Güncelleme Tarihi:
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 7 gıda ürünü için uygulamaya alacağı karekod düzenlemesi 1 Ocak itibariyle devreye alınacak. Ancak sanayiciler uygulanacak sistemin sektöre yarardan çok zarar getireceğini ifade ediyor. Uygulama ile birlikte zeytinyağı, bal, bebek maması, enerji içeceği, bitkisel yağ, çay, alkollü içecekler ve gıda takviyesi ürünlerinin içinde bulunduğu 7 sektöre 1 milyar dolarlık ek maliyet geleceğini ifade eden Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, uygulamanın geri çekilmemesi halinde hukuki süreç başlatılacağını dile getirdi.
MALİYETLER ARTACAK
Sadece bira sektörüne 80 milyon liralık ek maliyet getirecek uygulamanın dünyanın hiçbir yerinde uygulanmadığını ifade eden Kopuz, “Sistemle beraber sektöre sanki örtülü bir vergi getirilmiş olacak. 7 sektör gıda alanının yüzde 20’sini oluşturuyor. Eğer karekodun kapsamı genişletilirse maliyet daha da artacak. Bunun faturası da tüketiciye kesilecek. Bu konu hakkında gerekli düzenlemelerin yapılması için Tarım Bakanı Mehdi Eker ile görüştük. Gerekli düzenlemelerin yapılması için başvuruda bulunduk” dedi.
KAREKOD İÇİN TEK FİRMA
Ambalaj sektöründe karekodlu ambalaj üreten tek bir firma olduğunun altını çizen Kopuz, “Bu uygulama Neden devreye alınmak isteniyor bilmiyoruz. İhale açıldı mı açılmadı mı bu konuda da bir bilgimiz yok” ifadelerini kullandı.
GDO’da sıfır tolerans yatırımcıyı kaçırır
GIDA konusunda GDO için sıfır tolerans uygulanmasının da bir çok sanayiciyi hapis tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını ifade eden Şemsi Kopuz, “AB GDO bulaşanlarında sanayicinin mağdur olmaması için binde 9’luk eşik koydu. Bizde ise sıfır tolerans var. Ankara’da bir şeker üretici GDO bulaşığından dolayı hapis cezası aldı. Karar yargıtayda. Yargıtay kararu onaylarsa bırakın yabancı sermayeyi yerli sermaye bile Türkiye’den çıkar” diye konuştu. Bu şartlar altında GDO’dan dolayı ABD’deki 240 milyon tüketicinin de bioterörist kapsamına girebileceğini söyleyen Kopuz, “Bırakın üreteni perakende noktası da 1 ila 5 yıl arasında hapis cezası yatabilir” dedi.
40 milyar dolarlık gıda ihracatı
‘YÜZÜNCÜ Yıla 10 Kala’ temasıyla Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Gıda Kongresi 2013’te konuşan Şemsi Kopuz, 150 milyar dolar tarımsal hasıla ve şu an 10 milyar dolar olan gıda ve içecek ihracatının 40 milyar dolar olmasını beklediklerini söyledi.
Kıdem tazminatında kimse topa girmiyor
KONGRE’de kıdem tazminatı ile açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, sektörün en önemli sorunları arasında kıdem tazminatı konusun olduğunu söyledi. Kıdem tazminatı fobisi yüzünden kurumsal hafızanın oluşmadığına dikkat çeken Kafkas, “Artık dünyada teknoloji ve para sonucu belirlemiyor. İnsan kalitesi en önemli etkenlerden biri. Ancak bu dönemde kıdem tazminatı tartışmaları sürerken, taraflar yabancı bir film izliyormuş gibi konuya bakıyor. Bu topa girmiyor. Bu konu çözülürse verimlilikte artacaktır” dedi.