Kargo dronları geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kargo dronları geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 07:00

Havadan görüntülemeyi tamamen değiştiren ve teknoloji dünyasının son dönemine damgasını vuran dron modelleri, günümüzde kargo taşıma süreci için de geliştiriliyor. Bu konuda birçok firma gerçekten büyük adımlar atıyor.

Haberin Devamı

Günümüzde dronlar birçok farklı amaç için kullanılabiliyor. Örneğin havadan video çekme sürecinin merkezinde kalmayı sürdüren dronlar, son dönemde “yarış” modelleriyle bir spor aracı olarak hayatımızda yer ediniyor. Yeni birçok dron modeli taşıdıkları kameralar, yapay zeka sistemleri ve sensörler ile kaza yapma sorununu neredeyse ortadan kaldırıyor ve bu sayede endüstriyel fabrika inceleme görevlerinde aktif olarak kullanılıyor. Aynı zamanda dronların arama kurtarma faaliyetlerine olan etkisi de yüksek seviyede yer alıyor. Bu konuda Türkiye’de düzenlenen bir etkinlik kapsamında konuşan AKUT Arama Kurtarma Derneği İHA pilotu Türker Kuş, “Gelişen teknoloji ile birlikte dronların hayatımıza girmesi arama-kurtarma faaliyetlerinde de son derece önem kazandı. Termal kameralı dronlar, fazla sayıda personelle yapılan operasyonların bölge risklerine göre daha güvenli, daha sonuç odaklı olmasını sağladı. Operasyon sürelerinin kısalması, arama alanının daha kolay taranması, gece operasyonlarında daha rahat ve güvenli hareket kabiliyeti ile hayatımıza pek çok kolaylık getirdi. Şu anda AKUT bünyesinde ikisi termal olmak üzere 6 dron ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı 26 İHA pilotumuz var” açıklamasında bulunuyor.

Haberin Devamı

BAHÇEYE TESLİMAT

Dronların son dönemde öne çıktığı alanlardan birisi ise kargo taşımacılığı. Birçok firma uzun süredir bu konuda denemeler yapıyor. Örneğin pizza firması Dominos’un dronlar ile pizza taşıma konusunda çok ses getiren adımları bulunuyor. Bu alanı esas genel kullanıma sokacak firma ise Amazon olacak gibi görünüyor. Dünyanın en büyük alışveriş firmalarından olan Amazon, eğer gerekli izinleri alabilirse yıl sonunda ABD’de dron ile kargo taşımaya başlayacak. Belirli gereksinimleri karşılayan müşteriler, yıl sonunda 2.2 kg’a kadar olan yükleri direkt olarak arka bahçelerine gelecek drondan teslim alabilecek. Bu konuda gündeme gelen başka dev adımlar da bulunuyor.

DEV PROJELER PLANLANIYOR

Örneğin kısa süre önce Continental Drones ve Wingcopter firmaları önemli bir ortaklık kurdu. Bu büyük bir yatırım merkezinde kurulan ortaklık kapsamında Afrika ülkelerinde faaliyet gösterecek tam 12 bin dronluk bir ağ kurulacağı açıklandı. Bu ağ üzerinden Afrika ülkeleri arasında ve ülkeler içerisinde dronlar ile havadan güvenli ve hızlı şekilde kargo taşınabilecek. Burada amaç ürün teslimatından çok, hızlı şekilde ilaç ve tahlil örnek aktarımı gerçekleştirmek olacak. Süreçte 6 kg yük taşıyabilen “Wingcopter 198” isimli 110 km menzile ve 144 km/s maksimum hıza çıkabilen dronlar kullanılacak. Bu dronlar otonom olarak uçabilecek ancak istenirse operatör kontrolünde de olabilecek. Bu arada Google çatı şirketi Alphabet de dron ile kargo taşıma sürecinde aktif olarak yer alıyor. Bu alanda uzun zamandır testler yapan firma, yakında ABD sınırları içerisinde dron ile kargo teslimatını bazı şirketler için ticari hale getirecek. Şirketin dronları yapılan gösterimlerde gösterildiği kadarıyla yüklerini yere inmeden bir ip yardımıyla belirlenen konumlara bırakabilecek. Bu arada süreçte Türkiye merkezli çalışmalar da yok değil. Geçtiğimiz yılın sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ilk olarak İstanbul-Eskişehir-Ankara hattı için “dron taşımacılığı hava koridoru güzergahı” belirlemişti. Dünyada ilk olduğu belirtilen çalışmayla dronların kargo taşıma şartları kesin kurallara bağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!