Güncelleme Tarihi:
1 Ocak’ta 1300 TL’ye çıkacak olan asgari ücretle ilgili olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çarpıcı uyarılarda bulundu. Hürriyet’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan ve asgari ücrette artışa da çalışana daha çok ücret verilmesine de karşı olmadıklarını vurgulayan Hisarcaklıoğlu “Böyle bir algı oluşsun istemeyiz. Ancak destek verilmeli. Destek verilmezse KOBİ’lerin kârlarının üçte ikisi gider” dedi. Böyle bir durumda KOBİ’lerin 40.5 milyar TL’lik gelirinin 25 milyar TL’sinin kaybolacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Destek verilmezse küçülme de kaçınılmaz olur” dedi.
KAMU 500 TL’SİNİ ALIYOR
Hisarcıklıoğlu asgari ücretin işveren için zaten 1500 lira olduğunu ama 500 lirasını kamu aldığını hatırlatarak şöyle devam etti: “İşçiye 1000 lira kalıyor. Asgari ücretle çalışanların çok büyük bölümü KOBİ’lerde. Asgari ücretin neti 1300 liraya çıkarıldığında işverene maliyeti 1940 liraya ulaşıyor. Yani aylık net asgari ücreti 300 lira artırmak için işveren üzerine ilave 440 lira, yıllık ise 5280 lira civarında ek maliyet yükleniyor.” Asgari ücret kapsamında yaklaşık 5 milyon kişi bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu bu durumda KOBİ’ler için ilave 22-26 milyar lira arasında maliyet artışı geleceğine işaret etti. KOBİ’lerin 2014 yılında 40.5 milyar lira gelir (vergi öncesi dönem kârı) ürettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu “2015 rakamları henüz çıkmadığından 2014’ü baz aldığımızda, asgari ücret artışı KOBİ’lerin kârlılığında üçte ikilik bir kayıp ortaya çıkarıyor. Eğer asgari ücret artışından kaynaklanan yük tamamen reel sektöre yüklenirse, KOBİ’ler ürettikleri net gelirin yüzde 62’sini kaybediyor. Kârlılıklarının üçte ikisini kaybedecek KOBİ’ler ilave istihdam, yatırım, yeni pazarlara ulaşma gibi faaliyetlerinde çok büyük sıkıntılar yaşayacak” diye konuştu.TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Asgari ücretin artmasıyla oluşacak yükün tamamıyla KOBİ’lere yüklenmesi hem adil olmayacak, hem de pratikte çok büyük sorunlar doğuracak. Genel fiyat artış oranının 3 katının üzerindeki asgari ücret artışından kaynaklanacak ilave maliyeti pek çok KOBİ yüklenemeyecek. Rekabete açık piyasa ortamında bu artışın satış fiyatlarına yansıtılması da çok mümkün değil. Dolayısıyla özellikle emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren firmalar olumsuz etkilenecek ya yatırım ve istihdam harcamalarını kısacaklar ya da işlerini küçültecekler. Tüm bu nedenlerle Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun da vurguladığı gibi, asgari ücretteki artışın KOBİ’lere daha az yansımasını sağlanmalı.” Hisarcıklıoğlu , destekle ilgili gerekli yasal düzenlemelerin Bütçe Kanunu içine konarak hemen çıkartılabileceğini de sözlerine ekledi.
Desteksiz artışın olası maliyeti
KOBİ’ler için ilave 22-26 milyar lira arasında maliyet artışı gelecek. KOBİ’lerin kârlılığında üçte ikilik bir kayıp ortaya çıkacak. KOBİ’ler ürettikleri net gelirin yüzde 62’sini kaybedecek.Ya işlerini küçültecekler ya harcamalarını kısacaklar.