Güncelleme Tarihi:
Hükümetin IMF'ye verdiği ek niyet mektubunda gerçekleştirmeyi öngördüğü ‘‘Bazı Fonların Tasfiyesi Hakkında Kanun’’ Resmi Gazete'nin Mükerrer sayısında yayımlandı.
Yasa ile fonlarla yürütülen hizmetlerden devamında zorunluluk bulunanlarla ilgili kurum ve kuruluş bütçelerinden yerine getirilebilmesi ve bütçe disiplinine katkıda bulunması amacıyla 25 fon tasfiye edildi. Yasa, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Kooperatif Kanunu ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Çiftçi ve Kooperatifçilik Tanıtma, Eğitim ve Ödüllendirme Fonu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Kooperatifçilik Tanıtma ve Eğitim Fonu tasfiye edildi. Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardım Hakkında Kanun ile kurulan Fon kaldırılarak, faaliyetleri için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesine ödenek konuldu.
Turizm Bakanlığı'nda kurulan Turizmi Geliştirme Fonu'nu tasfiyesini öngören yasa, Kültür Bakanlığı bünyesindeki Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Katkı Fonu'nu da kaldırıldı.
Çevre Bakanlığı'nda belediyelere yardım amacıyla kurulan Çevre Kirliliğini Önleme Fonu kaldırılarak, hizmetlerin Bakanlık bütçesinden karşılanması sağlandı.
SPK FONU
Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) gelir ve giderlerinin gerçekleştirildiği özel fon da ‘‘hesap’’ olarak değiştirildi. Bütçe dışında yer alan ve gelirlerinden bütçeye kesinti yapılmayan ‘‘Garanti Fonu’’ da fon tanımı dışında tutuldu. Bu fonun, ‘‘Trafik Garanti Sigortası Hesabı’’ adı altında faaliyetine devam etmesi öngörüldü.
Tasfiyeye giren fonlar