Karaköy Güllüoğlu yabancı gurmelere baklavayı anlattı

Güncelleme Tarihi:

Karaköy  Güllüoğlu yabancı gurmelere baklavayı anlattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 00:50

Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, “dede sanatını”, natürelliğini bozmadan yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Nadir Güllü İstanbul'da gerçekleşen Gastronomi Fuarı'na katılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davetlisi olarak Bulgaristan, Romanya, Almanya ve İngiltere'den gelen gazeteci ve gurmelere, Karaköy Güllüoğlu imalathanesinde baklava üzerine brifing verdi.
Daha sonra, galoş, önlük ve bonelerini giyen yabancı konuklar, imalathaneye inerek baklavanın yapılışını izlediler. Baklava ustaları da yabancı misafirler için çok ince olarak açılan hamur arkasından mini Hacivat-Karagöz gösterisi sahneledi.

Güllü, etkinlik sonrası yaptığı değerlendirmede, Karaköy tesisinin, 25 yıl önce dünyada kurulmuş ilk baklava üretim tesisi olduğunu ifade ederek, Türk mutfağının geleneksel tadı olan baklavanın yapılışını yabancı misafirlere, imalathanede gösterdiklerini kaydetti. Güllü, “Baklava yapmak yürek ister. Bu yalnızca izlenerek yapılabilecek bir şey değil. Baklava ustalığı, emek, itina, güç, dikkat ve saygı ister. Ben dede sanatını natürelliği bozmadan yapmaya çalışıyorum” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul'a gelen gurmeleri sadece mutfak dostu olarak değil, ülkeler arasında köprü kuran iş dünyası olarak da gördüğünü anlatan Güllü, bu sayede ülkeler arası iş yapanların önlerinin de açılacağını ifade etti.

Güllü, Romanya, İngiltere, Almanya ve Bulgaristan gibi ülkelerdeki televizyon kanallarında da Karaköy Güllüoğlu Baklavasının yer alacağını, buradaki esas önemli unsurun ise Türkiye'yi tanıtmak olduğunu vurguladı.

YABANCI GURMELER

Bulgar televizyonunda yemek üzerine program sunan şef Ivan Paranova ise komşu ülke olarak Türk mutfağına zaten yabancı olmadığını ifade ederek, Bulgaristan'da da daha önce baklava yediğini fakat buradaki baklava ile mukayese edilemeyeceğini söyledi.

Almanya'dan gelen gurme Dr. Thomas Haver, Türk mutfağının doğu ile batı sentezine çok iyi bir örnek olduğunu kaydederek, Türkiye'de bir çok kişiye hitap edebilecek tarzda yemek bulmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Yabancı konuklara, baklava üzerine portrelerini işlediği Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk'ü tanıyıp tanımadıklarını soran Güllü, bilen konuklarına özel kalemlerinden hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!