Karamehmet satsın mevzuat uysun Turkcell’de daha fazla büyüyelim

Güncelleme Tarihi:

Karamehmet satsın mevzuat uysun Turkcell’de daha fazla büyüyelim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2004 01:28

Teliasonera Başkan Yardımcısı Harri Koponen, ‘‘Turkcell'de operasyonel taraf çok iyi. Ancak, ticari ilişkide aynı başarı yok. Karamehmet'in 5 milyar dolarlık borcu, hiç de kolay ödenecek gibi değil’’ dedi. Koponen, ‘‘Karamehmet satarsa, mevzuatınız izin verirse Turkcell'de hissemizi artırırız’’ dedi.

TURKCELL'in ortağı Finlandiya'lı TeliaSonera'nın Başkan Yardımcısı Harri Koponen, Turkcell'in büyük ortağı Çukurova Grubu'nun 5 milyar dolar borcu nasıl ödeyeceğini merak ettiğini söyledi. Uluslararası GSM Kongresi'nde konuşan Koponen gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koponen, Turkcell'in Digiturk'ün satın alması konusunda TeliaSonera ile Çukurova Grubu arasında ortaya çıkan anlaşmazlığın şu anda geçmiş gibi göründüğünü ancak taraflar arasında nihai barışın sağlanmadığını bildirdi.

Koponen, ‘‘Turkcell, İran'da GSM ihalesi kazandı. Ukrayna'da da açılan GSM ihalesinde 4 şirket arasına kaldı. Turkcell iyi gidiyor, bu duruma ne diyorsunuz?’’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘‘Turkcell'de operasyonel taraf çok iyi gidiyor. Bundan mutluluk duyuyorum. Ancak Turkcell'in yönetim kademesinde ortaklar arası ilişkide aynı başarının olduğundan söz edilemez. Mehmet Emin Karamehmet'in bankalar ve diğer ticari faaliyetlerinden dolayı 5 milyar dolar borcu var. Bu büyük bir meblağ, zor bir durum. Çukurova'nın bu borcu nasıl ödeyeceğini merak ediyorum.’’

Koponen, ‘‘Turkcell hisselerini satın almak istiyor musunuz?’’ sorusuna ise ‘‘Basında böyle haberler çıkıyor. Ortağımızın mali durumunu da gözönüne aldığımızda Turkcell'den hisse almamızın doğru olacağını düşünüyoruz. Eğer Türk yetkililer ve Türk mevzuatı izin verirse, Turkcell'de hisselerimizi arttırmak istiyoruz’’ diye yanıtladı.

DİGİTURK BELİRSİZ

Koponen, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ile telefonda görüştüklerini, ilişkilerinin sosyal boyutunun her zaman iyi olduğunu bildirdi. Koponen, ‘‘Karamehmet 10 yıllık dostum, telefonla her zaman görüşürüz, şu anda ortaklar arasında ‘barışçıl' bir dönem yaşanıyor’’ dedi.

Telia Sonera Başkan Yardımcısı Koponen, ‘‘Karamehmet'in Digiturk'ün satın alınması konusunda fikri değişti mi?’’ sorusuna ise ‘‘Karamehmet'in Turkcell'de yapmak istedikleri konusunda fikrinin değiştiğini sanmıyorum, ancak şu anda ilişkimiz iyi gidiyor’’ yanıtını verdi.

Turkcell’in büyük ortağı Çukurova Grubu, Digiturk'ün Turkcell tarafından 200 milyon dolar ödenerek satın alınmasını istemiş, şirketin küçük ortağı TeliaSonera buna karşı çıkınca, TeliaSonera'nın şirketteki veto yetkisini ortadan kaldırmak için olağanüstü genel kurul düzenlemişti.

Geçen yıl kasım ayında düzenlen olağanüstü genel kurul, TeliaSonera yetkilileri temsilci gönderilmesini engellediği için katılım yetersizliği nedeniyle yapılamamış, 24 Aralık 2003 tarihinde yapılması planlanan ikinci olağanüstü genel kurulda tarafların anlaşması sonucu yerine getirilmemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!