Karamürsel sepeti tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Karamürsel sepeti tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2011 14:07

Seçim meydanlarının unutulmazlarından ‘Püskevit’, ‘Atma Recep Din Kardeşiyiz’, Recep Bey, Kanal İstanbul için ‘marka başvurusu’ yapıldı, incelemeler devam ediyor. Karamürsel Sepeti, İspir Kuru fasulyesi, Sivas Köftesi, Konya Etli Düğün Pilavı ise coğrafi işaret olarak tescillendi.

Haberin Devamı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2011 yılı ilk yarısına ilişkin sınai mülkiyet verilerini bir basın toplantısıyla açıkladı. Ergün, püskevit, Atma Recep Din Kardeşiyiz, Recep Bey, Kanal İstanbul gibi popüler söylemlerin markaya dönüştürülmesi için başvurular olduğunu doğruladı. Ancak bunlarla ilgili incelemelerin devam ettiğini belirten Ergün, “Bunlara itiraz var mı, teknik olarak başvurular doğru mu şeklinde incelemelerimiz devam ediyor. Henüz markalaşma süreçleri tamamlanmadı” dedi.

İSPİR KURUFASÜLYESİ, KARAMÜRSEL SEPETİ,KONYA DÜĞÜN PİLAVI TESCİLLENDİ  

Coğrafi işaret başvuru ve tescil sayılarının sürekli arttığını belirten Bakan Ergün, bu yılın ilk 6 ayında İspir Kuru Fasülyesi, Sivas Köftesi, Kale Biberi, Konya Etli Düğün Pilavı, Karamürsel Sepeti, Safranbolu Safranı, Mardin Taşı ve Bergama Kozak Çam Fıstığı’nın coğrafi işaret olarak tescil edildiğini açıkladı. Böylece Türkiye’nin tescilli 146 coğrafi işareti bulunduğunu; 133 başvuruyla ilgili işlemlerin ise devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dünyada yaşanacak her türlü gelişmeye cevap verebilecek sağlam bir ekonomik zemine sahip olduğunu belirten Ergün, yoluna emin adımlarla devam ettiğini söyledi.

Bundan sonraki süreçte Türkiye ekonomisinin daha kaliteli, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli üretim yapan bir ekonomiye dönüşeceğini anlatan Ergün, “Yeni ismi ve yapılanmasıyla Bakanlığımız, bu dönüşüm sürecinde çok önemli bir rol üstlenecektir. Bakanlığımız, artık bütün enerjisini ülkemizin küresel rekabet gücünü artıracak alanlara harcayacaktır” dedi.

TÜRKİYE AVRUPA’DA İLK ÜÇTE

Sınai mülkiyet haklarının küresel ekonomik rekabetin en etkili araçlarından biri olduğuna dikkat çeken Ergün, “Marka, patent ve faydalı buluşların gelişimine bakarak, bir ülkede ekonominin seyrini olduğu kadar, şeffaflık, adalet, güven gibi önemli kavramların seyrini de takip etmiş oluruz” diye konuştu.

Ergün, Türkiye’nin son yıllarda marka ve endüstriyel tasarım başvurularında, Avrupa’nın en çok başvuru yapılan ilk üç ülkesi arasına girdiğini vurguladı. 2010’da patent ve faydalı model başvuru sayısının ilk kez 11 bini geçtiğini açıkladı. Bunların ne kadarının ürüne dönüştüğünün takibini yapacaklarını belirten Ergün, 2011 yılı gelişmeleri hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre, patent ve faydalı model başvuru sayısı yüzde 23 artışla 6 bin 616’ya, marka başvuru sayısı yüzde 28 artışla 54 bin 514’e ve endüstriyel tasarım sayısı yüzde 22 artışla 19 bin 794’e yükseldi. Sınai mülkiyet başvuruları toplamda iseyüzde 26 oranında arttı.

YERLİ BAŞVURU YABANCIYI SOLLADI

Özellikle patent başvurularında son yıllarda yerli başvuru sayısındaki artışa dikkat çeken Ergün, bunun reel sektörün ve KOBİ’lerin daha bilinçli hareket ettiklerini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. KOBİ’lerin esnek yapıları ile yeni üretimlerin adresi olması gerektiğini belirtti.

Yerli patent ve faydalı model başvuruları, geçen yılın 6 ayına göre yüzde 23 oranında arttı. Bu başvurular içinde yerli oranı ise yüzde 56’ya yükseldi.

Haberin Devamı

Ergün, 2011 ilk yarısındaki sonuçlara göre patent ve faydalı model başvurularının yılsonunda 14 bini, marka başvurularının 100 bini, endüstriyel tasarım başvurularının da 40 bini aşacağı tahmininde bulundu.

Başvurularda İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara ve Bursa gibi şehirlerin başı çektiğini ancak artık başka birçok şehirden yapılan başvuru sayısında da önemli artışlar yaşandığını vurguladı.

BAŞVURULAR ONLİNE

Bu yılki başvuruların yüzde 60’ının online yapıldığına dikkat çeken Bakan Ergün, başvuru sahiplerinin hem kendi başvurularının takibini hem de yayınlanmış tüm başvurularla ilgili araştırmayı online yapabildiklerini belirtti.

Hükümet olarak yeni dönemde ağırlıklı olarak mikro reformlara yöneleceklerini kaydeden Ergün, sektör ve hatta işletme bazında politikalar üreteceklerini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!