Kardeş Kazancı, Gediz ve Boğaziçi’ni kaçırdı Trakya’da öne çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kardeş Kazancı, Gediz ve Boğaziçi’ni kaçırdı Trakya’da öne çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2010 00:00

Boğaziçi Elektrik Dağıtım, ihalesinde son ikiye kalmasına karşın, bu ihaleyi ağabeyi Mehmet Kazancı’nın ortak olduğu şirkete kaptıran Cemil Kazancı, 622 milyon dolarlık teklifiyle Trakya Elektrik Dağıtım ihalesini kazandı.

Haberin Devamı

350 milyon dolarla başladı
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde faaliyet gösteren ve 800 bin aboneye sahip olan Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş’nin yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirme ihalesi de, diğer ihaleler gibi bir elemesiz tur, 5 elemeli tur ve açık artırma şetlinde gerçekleşti. Elemesiz turda en yüksek teklif 350 milyon dolar olurken, elemeli yazılı turlarda sırasıyla Palmet Enerji, Park Holding, Kolin İnşaat, Limak İnşaat ve İş-Kaya İnşaat-MMEKA elendi.
İkişer, ikişer arttı
Daha sonra geçilen açık artırmada başlangıç tutarı 580 milyon dolar, artırım aralığı ise 2 milyon dolar olarak belirlendi. Boğaziçi Elektrik ihalesinde bu aralık 5 milyon dolardı. Açık attırmanın ilk turunda KCETAŞ-AYEN-REL-PETCO Ortak Girişim Grubu, Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş. ve IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. çekilirken, bu turda en yüksek teklif 584 milyon dolar oldu.
Aksa eli boş dönmedi
Bu gelişmelerin ardından Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu da, açık artırmadan çekildi. Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş. ise 622 milyon dolarlık teklifiyle ihaleyi kazandı. Böylece, Aksa da dünkü ihalelerden eli boş dönmeyen 4 şirketten biri oldu.
190 milyon dolarlık yatırım
Trakya Elektrik Dağıtım Bölgesi ihalesini kazanan Aksa Elektrik’in Başkan Yardımcısı Sedat Siverek ihale sonrası yaptığı açıklamada, 622 milyon dolarlık tutarın yüzde 15-25’lik bölümü için özkaynak kullanacaklarını ve kalan tutar için kredi temin edeceklerini belirtti. Siverek, “Söz konusu dağıtım bölgesi için önümüzdeki 5 yıllık dönemde 190 milyon dolarlık yatırım yapacağız” şeklinde konuştu.
1.5 milyon kişiye hizmet
Trakya Elektrik Dağıtım’ın 2009 sonu vergi öncesi kârı 32.14 milyon TL, kayıp kaçak oranı yüzde 7.9, abone sayısı 792 bin 766, tüketim miktarı ise 5.78 milyar kWh. Kayıp kaçak oranının 2010-11 döneminde yüzde 6.4’e düşürülmesi hedeflenirken, dağıtım yapılan bölgede 1.5 milyon kişi yaşıyor. Şirketin yıllık net satışları ise 650.2 milyon doları buluyor.

Haberin Devamı

Dicle için 9 firma yarıştı Karavil-Ceylan 228 milyon dolar verdi

Haberin Devamı

TÜRKİYE Elektrik Dağıtım A.Ş’ye bağlı 4 şirketten, ihalesi gerçekleşen en son şirket Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. oldu. Kaçak oranının yüksekliği ile dikkatleri çeken Dicle Elektrik için 9 firma teklif verdi. Özelleştirme İdaresi’nde (ÖİB) Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 9 firmanın katıldığı ihale, bir turu elemesiz kapalı yazılı teklif alınmasının ardından 4 elemeli tur olarak yapıldı. Açık artırmada ise Karavil-Ceylan İnşaat Ortak Girişim Grubu, 228 milyon dolarla en yüksek teklifiyi vererek, ihaleyi kazandı.
Kaçak oranı yüzde 73
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak illerinde faaliyet gösteriyor. Söz konusu elektrik dağıtım şirketinin bölgesinde 4.1 milyar kilovatsaat (KWH) elektrik tüketimi, 1.1 milyon abone ve yüzde 73 oranında kayıp kaçak bulunuyor.

Haberin Devamı

Fiyat aboneye yansır mı

BOGAZİÇİ Elektrik Dağıtım’ın ihalesinde oluşan 2 milyar 990 milyon dolarlık fiyat, “Bu yüksek fiyat aboneye nasıl yansıyacak” sorusunu akıllara getirdi. Mehmet Kazancı, fiyatın ihalede oluşan bir fiyat olduğunu belirterek, “Yüksek görülebilir ama önemli olan hedefe ulaşabilmek” dedi. EPDK eski Başkanı Yusuf Günay ise, “Elektrikte bir fiyat baskısı oluşacağı doğrudur. Ülke ithalata bağımlı bir piyasa yapısı içerisinde. İhaledeki rakam fiyatta baskı oluşturacaktır” dedi.

4 ihalede gelen teklif 5.7 milyar dolar oldu

BOĞAZİÇİ, Gediz, Trakya ve Dicle Elektrik Dağıtım şirketlerinin ihalelerinde, tekliflerin toplamı 5 milyar 760 milyon dolar oldu. Bir süre önce gerçekleşen 6 ihalede ulaşılan rakam ise 2 milyar 381 milyon 225 bin lira olmuştu. Daha önce gerçekleşen ihaleler şunlardı: “Başkent Elektrik (1.225 milyon dolar/EnerjiSA-Verbund), Sakarya Elektrik (600 milyon dolar/Akenerji-CEZ), Meram Elektrik (440 milyon dolar/Alarko-Cengiz), Aras Elektrik (128.5 milyon dolar/Kiler), Çoruh Elektrik (227 milyon dolar/Aksa), Osmangazi Elektrik (485 milyon dolar/Eti Gümüş).”

Haberin Devamı

Dağıtımın yüzde 75’i özel sektöre geçti

TÜRKİYE Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (TEDAŞ) bağlı şirketlerden dün 4’ünün daha ihalesinin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye’de 16 dağıtım bölgesi özel sektöre geçmiş oldu. Böylece özel sektörün faaliyet gösterdiği il sayısı 63’e yükselirken, dağıtımının yüzde 75’i de özel sektöre geçti. Özelleştirilen bölgeler 2006 yılından itibaren geçerli olmak üzere 30 yıllık dağıtım lisansına sahip. Buna göre, dünkü ihaleleri kazanan şirketler, gerekli prosedürlerin ardından 2011 yılında şirketlerini devralarak, kalan 25 yıllık sürede dağıtım hizmeti verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!