Güncelleme Tarihi:
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Adana ve çevresindeki karpuz üretiminin yıllık 800 ve 1 milyon ton arasında değiştiğini bunun da Türkiye üretiminin yaklaşık dörtte birini oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'de, ilk ürün hasadının Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesindeki kumul alanlarda yapıldığını ifade eden Girmen “Tuzla ve daha sonra daha farklı yerlerdeki tarlalarda üretilen ilk ürünler dekar başına 2 bin 500 ve 3 bin TL arasında alıcı buldu. Ancak hasat yoğunluğuyla birlikte tarladaki ürünün fiyatı yüzde 70 ucuzlayarak dekarda bin TL'ye kadar düştü. Toptan fiyatı ise 25 ve 35 kuruş arasında işlem görüyor” dedi.
Girmen, sezon başında yüksek olan fiyatların sonraki süreçte düşmesinin alışılagelmiş bir durum olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Türkiye üretiminin yaklaşık dörtte birinin karşılandığı yöremizdeki ürünlerin çok büyük kısmının aynı anda hasat edilmesi fiyatlarda dalgalanmayı beraberinde getiriyor. Fiyat istikrarını sağlanması için üreticilerin bundan sonra kademeli ekim yapması gerekiyor. Örneğin yüz dekar alana sahipse farklı zamanlarda hasat edebilecek şekilde ürün ekimi yapmalı. Böylece piyasa doygunluğunun önüne geçilir ve aynı zamanda tüketim de artar.”
DAHA LEZZETLİ
Girmen, karpuzun bu yıl geçen sezona göre daha lezzetli olduğunu da söyledi.
Bunun, üreticilerin kabak aşılı ürünler yerine karpuz çekirdeğinden üretim yapmasından kaynaklandığını anlatan Girmen, “Bu sezon sofralara sunulan, sıcak yaz günlerinin değişilmez meyvesi karpuz, lezzeti ve kalitesiyle gerçekten iştah kabartıyor. Bunun yanı sıra üreticiler daha dikkatli bakım yapıyor, ürünler de belli olgunluğa ulaşmadan kesinlikte hasat edilmiyor” dedi.