Güncelleme Tarihi:
NEW York’ta ‘Geleceğin taksisi’ sloganıyla açılan taksi ihalesine katılan 14 proje arasında 3 finalist belli oldu. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg tarafından dün açıklanan 3 finalist arasına Ford Otosan tarafından Gölcük’te üretilen Transit Connect ile birlikte Karsan’ın geliştirdiği yüzde 100 Türk malı taksi projesi girdi. İhalede 3’üncü finalist ise Japon Nissan’ın geliştirdiği taksi modeli oldu.
Finalde yarışacaklar
Finale kalan 3 model arasında en büyük şansın verildiği Karsan, yapılan son değerlendirmelerin ardından taksi ihalesini kazandığı takdirde önümüzdeki yıl 150 milyon dolarlık yatırım için düğmeye basacak. New York’ta olduğu için kazanan çok önemli bir prestij sağlayacak. Taksilerin ikon haline geleceği ihalede Karsan’ın en büyük rakibi ise Türkiye’de üretilen Transit Connect oldu. Ford, halen New York sokaklarında taksi olarak kullanılan Crown Victoria’ların yerine Gölcüklü Connect’le ihaleye katılmış ve Karsan’ın karşısına çıkmıştı. Şimdi Türkiye’de üretilecek iki model New Yok ihalesi için finalde yarışacak. ‘Geleceğin taksisi’ ismiyle açılan ihalede finale kalanları dün New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, ihaleyi düzenleyen Taxi&Limousine Commission’ın (TLC) Başkanı David Yassky’le birlikte açıkladı. Bloomberg’in iki finalist açıklamasını bekleyenleri, 3’ncü finalist şaşırtırken, Ford’un finalistler arasına sonradan eklendiği yorumları yapıldı. İhalede 3 finalist arasından verilecek nihai kararla birlikte New York’ta dolaşan taksiler 2014 yılına kadar tamamen yenilenmiş olacak. TLC Başkanı David Yassky, ihaleyle ilgili kararı verirken, sağlamlık, performans, yolcu konforu ve yakıt tüketimi kriterlerini dikkate aldıklarını belirterek, ayrıca aracın tasarımının New York’a yakışacak, ikon yaratacak bir model olmasına özen gösterdiklerini sözlerine ekledi.
Engelliler de düşünüldü
Amerikan basını Karsan’ın ‘Geleceğin Taksisi’ni, fütüristik tasarıma sahip olan, tamamen camla kaplı, turistlerin New York caddelerini keyifle seyredebileceği bir model olarak tanımladı. Karsan’ın tasarladığı ‘Geleceğin Taksisi’ konsepti, birçok teknolojik özellikleri içinde barındırıyor. CNG yani çevreci (sıkıştırılmış doğalgaz) motorla donatılan araçta, engelli yolcuların rahat inip binmeleri için elektronik rampa bile düşünülmüş. Yolcular, takside internete girebiliyor. Taksi sahibi ise araç üzerinde yer alan ekranlara reklam alabilecek. Taksi, önümüzdeki dönemde elektrikli motorla da donatılacak. Ford Otosan Gölcük’te üretilen Transit Connect ise geçen yıldan itibaren Amerika’ya ihraç edilmeye başlanmıştı. Ford, ihaleye Gölcük’lü Connect’in özel taksi versiyonuyla katılmıştı.
26 bin 500 taksi New York’ta dolaşacak
NEW York taksi ihalesini kazanan firma, münhasır olarak 10 yıl boyunca yılda 2 bin 650 adet aracı (ayda ortalama 220 adet) satmakla yükümlü. Değerlendirmeler sonunda kontratın 2010 yılı sonunda imzalanması, araçların da en geç 2013 sonundan önce teslim edilmeye başlanması bekleniyor. 10 yıllık sürenin ardından ihaleyi kazanan firmanın beş yıl boyunca satılan araçlarla ilgili garanti, servis, ve teknik desteği vermesini de talep ediyor.
34 yıl sonra gelen başarı
Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un ortağı ve en yakın dostu Bernard Nahum’un oğulları Jan ve Klod, 1976 yılında ‘Çağdaş’ isimli otomobil geliştirmiş ancak o zaman grubun otomotiv grup başkanı olan babalarından ‘Türk halkına uygun değil’ cevabıyla onay alamayınca proje doğmadan ölmüştü. Aradan geçen 34 yıla bir çok başarı sığdıran iki kardeş gençlik hayallerini bu kez Vehbi Koç’un damadı İnan Kıraç’ın da desteğiyle ‘Karsan’ ismiyle yarattılar. İki kardeşin geliştirdiği Türk markalı araç New York taksi ihalesinde finale
kalarak çok büyük bir başarı elde etti.
Ricardo, 15 saat sorguladı
KARSAN’ın New York için geliştirdiği taksi projesi dünyanın en büyük mühendislik firmalarından Amerikan Ricardo tarafından da 15 saatlik bir toplantı sonrası onay aldı. Karsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Klod Nahum, Ricardo’nun projeye onay vermesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “New York olmasa da her yere bu projeyle gireriz” açıklamasını yaptı. Nahum, prototip geliştirmenin 40 milyon dolara mal olduğunu belirterek, “Aracın imalat aşamasına gelmesi için normalde minimum 250 milyon dolarlık yatırım gerekir. Ancak oluşturduğumuz yepyeni platform üzerinde üretime geçersek yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırımla bunu gerçekleştirebiliriz” dedi.
2. el otomobil fırsatları hurriyetoto.com’da