Güncelleme Tarihi:
İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Nejat İblar, baharat piyasasının her yıl dini bayramlarda canlandığını, Kurban Bayramı öncesi özellikle et yemeklerinde sık kullanılan karabiber, kimyon ve kekik gibi ürünlerin satışlarında artış görüldüğünü anımsattı.
Kekik ve kimyonda Türkiye'nin önemli üreticiler arasında yer aldığını, kimyonda Polatlı, Eskişehir ve Denizli'de gerçekleşen üretimin bu sezon önemli ölçüde yükseldiğini bildiren İblar, "Bu yıl hava şartlarının çok iyi gitmesi verimi ikiye katladı ve 8 bin tona yakın rekolte oldu. En büyük üretici olan Hindistan'da fiyatların gerilemesi nedeniyle iç piyasada kimyonun ham fiyatı 5 liradan 4 liraya düştü. Kekikte ise fiyatlar geçen yılla aynı seviyeyi koruyor" dedi.
Baharat konusunda Ege Bölgesi'nin büyük toptancılarından Turgay Bahçıvancıoğlu ise bayram öncesi piyasanın hareketlendiğini, karabiber dışında yoğun kullanımı olan baharat türlerinin fiyatlarında önemli bir değişiklik gözlenmediğini dile getirdi.
Önemli bölümü Vietnam'dan ithal edilen karabiberin, dünya piyasasından kaynaklanan fiyat artışı görüldüğünü, buna döviz kurunun yükselmesinin de eklenmesiyle fiyatın geçen yıla göre yüzde 40 oranında zamlandığını anlatan Bahçıvancıoğlu, "Geçen yıl toptan 15-16 liraya satılan öğütülmüş karabiber, bu yıl 21,5 lira. Bunun raflara yansıması da 30 ile 40 lira arasında oluyor" şeklinde konuştu.
Sucuk yapımı için kullanılıyor
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda perakende baharat satışı yapan Şehmuz Yıldırım ise vatandaşın kurbanlık etini uzun süre saklayabilmek için sucuk yaptığını, bunun da baharat satışlarını canlandırdığını söyledi.
Kimyonun kilogramının 20 lira, karabiberin ise 40 liradan satıldığını ifade eden Yıldırım, vatandaşların öğütülmüş baharat konusunda güvendikleri noktalardan alışveriş yapması gerektiğini kaydetti. Baharatlara farklı maddelerin karıştırılmasının önemli bir sorun olduğuna işaret eden Yıldırım, güvenilir baharatçı yoksa mümkün olduğu kadar öğütülmemiş halde alınması gerektiğini sözlerine ekledi.