Güncelleme Tarihi:
PEK çok ülkede bekar gezdikten sonra, Türkiye’ye atandığının 4’üncü haftasında şimdiki Türk eşiyle barda tanıştı. “Yarım Alman kalmayı başardım” diyecek kadar da bizden biri olmuş çoktan. Ciddi ciddi Büyakada’nın cennet olduğuna inanıyor. Bosch-Siemens Hausgerate (BSH) Ev Aletleri Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Norbert Klein’dan söz ediyorum. Türkiye’yi sevdiği kadar geleceğine de güvenen biri. 300 milyon dolarlık yeni yatırım kararlarından bahsederken, Türkiye’nin Alman şirket için bir ihracat üssü olduğunu vurguluyor. Norbert Klein ile hem BSH’yi hem de işin dışındaki yaşamını konuştuk.
* Ev aletleri sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü?..
- Türkiye’de beyaz eşya sektörü 2 milyar Euro’luk bir pazar. Geçen yıl yüzde 8 büyüdü ki, bu iyi bir oran. Bu yıl yüzde 6-7 büyüme bekliyoruz. Avrupa’daki büyük ülkelere bakınca en iyi büyüme oranı Türkiye’de.
Bulaşık makinesi rekoru
* Türk tüketicinin en belirgin farkı ne?
- Avrupa’ya kıyasla henüz olgunlaşmamış bir pazar. Ankastre kullanımı çok düşük ama bu da konut projeleriyle artıyor. Fırın ve bulaşık makinelerinde ankastre tercih edilirken buzdolabında solo ürünler alıyorlar.
* Neden?
- Türk kadını büyük hacimli buzdolabı istiyor. Ankastre buzdolapları standart olarak 60X60 cm. Türklerin beklentileri için çok küçük. Alman kadın akşam yemeğini küçük bir saklama kabında dolaba koyarken, Türk kadını direkt tencereyi dolaba kaldırıyor. Avrupa’da karpuz dilimlere ayrılırken, Türkiye’de ev hanımları koca bir karpuzu buzdolabına yerleştiriyor.
* Bulaşık makinası kullanımında pek çok Avrupa ülkesinden önde miyiz?
- Türkiye’de 6 yıl önce gelişmeye başladı. Her yıl yaklaşık yüzde 25-30 büyüyor ve Avrupa’nın en hızlı büyüyen, en büyük bulaşık makinesi pazarı burası.
BESLENME
Türk kahvaltısı favorim
- Yağsız yemekler yerim.
- Balık, salata, sebze yemekleri ve meyve tercih ederim.
- Sabahları Türk kahvaltısı yapıyorum; zeytin, domates, beyaz peynir, yeşil çay.
- Ofiste ne varsa onu yerim. Akşamları da hafif beslenirim.
- En çok Asya ve Hint mutfaklarını seviyorum.
- Türk mutfağını da çok seviyorum. Kebap, balık, mantı...
MEKAN
Yeni yer denemem
- Dışarı çıkacaksam iyi lokantalara giderim.
- Daha çok balık restoranlarını tercih ediyorum.
- Gidilen mekanda en çok hijyen, lezzet, atmosfer, tasarımı önemserim.
- Beyoğlu, Boğaz, Levent’teki restoranlara giderim.
- Yeni yerleri pek denemem.
- Ama müdavimi olduğum yer de yok.
- Aslında dışarıya pek çıkmam. Bazen arkadaşlarımla yemeğe gideriz.
KARİYER
Saksafonla gelen para
- Çocukken de yönetici olmak isterdim.
- Liseden sonra Mannheim Üniversitesi’nde ekonomi okudum.
- İlk işim Robert Bosch GmbH’nin ihracat departmanında görev almaktı.
- Ama ilk parayı bir grupta saksafon çalarak ve karate eğitmenliği yaparak kazandım.
- 25 yıldır bu gruptayım. Genellikle pazarlama ve satışta çalıştım. Bu süreçte Almanya, İspanya, Norveç, İsveç ve Türkiye’de bulundum.
TOPLANTI
Dev piknik
- Her gün toplantı yaparım.
- Toplantı süresi genellikle bir saattir.
- Görüşülen konuya göre ya daha çok dinlerim ya da daha çok konuşurum.
- Uzarsa sıkılırım.
- Ofis dışında özel etkinlikler de olur. Kamp yaparız mesela.
- Çerkezköy’de dev piknikte eğleniriz.
GÜNE BAŞLARKEN
Zinde ve mutlu
- Sabahları 06.15’te kalkıyorum. Zinde ve mutlu hissederim.
- Sabahları işe gitmeden spor yapıyorum.
- Kahvaltı yapma-dan çıkmam.
- Gazeteleri okurum.
- 6-7 saat uyku bana yeter.
SPOR
3-4 gün mutlaka
- Spor mutlaka yapıyorum.
- Haftada 3-4 gün sabahları vakit ayırıyorum. Koşu, fitness, kayak...
- Yazın yüzme, koşu ve fitness; kışın ise kayak yaparım.
- Okul yıllarımda karate yaptım; futbol, hentbol oynadım.
- Şu anda yaptığım spor yeterli.