"Kartla 3 yılda 10 köprü yapılabilir"

Güncelleme Tarihi:

Kartla 3 yılda 10 köprü yapılabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2013 14:34

MasterCard ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Ekonometri Merkezi Türkiye’de Nakit ve Kart Ödemelerinin Karşılaştırmalı Maliyetine ilişkin rapor hazırladı. Raporda tüketimin tamamının kredi ve banka kartı ile yapılması durumunda ekonomiye 3 yılda 43 milyar TL katkı sağlanacağı belirtildi. Bu da 10 adet 3. köprü maliyetine denk geliyor.

Haberin Devamı

MasterCard ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından yapılan “Türkiye’de Nakit ve Kart Ödemelerinin Karşılaştırmalı Maliyeti” raporu nakit kullanmanın maliyetini ortaya koydu. Nakit kullanmanın sosyal maliyetinin 2012 yılı için 4 milyar 719 milyon TL olarak belirlendiği raporda, kartlı ödeme sistemlerini kullanmanın sosyal maliyeti ise 960 milyon TL olarak tespit edildi.

100 TL’lik harcamanın nakit yerine kartla yapıldığında her işlem bazında verimlilik kazancının 0.67 TL olduğunun belirtildiği raporda, kart kullanımının artarak devam etmesi durumunda 2015’e kadar Türkiye’nin kazancının 43 milyar TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor.

NAKİT KULLANIMI BİTERSE

Raporda, kart kullanımıyla birlikte, GSYİH’de yüzde 0.27 civarında bir etkinlik artışı ve kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınmasının getireceği yüzde 1.4’lük ek bir katkı hesaplandı. Buna ek olarak, 2013, 2014 ve 2015 yılları için nakit kullanımının tamamen ortadan kalktığı durumda, kayıtdışı ekonomide sağlanacak küçülme ile birlikte, büyüme oranının yaklaşık 0.25 artacağı vurgulandı. Rapor kart kullanımının Türkiye ekonomisine 2015 yılına kadar yaklaşık 43 milyar TL’lik bir katkı sağlamasının beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Raporla ilgili bilgi veren MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, “Tüm dünyada nakitsiz yaşam konusunda önemli adımlar atılıyor. MasterCard olarak nakitsiz yaşamın desteklenmesi için sürekli yeni teknolojiler ve hayatı kolaylaştıran yeni ödeme çözümleri üzerinde çalışıyoruz. Temassız ve mobil ödeme gibi hızlı, esnek ve güvenli ödeme araçlarımız yanında alternatif kart seçenekleri, tüketicileri olduğu kadar perakende sektörünü ve e-ticareti de olumlu yönde etkiliyor. Birçok çalışma gösteriyor ki, nakdin maliyeti ülkeler ve ilgili sektörler için bir sorun. Araştırmalar, nakit kullanmanın ülkelere maliyetinin ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor. Bu değerlendirmeyi Türkiye özelinde ortaya koymak için Boğaziçi Üniversitesi ile çok değerli bir çalışma hazırladık. İlgili kuruluşlara ipuçları vereceğini ve yol haritası olacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Refik Erzan ise “Banka ve kredi kartları, dijital ödemeler ve e-ticaret verimlilik artışı ve kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak yoluyla ekonomiye çok önemli katkılar yapıyor. Bu raporun amacı bu katkıyı hesaplayıp gözler önüne sermek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!