A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2007 11:37
Çilek, erik ve üzüm gibi yaz meyvelerinin yanı sıra İran'dan ithal edilen karpuz da tezgahlardaki yerlerini almaya başladı. Karpuzun kilosu 5 YTL'den satılırken, çilek 6, ithal üzüm ise 20 YTL'den müşteri bekliyor.
Manav ve pazarcıların, fiyatlarının yüksek olmasından dolayı “meraklıları” için tadımlık olarak az miktarda tezgahlarına koyduğu meyveler, özellikle üst gelir grubundaki vatandaşların ilgisini çekiyor. Meyve satıcısı Yasin Çakman, serada üretilen çilek, erik ve üzümü 1-2 aydır sattıklarını, ancak Türkiye'ye yeni gelen İran karpuzunu, yaz döneminden bu yana ilk kez tezgahlarına koyduklarını söyledi. Karpuzun fiyatının, yerli ürün çıkana kadar pahalı olacağını dile getiren Çakman, ancak erik ve üzümün, daha uzun süre yüksek fiyattan satışına devam edileceğini kaydetti.
TANESİ 50 KURUŞTAN ERİK
Çakman, kilogramını 5 YTL'ye sattıkları karpuzun gelir durumu iyi olan müşterileri tarafından yoğun şekilde tercih edildiğini belirterek, “Çilek, erik ve üzümü ise müşterilerimiz tadımlık da olsa alıyor. Çileğin kilosunu 5, ithal üzümü ise 20 YTL'den satıyoruz” dedi.
Eriği kilo yerine tane ile satmayı tercih ettiklerini anlatan Çakman, şöyle konuştu: “Eriği kilo ile sattığımızda tutarı fazla oluyor. Bu nedenle eriği tanesini 50 YKr'den satıyoruz. Bunun yanı sıra Güyen Afrika ve Güney Amerika'da üretilen tropik meyvelerden 'Liçi'yi ise tanesi 2 YTL'den satışa sunuyoruz. 'Liçi', özellikle meraklılarının ilgisini çekiyor. Bazı müşterilerimiz ücretini verip 'Liçi'yi dükkanın önünde yiyor.”