Güncelleme Tarihi:
İndirim oranının “yüzde 1 mi, 2 mi veya 3 mü olacağı” konusunda çalıştıklarını belirten Ağbal, “Gelir veya kurumlar vergisi mükellefimiz 3 yıl olur, 5 yıl olur, geriye dönük bütün vergi beyannamelerini süresinde vermişse ve bu beyannameleri de zamanında ödemişse, biz bu karneye bakacağız. Karnesi tamamen pekiyilerle dolu mükellefimizin gelir veya kurumlar vergisinde indirim yapacağız” dedi. Ağbal, uygulamanın 2017 yılından sonra başlaması gerektiğini vurgulayarak, “2017 ve sonraki yıllarda başlayacak. Burada geriye değil ileriye bakacağız, çünkü yeni bir sistem getiriyoruz. Yakın zamanda bunu Bakanlar Kurulu’nda anlatacağız” ifadelerini kullandı.
BENİM YÜRÜYÜŞÜM DEĞİŞTİ
AA’nın Editörü Masası’na konuk olan Ağbal, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Meclise sunulan 2017 bütçesini “kendi içinde harikalar yaratan üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama çok önemli katkılar sağlayan, tam manasıyla bir hizmet bütçesi” olarak tanımlayan Ağbal, “Bütçeyi ben götürüyorum. Benim yürüyüşüm de bakışım da değişti, başım dik. Niye? Benim bütçem faiz bütçesi değil, hükümetimizin bütçesi tam manasıyla hizmet bütçesi” dedi. Ağbal, yeniden yapılandırma başvuruları hakkında da bilgi verdi. Yeniden yapılandırmaya başvuru sayısının her geçen gün artığını dile getiren Ağbal, 19 Ekim 2016 itibarıyla 3 milyon 980 bin 456 adet başvuru alındığını ve 32 milyar 727 milyon 948 bin liralık alacağın yapılandırıldığını söyledi. Bu yasadan çok umutlu olduklarını, vatandaşın devletle olan borç meselesini çözeceğini savunan Ağbal, “Madem el sıkıştık, barıştık. Arkadaş iki taksiti mutlaka öde” dedi.
YÖNTEMİ TÜİK BELİRLER
ENFLASYON sepetinde gıdanın ağırlığının düşürülmesiyle ilgili tartışmalara da katılan Ağbal, istatistiklerin güvenilirliğine dikkat çekti. TÜİK tarafından hazırlanan bütün istatistiklerin uluslararası normlara ve standartlara uyun olduğunu ve Eurostat’a da veri gönderidiğini belirten Ağbal, şöyle devam etti: “Doğru politika üretmenin ilk şartı uluslararası standartlara uygun, doğru istatistik hazırlamaktan geçer. TÜİK tamamen uluslararası standartlara uygun olarak kendi istatistiğini nasıl oluşturacaksa, onu kendisi oluşturacak. TÜİK’in istatistik hazırlanması noktasında uygulamaya koyacağı yöntem, standart ve esaslar tamamen TÜİK tarafından belirlenecek konulardır. Zaten bunu böyle yapıyoruz. Uluslararası standart ve normlar çerçevesinde tüketici anketlerinin yapılıyor. Dolayısıyla bu yaklaşım devam edecek. Enflasyonun hesaplanması konusunda Türkiye, Eurostat ve uluslararası kuruluşlarla zaten bu konuları yakın bir şekilde çalışıyor.”