Kardeşlerine ‘pazarlık’ usulü belediye ihalesi verdi

Güncelleme Tarihi:

Kardeşlerine ‘pazarlık’ usulü belediye ihalesi verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2012 14:21

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce arasında, geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulu'na damgasını vuran tartışmanın perde arkası ortaya çıktı. Karşılıklı sert sözlerin altında,Ordu Korgan Belediyesi'nin bir dizi ihalesinde 'usulsüzlük' olduğu suçlaması yer alıyor. CHP'li İnce, Bakan Şahin'in festival ağalığı beratını Korgan Belediye Başkanı'ndan aldığını söyledi. Bakan Şahin ise bu sözlere “Utan biraz, utan” sözleri ile tepki verdi. Tartışmanın odağındaki Korgan Belediyesi Başkanı dahil 12 belediye personeli hakkında İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdi ortaya çıktı. Suçlama ise Belediye Başkanı Güven'in kardeşlerine ait şirkete pazarlık usulü ihale çok sayıda ihale verilmesi.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma iznini içeren karara göre, Başkan Güven’in kardeşlerine ait şirket belediyeden 12 ihale aldı. Söz konusu ihalelerden 9’u İhsan Güven’in göreve geldiği dönemden sonra verildi.

Üstelik ihalelerin tamamına yakınında tek teklif sahibi, Başkan Güven’in kardeşlerine ait şirket oldu. Başkan

‘USULSÜZLÜK OLDUĞUNU BİLMİYORDUM’

Konuya ilişkin hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Korgan Belediye Başkanı İhsan Güven, “Verdiğimiz ihalelerde usulsüzlük olduğunu bilmiyordum. Bilseydim vermezdim. Ama hukuken ‘bilmiyordum’ demek ne kadar doğru onu da bilmiyorum” dedi.

Başkan Güven, kardeşlerine ait şirkete ihale verilmesi ile ilgili “Biz bu malı veya hizmeti almak durumundaydık. Başka teklif veren de olmayınca ihaleyi veriyorduk. Dışarıdan firmaların katıldığı ihalelerin hiçbirini benim kardeşlerimin şirketi kazanmamıştır” şeklinde konuştu.

İhalelerde usulsüzlük olduğu iddiası ile ilgili müfettişlerin belediyede incelemede bulunduğunu söyleyen Güven “Geldiler incelemede bulundular, ancak hiçbir sorun tespit etmediler. Fakat, savcılık soruşturması sürüyor.” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Güven ise “Başka teklif veren olmadığı için kardeşlerime ait şirkete ihaleleri verdik” dedi.

KARDEŞLERE ‘PAZARLIK’ USULÜ İHALE

Tartışmaların odağındaki Korgan Belediyesi’nin yaptığı demir-çimento alımlarını içeren ihalelerden 12’sinin Başkan Güven’in kardeşlerine ait ‘Güven İnşaat Taahhüt ve Toprak Mahsulleri ve Nakliye’ isimli şirkete verilmesi soruşturma konusu oldu. İçişleri Bakanı Şahin imzası ile 7 Şubat 2012’de verilen soruşturma izninde söz konusu ihaleler ile ilgili bilgiler de yer aldı.

Buna göre belediyenin 2004’ten beri açtığı ihalelerden 12’sini Başkan Güven’in kardeşlerine ait şirket kazandı. Söz konusu 12 ihaleden 9’u İhsan Güven’in belediye başkanı olduğu 16 Mayıs 2007’den sonra kazanıldı.

Demir ve çimento alımlarını içeren söz konusu 12 ihaleden üçü açık ihale usulü ile kalan ihaleler ise pazarlık usulü ile yapıldı. Başkan İhsan Güven’in kardeşlerine ait şirketin kazandığı 9 ihalenin tamamı pazarlık usulü ile yapıldı. Şirket, katıldığı 9 ihaleden 8’ini toplam 256 bin 960 liraya kazandı.

Haberin Devamı

Güven İnşaat, söz konusu 9 ihalenin 7’sini ise tek teklif sahibi olarak kazandı. Bakan Şahin, konu ile ilgili soru önergesi veren CHP’li İnce’ye verdiği yanıtta 11 ihale için Başkan Güven’in kardeşine ait şirkete 441 bin lira ödendiğini açıkladı. Bir ihalenin bedeli ile ilgili ise bilgi verilmedi.

BAKAN ŞAHİN İLE CHP'Lİ İNCE TARTIŞTI / FOTO GALERİ

BAŞKANA DA İFTAİYE ERİNE DE SORUŞTURMA İZNİ

İçişlerin Bakanlığı ihalelerin pazarlık usulü ile ve tek katılımcı firmaya verilmesinin Kamu İhale Kanununa aykırı olduğu gerekçesi ile, Başkan Güven’in yanı sıra İhale Komisyonu Üyesi Ömer Korgan, yazı işleri müdür vekili Çetin Çamaş, su işleri müdür vekili Sebahattin Beldağlı, su işleri şef vekili Selahattin Paç, zabıta amir vekili Bilal Issı, itfaiye eri Cengiz Tuç, belediye şoförü Yüksel Bozlak’ın da aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında soruşturma izni verdi. Konu ile ilgili savcılık soruşturması sürüyor.

Haberin Devamı

 dgokce@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!