Kardeşinin dişi ilham verdi, ‘implant’çı oldu

Güncelleme Tarihi:

Kardeşinin dişi ilham verdi, ‘implant’çı oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 00:00

ANA sanayi ve yan sanayi fabrikalar için ‘turn key’ (anahtar teslimi) üretim hattı kuran ve makine temin eden Ak Makine’nin kurucusu İbrahim Akyüz ile oğlu Oğuz, ‘dental implant’ üreticisi oldu. Oğuz Akyüz’ün şirketi Mode Medikal, bu yıl 50 bin adet implant üretecek ve 10 milyon lira ciro yapacak.

Haberin Devamı

SON yıllarda Türkiye’nin ithalat kaleminde önemli yeri olan ürünlerin üretimine yönelen girişimcilerin sayısı artıyor. Adana doğumlu ‘duayen makinacı’ İbrahim Akyüz’ün oğlu Oğuz Akyüz, geçen eylül ayında başladığı diş ‘implant’ı üretimini büyütüyor. İlk yıl için 50 bin adet ve 10 milyon lira ciro hedefi koyan Oğuz Akyüz, Avrupa’daki Türklerin talebi üzerine ‘ayyıldızlı’ implantlar üreterek ihracata da başladı. Türkiye’de diş implantı üretilmediğini kardeşinin ‘diş tedavisi’ sırasında öğrendiklerini ve bu alanda üretim fikrinin doğduğunu söyleyen Oğuz Akyüz; Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Katar gibi ülkelere yüklü siparişler ve Alman yatırımcılardan ortaklık teklifi de aldı. İbrahim Akyüz ve oğlu Oğuz Akyüz şöyle anlatıyor girişimcilik öyküsünü:

Haberin Devamı

ADANA, İSTANBUL, FRANKFURT

* Adanalı 7 çocuklu bir ailenin üçüncü oğluyum. Babam Adana’da ticaretle uğraşırdı sonra İstanbul’da müteahhitlik de yaptı. Ben metale makinelere meraklıydım. Almanya’ya meslek lisesi okumaya gittim. Frankfurt’ta 2 yıl okul ve sanayi ortamında (torna tesviye) meslek öğrendim. 1972’de döndüm ve evlendim. Bir süre makine üretimi yapan bir firmada (torna, testere tezgahı ve şanzımanlı matkap üretimi) çalıştım. Sonra 4 arkadaş şirket (İdeal Makina) kurduk. Bir süre sonra bize  yer dar geldi. Hadımköy’de 3 dönüm yer aldık. Yıllarca bu üretimimiz devam etti.

ÜRETİMDEN TİCARETE

* 1981’de fabrikayı sattık. Çünkü Uzakdoğu’dan gelen ucuz makinelerle rekabet edemiyorduk. Sonra kendi başıma Ak Makina’yı kurdum ve makina ve takım tezgahlarının ticaretine başladım. Sonra teknolojik makineler (CNC) dönemi başladı. Biz de 1990 başından itibaren, Hyundai’nin, Kia’nın bu alandaki distribütörlüklerini aldık. Avrupa’dan da birkaç tane aldık.

MAKİNE TİCARETİNİN ÖTESİ

* İşimizi son yıllarda farklı bir noktaya getirdik. Büyük sanayiciler için fabrikanın hammaddesinden ambalaj noktasına kadar gerekli tüm hattı kuruyoruz. Buna, Turn Key (anahtar teslimi) deniyor. TEİ’de de Arçelik’te de üretim bantı kuruyoruz. Makineyi, mühendislik hizmetini veriyoruz. Ak Makine’de 40 kişi çalışıyor. Klasik makine satıcısı değiliz. Son dönemde otomotivde, beyaz eşya sanayiinde uzmanlaştık. Savunma sanayi ve kalıp sanayiinde de iyiyiz. 2008’de artık kendimiz bir alanda üretim yapma kararı aldık. Medikal sektörüne makine veriyorduk ve ilk üretimi kardiyoloji cerrahi malzemeleri ile kemik vidalarında yaptık. 2010’da da kardeşimin diş implantı uygulaması sırasında bu konuda Türkiye’de üretim olmadığını öğrendik ve bu alanda üretime karar verdik.

Haberin Devamı

2 yıl Ar-Ge yaptık 3.5 milyon TL yatırdık

MODE Medikal Genel Müdürü Oğuz Akyüz, implant üretim kararı aldıktan sonra Prof. Dr. Bülent Katipoğlu ile anlaştıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Prof. Katipoğlu, baş danışmanımız oldu. Kendisi 25 yıl bu konuya emek vermiş bir bilim insanı. Şu ana kadar 3.5 milyon TL’lik makine yatırımı yaptık. Katar, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Moldova’ya ihracata başlıyoruz. Ak Makina’da 40, medikal şirketimizde 36 kişi çalışıyor. Makina’nın bu yıl beklediği ciro 20 milyon lira. Medikal’in 10 milyon lira. Avrupa’daki Türk diş hekimleri implantlarımızı kullanmak istiyor.  Türkiye’de yılda 400 bin civarı implant tüketiliyor. Bizim kapasitemiz 60 bin adet. Kapasitemizi artıracağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!