Güncelleme Tarihi:
AİLE İşletmeleri Derneği’nin (TAİDER), “Aile Şirketleri İçin Yeni Güç: Fon ve Dış Kaynak” konu başlıklı toplantısına katılan Mediterra Capital Kurucu Ortağı Ahmet Faralyalı, “Şirketimizle ve kendimizle ilgili kararlar alırken dürüst olmak zorundayız. Kendimize sorduğumuz sorulara dürüst cevap verirsek, verdiğimiz cevaplara göre de yaşarsak en iyi sonuçları alırız” dedi.
GELECEĞE YATIRIM
Ankara Ticaret Odası Konferans Salonu’nda önceki akşam düzenlenen söyleşi, başarılı girişimciler ile yeni girişimcileri bir araya getirdi. Yatırımcının bir şirkete ortak olurken veya şirketi satın alırken o şirketin geçmişiyle değil geleceğiyle ilgilendiğinin altını çizen Ahmet Faralyalı özetle şunları söyledi: “Yatırımcı, şirketin geleceğine yatırım yapar. Şirketin geleceği ne kadar parlaksa yatırımcı için o kadar önemlidir. Şirketin geleceğini garanti altına alacak en önemli unsur da rekabet gücüdür. Bu şirket rekabet gücünü nasıl elde ediyor, kârlı ve hızlı bir şekilde sürdürülebilir mi? Bunlara bakılmalı. Ayrıca, kurumsallaşma denildiğinde birçok şirkette yapılan bir hata var. Patron altında kurumsallaşmaya çalışan şirketleri evirmekte zorlanıyoruz. Patron tarafından yönetilen çalışanlarıyla beraber yönetilen, kuralları net bir şirket çok daha kurumsaldır.”
BÖLGESEL PAZARLAR
Orta ölçekli şirketler ile KOBİ firmalarına danışmanlık yaptıklarını da hatırlatan Faralyalı, “Birçok şirkette satın almalar yaparak büyüme, rekabetçiliğin artırılması ve bölgesel pazarlara açılmalarını sağlıyoruz” dedi. Şirketlerin sürdürülebilir hale gelmesi için ortaklıklar yaptıklarını kaydeden Faralyalı, şöyle devam etti: “Yatırımcılarımıza verdiğimiz taahhütlerimiz ve anlaşma gereği bize teslim edilen öz kaynağı 10 yıl içinde değerlendirip kendilerine kârlı vermekle yükümlüyüz. Dolayısıyla yaptığımız yatırımlarımızda hedeflerimize 4-6 yıllık bir süre içinde ulaşmaya çalışıyoruz. Bizim yatırımcısı olduğumuz şirketlerin zaman baskısından kaynaklı bir aceleciliği vardır. Değer yaratmak için kısıtlı bir süremiz vardır.
SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPI
Türkiye’de, Avrupa’ya göre genç bir özel sektör var. Genelde birinci jenerasyonun hâla hissedar ve yönetici olduğu şirketler, bir de ikinci jenerasyon olan şirketler. Birinci jenerasyonda başarılı bir girişimci şirketi kurmuş, çok başarılı ve kârlı bir şekilde büyütmüş. Geldiği noktada birkaç sebepten dolayı ortaklığa ihtiyacı var. Şirketini daha da büyütmek için ve daha az risk almak için ortaklığa ihtiyacı oluyor. Şirket satınalma fırsatları oluyor, piyasadaki bir değişiklikten dolayı hızlı büyümek için sermaye ihtiyacı olabiliyor. Vizyonunu gerçekleştirmek için kuvvetli profesyonel yöneticileri şirkete geçirmek istiyor. İyi profesyonel yöneticiler aile şirketlerine gitmek istemiyorlar, ancak bizim gibi yatırımcının söz sahibi olur bir şekilde hissedar olması onlara bu kararı değiştirtiyor. Biz yönetim problemlerinde, hisse devrinde çözüm ortağı oluyoruz. Böylelikle şirketler sürdürülebilir hale geliyorlar.”
En önemli konu inovasyon
TOPLANTIYA katılan 3 Seas Capital Partners Yönetici Ortağı İbrahim Arınç da, şirketlerde kurumsallaşma ve finansal raporlama, inovasyonun önemli olduğunu belirterek, “Ortak aranıyorsa hem kurumsallaşma ve profesyonel yönetim hem de finansal ve inovasyon çok önemli” dedi. Her şirketin inovasyon kapasitesi olduğunu, zaman, kaynak, tecrübe aktarılırsa sonuç almamanın mümkün olmadığının kaydeden Anka Capital Yönetici Ortağı Serhat Çiçekoğlu, “Aile şirketleri herşeye uzun vadede bakarak kuruldu, inovasyonda da böyle düşünmek lazım, böyle düşünürseniz şirketlerinizin karşılaştığı riskleri daha kolay yönetirsiniz” değerlendirmesinde bulundu.Kovvan Ortak İnovasyon Ajansı Kurucusu Emre Özbek, ÇEPAŞ Galvaniz Demir Çelik Madencilik Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Kahraman, Servo Capital Advisors Yönetici Ortağa Kaan Kiziroğlu, Canpa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, Plasser Türkiye Genel Müdürü Onur Çanga da birer konuşma yaptı ve katılımcıların sorularını yanıtladı.