Güncelleme Tarihi:
SON olarak Irak’ta binlerce Türk’ün mahsur kalması ve Zaho’da günlerce bekletilmesi Ankara’yı da harekete geçirdi. Bayramdan sonra konuyu ayrıntılı olarak inceleyecek olan yetkililer ‘ucuza hac seyahati’ söylemiyle yasak olmasına rağmen karayolu ile hac turu düzenleyen şirketlere karşı inceleme düzenleneceğini söyledi.
Bu yıl 70 bin Türk vatandaşı yasal yolları kulanarak dini görevlerini yerine getirmek Hac seyahatine çıktı. Karayolu yasak olduğuu için tamamen uçak yolu ile yapılan bu seyahatlerin göreceli olarak pahalı olması ve Suuidi Arabistan’ın getirdiği kısıtlamalar fırsatçıları harekete geçirmiş durumda. ‘Ucuza hac vazifesi’ söylemi kullanan yasak olmasına rağmen karayollunu kullandırarak hac seyahati düzenleyen bazı şirketler hacı adaylarını mağdur ediyor.
SADECE HAVAYOLUNA İZİN VAR
Türkiye’den hacca gitmenin iki yolu bulunuyor. Verilen kontenjan dahilinde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) bağlı tur acentaları ve Diyanet İşleri aracılığıyla hacca gidilebiliyor. Hacı adayları, ulaşım olarak sadece havayolunu kullanabiliyor. Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili olarak ‘Hac vazifesine gidenlerin karayolunu da kullanmasını istiyorum’ dese de, henüz bununla ilgili kesinleşmiş bir karar yok. Ancak özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da faaliyet gösteren 10’a yakın şirket ise, hacca gitmek isteyen vatandaşları, ‘ucuza hac vazifesi’ diye kandırıyor. 1500 euroluk maliyetle karayolu ile işçi vizesi alınarak götürülen vatandaşların bir bölümü hüsrana uğrayıp dönerken, bir bölümü kaçak yollardan Mekke ve Medine’ye sokuluyor. Bu şirketler, yaptıklarından dolayı Türkiye ile Suudi Arabistan arasında da diplomatik soruna neden oluyor.
Hac vazifesini yerine getirmek isteyenler ile kutsal topraklarda işçi olarak çalışmaya gitmek üzere yola çıkan Türk hacı adaylarının, önce Irak sınırında, daha sonra da Zaho’da bekletilmesine neden olayların perde arkası aydınlandı. Bakanlık’tan da alınan bilgiye göre, hacı adaylarının bekletilmesine diplomatik bir kriz değil, merdivenaltı şirketlerin ‘karayolu ile ucuza hac’ faaliyetleri neden oldu.
TÜRSAB hac işinden çıkar
SEYAHAT Acentaları Başkanı Başaran Ulusoy, kaçak yollardan hac turu düzenleyen şirketlerin, yetkili mecralarca tespit edilip, cezalandırılması gerektiğini vurgulayarak, “TÜRSAB bünyesindeki acentalar da hac işleri yapıyor ve tek bir sorun bile çıkmıyor. Bizim de adımız bunlarla beraber anılıyor. İsmi bile belli olmayan bu şirketlerin birliğimizle alakası yok. Eğer bu konuyla ilgili temelli bir çözüm bulunmassa, hac turları düzenlemekten vazgeçeriz” dedi.
Mekke’ye simit bir ayda varıyor
MEKKE’de 3,5 ay önce Kabe’nin hemen karşısındaki Zemzem Tower’da açılan Simit Sarayı, aynı zamanda VİP Türk hacılarının da buluşma mekanı. Tavaftan sonra herkes soluğu burada alıyor. Burada satışa sunulan simit ve diğer mamüller, imalat yeri olan Samandra’dan, kutsal topraklara meşakkatli bir yolculuktan sonra ulaşabiliyor. Simitin İstanbul-Mekke seferi tam bir ay sürüyor. Türkiye’de 200’ün üzerinde şubesi bulunan Simit Sarayı’nın, Samandra’daki fabrikasından imal edilip, açılmaya hazır hale getirilen simit, -18 derecede dondurulmuş olarak, deniz yoluyla geliyor. -4 dereceye alınan simitler, dondurucudan çıkarılıp pişiriliyor. Simit bu halde 6 ay dayanabiliyor. Antalya’da ya da İstanbul’da yediğiniz simitten bir farkı yok. Türkiye’den 9 günde Cidde’ye ulaşan simitin gümrükten çıkması bir ay sürüyor. Suriye krizi olmadan önce karayoluyla 10 günde geliyormuş. Savaş çıkınca bu yol kapanmış.
Suudi Arabistan’da işyeri açmak o kadar kolay değil. Suudi yasalarına göre, herhangi bir işyeri açabilmek için Suudi ortak şart. Yok eğer tek başına açmak isterseniz, mutlaka şirket kurmak zorundasınız. O da hiç kolay değil. Aslında 2 yıl önce kuruluş faaliyetine geçtiklerini söyleyen Mekke Simit Sarayı’nı işleten Tayyar Kayhan, işlemlerin 2 yıl sürdüğünü ve Suudi Arabistan Simit Sarayı Şirketi’ni kurduktan sonra faaliyete geçebildiklerini söylüyor. Kayhan günlük cirolarının 40 bin riyal. Türk parasıyla 20 bin lira olduğunu da belirtiyor./ Fatma AKSU
Hacılar simitle karın doyuruyor
Fiyatlara gelince. Simit 5 riyal (2,5 lira), su böreği 18 riyal (9 lira), sigara böreği
8 riyal, (4 lira) çay 4 riyal (2 lira), kalem börek
8 riyal. Toplam 30 çeşit ürün var.