Kariyer planına dijital destek

Güncelleme Tarihi:

Kariyer planına dijital destek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2022 07:00

Öğrencilik yıllarında staj yapmak istediler ancak bulamadılar. Sonra milyonlarca gencin aynı sorunu yaşadığını gördüler ve yola çıktılar. Emre Aykan ve Elis Yılmaz Aykan tarafından kurulan kariyer platformu Youthall, gençlerin staj ve iş bulmasına yardımcı olurken, özel içeriklerle gelişimlerine de katkı sunuyor. Bugün 1500 kayıtlı şirket ve 1.1 milyondan fazla genç kullanıcıya ulaşan platform, global bir marka olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler eğitim döneminde staj yapmakta, sonrasında ise hayalindeki işi bulmakta zorlanıyor. Klasik bir CV ile yapılan iş başvuruları da çoğu zaman ne çalışanı ne de işvereni memnun ediyor. İşte bu sorunu gören girişimciler gençlere kariyer yolculuklarında yardımcı olmak için yola çıktı. Emre Aykan ve Elis Yılmaz Aykan tarafından kurulan Youthall, bugün iş bulma platformundan fazlasını sunması ile öne çıkıyor. Girişimin yola çıkışını, geldiği noktayı ve yeni dönem hedeflerini Emre Aykan ile konuştuk.

Kariyer planına dijital destek
Elis Yılmaz Aykan ve Emre Aykan 

HENÜZ ÖĞRENCİYKEN BAŞLADILAR

Girişimcilik hikâyelerinin 2014 yılı sonlarına dayandığını belirten Kurucu Ortak Emre Aykan süreci söyle anlattı: “Ortağım Elis Yılmaz Aykan ile Bilkent Üniversitesi’nde okuduğumuz dönemde staj aramaya başlamıştık ve yaptığımız başvurulara şirketlerden olumlu veya olumsuz dönüş yapılmadığı için, daha iyi bir staj yeri bulmak ve kendimizi de güncel tutmak amacıyla stajim.net web sitesini ücretsiz bir altyapı ile hayata geçirdik. Fikrimizin üzerine yoğunlaştıkça aslında bunun sadece bizim değil hem milyonlarca gencin hem de şirketlerin yaşadığı bir problem olduğunu fark ettik. Web sitesi açıldığı ilk günden itibaren tam da bu nedenle çok ciddi derecede ilgi gördü. Biz de bu süreçte kişisel gelişimimizi artırmak ve adımlarımızı doğru atmak için sektörün önde gelen liderlerine ulaştık. Deneyimlerini ve ihtiyaçlarını öğrendik. Hem kendimizi hem de girişimimizi geliştirdik. Girişim hızlandırma programlarına katıldık. İlk ofisimizi Bilkent Cyberpark’ta açtıktan kısa bir süre sonra yatırım alıp İstanbul’a taşındık. Türkiye’deki global ve yerel büyük şirketler ile anlaşmalar yaparak 2017 yılında Paris’te bulunan girişimcilik kampüsü Station F’in Facebook iş ortaklığı ile gerçekleştirdiği Founder’s Hızlandırma Programı’na dahil olduk. Bu dönemde çalışmalarımızın globalleşmesi ile ismimizi değiştirerek, hizmetlerimizi genişlettik. Bu değişim sonrası gençlerin kariyer platformu Youthall olarak hizmet vermeye devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

SADECE İŞ DEĞİL

Haberin Devamı

Klasik bir istihdam platformu olmadıklarına, kariyer odaklı bir ekosistem kurduklarına dikkat çeken Aykan, “Şirketlerin sadece ilanlarını yayınladığı bir platform değiliz. Bunun başarılı olmayacağını biliyoruz. Bizler istiyoruz ki; gençler çalışacakları şirketi görsün, kurum kültürünü anlasın ve sonra karar versin. Sayfamızda şirketlerin kendilerini anlatmasını sağlıyoruz. Ayrıca tarafları bir araya getiren etkinlikler de düzenliyoruz. Aksi halde 2-3 ay sonra işten ayrılmalar her iki taraf için de zaman ve maliyet kaybı anlamına geliyor” dedi. Çoğu zaman gençlerden ‘CV’im çok boş, kimse benimle çalışmak istemez’ mesajı aldıklarını belirten Aykan, özel eğitimler ve içeriklerle üyelerin kendilerini geliştirmelerine de olanak sağladıklarını ifade etti. Kullancılardan herhangi bir ücret talepleri olmadığını belirten Aykan, platform kapsamında, ulaşım, giyinme, barınma ve eğitim gibi ihtiyaçlara indirimli erişim sağlayan fırsatlar alanı da oluşturduklarını ekledi.

Haberin Devamı

DÜNYAYA AÇILACAK

Bugün 1500 kayıtlı şirkete ve 1.1 milyondan fazla genç kullanıcıya ulaştıklarını dile getiren Aykan, Türkiye pazarında önemli bir paya sahip olduklarını, bunu daha da büyütecek adımlar atacaklarını ifade etti. Dünyanın birçok yerinden kayıtlı kullanıcıları olduğunu söyleyen Emre Aykan, “Youthall’un sistemi Türkçenin yanı sıra İngilizce ve Fransızca dillerini de desteklemekte. Türkiye’deki üniversiteler hariç 270 farklı üniversiteden kayıtlı kullanıcımız bulunuyor. Özellikle İngiltere, Fransa, İtalya gibi ülkelerden kayıtlı kullanıcılarımız var. 2023’te Youthall’u yurtdışında bir ülkede faaliyetlerini yaparken görebilirsiniz diyebilirim.

Haberin Devamı

Türkiye’den büyüyen global bir girişim olmayı planlıyoruz. Türkiye ve dünyadaki farklı ölçekteki şirketlerin genç yetenek işe alımında kullanabileceği en iyi yol arkadaşı olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

YAPAY ZEKÂ İLE AKILLI EŞLEŞTİRME

“Bizi benzer platformlardan ayıran en önemli faktör teknoloji üretmemiz” diyen Aykan, “İşverenlerin ve kullanıcımız gençlerin standart işe alım kalıplarının dışına çıkmalarını sağlıyoruz. Mesela yapay zekâ destekli akıllı eşleştirme aracımız ile şirketlerin işe veya staja alım süreçlerini bir güne kadar düşürebiliyoruz. Otomasyon sistemimiz ile tüm süreçlerin tek bir platformda ve en hızlı şekilde kullanabilmelerine olanak sağlıyoruz. İşverenlerin adayları değerlendirme aşamasında kendimizin yazdığı video mülakat aracımız ile işe alım süreçlerini daha verimli kılıyoruz. Ayrıca 18-35 yaş arası gençlerin kullandığı bir platformuz. Gençlerin Youthall ile potansiyellerini keşfetmelerine olanak sağlıyoruz. Herhangi bir referansa ihtiyaç duymadan kendi kendilerine başarabilmelerinin kapısının aralıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YERLİ GİRİŞİMDEN YENİ KURYE MODELİ

E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte paket teslimat hizmetlerine taleplerin artması, kargo taşımacılığı pazarının büyümesini tetikliyor. Market Research’ün yayımladığı verilere göre, 2021’de 13 milyar dolar değerinde olan kargo taşımacılığı pazarının 2030’a kadar 22.1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Büyüyen pazar karşısında kurumsallaşmaya başlayan kargo şirketleri, kişi ve işletmelerin operasyon sürecinde yaşadıkları aksaklıklarda muhatap bulamamasına ve takip edilebilirliğin azalmasına yol açarken, GrakGrak Cargo yeni bir model hayata geçirdi. Yerli girişim, insanların seyahat ederken paket kargo taşımasına, böylece ek gelir elde etmesine olanak sağlamanın yanı sıra, kullanıcıların kargolarını kimin taşıyacağına karar vermesini de mümkün kılıyor. Girişim fikirlerinin kargo hizmetlerindeki eksikliklerden ortaya çıktığını aktaran GrakGrak Cargo Kurucu Ortağı Halil İbrahim Dursunoğlu, konuya dair şu açıklamada bulundu: “Kargolarını uygun fiyatlı göndermek isteyenlerle, seyahat ederken para kazanmak isteyen kişileri tek platformda buluşturuyoruz. Sistemimizle birlikte yalnızca kargo süreçlerini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir kargo sektörüne katkıda bulunuyoruz. 2 ay gibi kısa bir sürede 20 bin kullanıcıyı aşan ailemizi büyütmeyi hedefliyoruz.”

Kariyer planına dijital destek

HEDEF DÜNYAYA İNGİLİZCE ÖĞRETMEK

Dijitalleşmeyle birlikte globalleşen dünyada sınırlar yeniden çizilirken, dil bilmenin önemi günden güne artıyor. Bununla beraber pandemi ile hayatımıza giren online eğitim ise sunduğu avantajlar ile artık daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. İngilizce öğrenenlerin karşısına çıkan en önemli engel olan konuşma pratiğini anadili İngilizce olan ve alanında uzman eğitmenleriyle ortadan kaldırmayı hedefleyen English Guru, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin çevrimiçi olarak dil öğrenmesini sağlıyor. İleri teknoloji markası olan VBT’nin Yönetim Kurulu Başkanı Birol Başaran’dan 120 bin dolar civarında yatırım alan bir girişim olarak bu yılı 1.5 milyon TL ciro ile bitirmeyi hedeflediklerini söyleyen English Guru CEO’su İbrahim Karakuş, 2023 hedeflerinin ise 10 milyon TL olduğunu belirtti. Bin kullanıcıya ulaşan, 2023 yılı için de 5 bin kullanıcıyı hedefleyen platformun bir diğer planı da önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde aralarında Çin ve Güney Kore’nin de bulunduğu Uzakdoğu pazarlarına girmek. Bunun için Ar-Ge çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Karakuş, doğru zamanı beklediklerini söyledi. Karakuş, yakın zamanda mobil uygulamalarını hayata geçireceklerini kaydetti.

Kariyer planına dijital destek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!