Güncelleme Tarihi:
Bunun son örneklerinden biri de tıpkı Türkiye gibi Karadeniz’deki doğalgaz rezervlerini daha etkin kullanmak isteyen Romanya’dan geldi. Karadeniz’deki rezervlerinde kapasite artırımı yapmak isteyen ve çıkarılacak ilave gazı hızla karaya ulaştırarak hem kendisinin hem de Avrupa’nın enerji güvenliğine katkıda bulunmak isteyen Romanya, bu çerçevede bir ihaleye çıkmıştı. Uluslararası katılım ile gerçekleşen ihaleyi Kalyon Holding kazandı. Buna göre Romanya’nın denizden çıkardığı gaz kıyıya ulaştırılacak, Kalyon Holding ise deniz bittiği noktadan itibaren 308 kilometre uzunluğunda boru hattı inşa edecek. Proje kapsamında kullanılacak 100 bin tonluk çelik borunun bir bölümü de Türkiye’den temin edilecek.
530 MİLYON EURO
Romanya’nın Karadeniz kıyısı - Podişor Doğalgaz Boru Hattı için Bükreş’te Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu, Romanya Enerji Bakanı Sebastian Burduja ve Kalyon İnşaat İcra Kurulu Üyesi Serdar Över’in katılımı ile bir imza töreni gerçekleştirildi. Törende Kalyon Holding ile SNTGN Transgaz arasında yapım bedeli 530 milyon Euro olan proje için imzalar atıldı. Törenle birlikte 24 ay sürecek olan inşa süreci de resmen başlamış oldu. Avrupa Birliği ortak fayda projesi olarak hayata geçirilen hat, Avrupa için stratejik öneme sahip. Boru hattının yanında 20 adet vana istasyonu da inşaa edilecek.
EN BÜYÜK HAT PROJESİ
Törenin ardından Türk gazeteciler ile bir araya gelen Romanya’nın gaz iletim hatlarının yapım ve işletmesinden sorumlu kamu şirketi SNTGN Transgaz’ın Genel Müdürü Ion Sterian ve Kalyon İnşaat İcra Kurulu Üyesi Serdar Över proje hakkında detayları paylaştı. Mustafa Kemal Atatürk’ün modern Türkiye’yi kurduğu günden bu yana iki ülkenin çok iyi ilişkilere sahip olduğuna vurgu yapan Ion Sterian, “Bu hat şu an Avrupa’nın halihazırdaki en büyük boru hattı inşaatı olacak. Neptün Gaz Sahası’ndan gelecek yıllık 12 milyar metreküp kapasite, Romanya’nın yüzde 45’lik gaz ihtiyacına cevap verecek. İnşa edildiğinde Romanya’nın rekabet gücüne de önemli katkı sağlayacak, alternatif kaynaklara erişimimizi güçlendirecek” diye konuştu.
HEM ROMANYA HEM AB İÇİN STRATEJİK
PROJENİN hem Romanya’nın hem de AB’nin enerji güvenliği için oldukça kritik olduğuna vurgu yapan Kalyon İnşaat İcra Kurulu Üyesi Serdar Över, “AB ihale kanunlarına göre yapılan bu ihale oldukça şeffaf ve zorlu geçti. 24 aydan daha kısa sürede bitirmeye çalışacağız. 308 kilometrelik bu hat BRUA koridoru yani Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya üzerinden geçen ve Avrupa için stratejik bir koridor olan hatta birleşecek. Bizim inşa ettiğimiz hat ile Karadeniz’den çıkan gaz Avusturya’ya ulaşabilecek. Bizim de amacımız bu gazı Romanya ve AB ilkelerine en sağlıklı şekilde ulaştırmak” dedi.