Güncelleme Tarihi:
YUNAN hükümetinin altı aydır sürdürdüğü müzakerelerde kader anlarından biri olan Euro Bölgesi maliye ve ekonomi bakanları toplantısı (Eurogroup) sürecin en kritik karalarından birini almak üzere toplandı. Avrupa Birliği Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) teknik ekiplerinin verdiği olumlu görüşle başlayan toplantıda en önemli çekince unsurlarını, “Yunan hükümetinin taahhütlere bağlılığı ve sunduğu reformları uygulama kapasitesi” oluşturdu. Devreye sokulması öngörülen üçüncü kurtarma planının beklenenden çok daha yüksek bir rakam gerektirmesi ve Yunanistan’ın borçlar açısından “karadelik” haline dönüşme riski güven krizini körüklerken mevcut çekinceleri artırdı.
Kreditörlerin önceki gece tamamlayarak Eurogroup’a ilettiği teknik düzeyli değerlendirme ve hesaplar Yunanistan’ın talep ettiğinden çok daha fazla yardıma ihtiyaç duyacağını gösterdi. Kurtarma planının önümüzdeki üç yıl için 16 milyarı IMF’ten, 58 milyarı Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan (ESM) olmak üzere 74 milyar Euro düzeyinde oluşması öngörülüyor. Buna kaçan IMF ile 20 Temmuz’daki ECB “taksitleri” ve acil nitelikli ödemeler için gerekli 8 milyar Euro olacağı öngörülen kaynak da eklenince Yunanistan’ın ihtiyacı olan rakam 82 milyar Euro seviyesine yükseliyor.
ALMANYA YİNE SERT
Yunanistan’la ilgili en sert tutum yine Almanya’dan geldi. Öneriler sunulduğunda sessizliğiyle dikkat çeken Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, “Yunanistan’da umut veren bir durum son aylarda inanılmaz bir şekilde imha edildi. İnanılır olmayan rakamları kabul etmeye hazır değiliz” dedi. Almanya’nın iç çalışma belgesinde Yunanistan’ı 5 yıllığına Euro Bölgesi’nden çıkarma ya da 50 milyar Euro’luk devlet teminatı talep eden opsiyonlara yer vermesi Eurogroup içimdeki tartışmaları da iyice alevlendirdi.
AB Komisyonu ve ECB ise yardım planının devreye sokulmaması halinde bunun sistemik risk yaratacağını ve sunulan reform programının yeni bir yardım planı için temel oluşturabileceği tezini işledi.
Ödeme garantisi yok şüphelerimiz var
YUNANİSTAN’ın Euro Bölgesi’nden çıkması (Grexit) konusunda şahinler kanadında yer alan Avusturya Maliye Bakanı Hans Jörg Schelling, “Önerileri uygulayacakları konusunda hangi garantileri verecekler?” diye sorarken Hollanda Maliye Bakan Yardımcısı Eric Wiebes, “taahhüt ve uygulama konusunda şüpheler olduğunu” söyledi. Slovakya Maliye Bakanı Peter Kazimir de “Önerilerin 3. program için yeterli olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.
En önemli konu güven’ sorunu
EUROGROUP Başkanı Jeroen Dijsselbloem önerilerin içeriğiyle ilgili olarak hem reformlar bazında hem de mali boyutla ilgili çok sayıda eleştiri bulunduğunu vurgulayarak, “Tabii ki güven sorunu var. Önerdiklerini yapabilecek mi? Bunlar ele alınacak. Yunan hükümeti güveni yeniden inşa etmek için çok güçlü taahhütte bulunmalı” dedi. Eurogroup’un Yunanistan’a ilişkin teknik nitelikli kararı bugün yapılması öngörülen Euro Bölgesi Zirvesi ve onun hemen ardından düzenlenmesi planlanan AB Zirvesi’nde devlet ve hükümet başkanlarının alacağı nihai siyasi kararlar açısından büyük önem taşıyor.