Güncelleme Tarihi:
Yüzyılın en büyük sel felaketini yaşayan Batı Karadeniz'de bazı iller ‘‘afet bölgesi’’ ilan edilecek. Yarınki Bakanlar Kurulu'na sunulacak kararname taslağı ile bu illerdeki çiftçi borçları 3 yıl süreyle ertelenecek, bu bölgelere 5 yıl vadeli yatırım kredisi verilebilecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, yarın toplanacak Bakanlar Kurulu'nda, bazı illerin ‘‘afet bölgesi’’ ilan edileceğini açıkladı. Taşar, dün düzenlediği basın toplantısında, afet bölgesi ilan edilecek illerde, zarara uğrayan çiftçi borçlarının üç yıl süreyle ertelenmesi için, Bakanlar Kurulu'na kararname taslağı sunacaklarını bildirdi.
ZARAR 270 TRİLYON
Taşar'ın verdiği bilgiye göre, afet bölgesi ilan edilecek illerde, tarımsal işletme, ürün veya hayvan varlıkları bazında en az ‘‘yüzde 40’’ zarara uğrayan kişi veya tüzel kişilerin, Ziraat Bankası, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının, birinci yıl faizsiz, müteakip iki yılda ise 4 eşit taksitte, 3 yıl süreyle ertelenmesi için kararname taslağı sunulacak. Ayrıca, afete maruz kalan çiftçilere birinci yıl anapara ve faiz ödemesiz, 5 yıla kadar yatırım kredisi verilmesi konusu da Bakanlar Kurulu'na teklif edilecek. Bu çerçevede, yeni açılan ve ertelenen kredilere, halen uygulanan faiz oranlarının yarısı uygulanacak.
Taşar, afet bölgesi ilan edilecek iller arasında, muhtemelen Bartın, Zonguldak, Karabük, Bolu, Kastamonu, Sakarya ve Hatay'ın yer alacağını belirtti. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, kesin olmayan verilere göre, aşırı yağışların ekili alanlara verdiği zararın 270 trilyon lira olarak tahmin edildiğini kaydetti.
YENİDEN YAPILANMA
Bakan Taşar, afetten zarar görmüş illere eleman ve araç takviyesine dönük, bakanlığına bağlı birimlerden oluşan yardım ekibinin, bugün (dün) yola çıktığını da söyledi.
Bakan Taşar ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığını, politika belirleme, plan, program ve projeler üreterek, denetleyici ve koordinasyon sağlayıcı bir yapıya kavuşturmayı amaçladıklarını da vurguladı. Merkezde oluşturdukları gerçekçi ve akılcı politikaların, bütün teşkilatlara yayılması, hizmetin halkın ayağına göürülmesi anlayışı doğrultusunda hareket ettiklerini ifade eden Bakan Taşar, ‘‘Bu çerçevede, Gıda, yem ve tarım ürünleri ithalatı, Bitki ithal perminlerinin düzenlenmesi, Zirai mücadele ilaçlarının ihracatı işlemlerinin büyük bir bölümü taşra teşkilatlarına deveredildi’’ diye konuştu. Taşar, bürokratik işlemlerin azaltılması ve ihracat ve ithalat işlemlerinin hızlanması için, merkezdeki bazı yetkilerin, taşra teşkilatlarındaki İl Müdürlükleri'ne ve Zirai Karantina Müdürlükleri'ne devredildiğini kaydetti.