, ambalajın kendisinin de herhangi bir kanserojen risk taşımadığını belirtti.

Çalışkan, gıda ürünleri alanındaki en önemli yeniliklerinden birinin cam ve teneke ambalajlara alternatif olarak oluşturulan Tetra RecartTM olduğunu aktardı.

Güvenli, konserve açacağı gerektirmeden kolay açılabilen, keskin kenarları bulunmayan, geri dönüşümlü, çevre dostu olmasının yanı sıra Tetra RecartTM'nin, açılmadığı sürece, buzdolabına gerek olmadan içindeki ürünü oda ısısında saklayabildiğini anlatan Çalışkan, şöyle devam etti:

“Bu avantajlarına ek olarak, pazara getirdiği yenilik sayesinde konserve gıdalar için sunulan karton ambalajların kısa zamanda tüketiciler tarafından benimsenmesini ve tercih edilmesini bekliyoruz. Çeşitli gıdalar için geliştirilen Tetra Pak aseptik karton ambalajları kısa süre içinde pazarımıza sunmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!