Güncelleme Tarihi:
Her gün televizyon kanallarında Makedonya sınırına yığılmış perişan, çaresiz mülteci görüntülerini izliyoruz. Makedonya’dan sonra Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Macaristan sınırları mültecilere kapattı. Sınır kontrolleri çok sıkı. Avusturya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti, Schengen’e rağmen yoğun kontroller başlattı. Şimdiden Almanya sınırında uzun kuyruklar oluşuyor.
Balkan güzergahı kapalı olmasına rağmen mülteci akını durmuyor ve akının yaz mevsiminde kat kat artması bekleniyor. Bu durumda karayoluyla Türkiye’ye seyahat tehlikede. Sınırlar geçilmesi zor birer kale gibi ve kilometrelerce kuyrukların oluşması kaçınılmaz. Özellikle dönüşlerde kaçak mülteci şüphesiyle, gümrük memurları araçlarda bagajlara varıncaya kadar sıkı aramalar yapacak. Fazla sigara, et veya süt mamulleri getirenlere bile ceza yazacak. Bu durumda sınırda uzun beklemelerin dışında hoş olmayan olaylar yaşanacak.
UÇAK SEFERLERİ YETERSİZ
Karayoluyla Türkiye’ye gitmek isteyenler şimdiden uçak yolculuğuna yönelmiş durumda. Ama tatil sezonunda uçak kapasitesi yetersiz. Bu durumda Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenliler, anavatana nasıl gidecek? Hürriyet Gazetesi olarak bu sorunu, hem Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’a, hem de THY yetkililerine ilettik. Bakan Ünal ile THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’ya şu soruyu sorduk: “Her yıl 1.5 milyon civarında Avrupalı Türk, karayoluyla Türkiye’ye gidiyor. Ancak karayolu seyahati mülteci krizi nedeniyle bu yıl tehlikede. Avrupalı Türkleri vatanlarına taşımak için ek seferler planlıyor musunuz?”
BAKAN HEMEN KONUŞTU
“Bu durum havayolları açısından önemli bir fırsat. Hem THY Genel Müdürü Temel Kotil hem Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’yla görüştüm. Onlar bir çalışma yapacak. Almanya’dan Türkiye’ye ulaşım önemli. THY bu konuda bir çalışma yapacak. Ama biz yurtdışındaki vatandaşlarımıza sadece ulaşım değil, tatil açısından da önemli fırsatlar sunmak istiyoruz. Vatandaşlarımıza erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmalarını tavsiye ediyorum.”
THY: BİZ KARŞILARIZ
Aynı soruyu Kotil ve Aycı’ya yönelttik. İkisinden de “Biz ihtiyacı karşılarız” sözünü aldık. Açıklamaları şöyle:
“Eğer böyle bir ihtiyaç bize yansırsa, biz bu ihtiyacı karşılarız. Bu ihtiyaç bize uçakların dolması olarak geliyor. Bu ihtiyacı gördüğümüz zaman hemen ek seferler koyuyoruz. Türkiye’nin bir çok şehrine bunu yapıyoruz. Yeter ki talep gelsin. Biz bu talebe anında karşılık vermeye hazırız.”
NİSAN VE MAYISTA AÇIK KAPANIR
Bu sezon Türkiye’ye gidecek Alman turist sayısında geçen yılın aynı aylarına kıyasla bir düşüş var. Ancak bu düşüşün nisan ve mayıs aylarında kapanması bekleniyor. Geçen yıl Türkiye’ye 5.6 milyon Alman turist gitti. Alman Tatil ve Seyahat Araştırma Merkezi’nin analizlerine göre Türkiye, İspanya ve İtalya’dan sonra en çok sevilen tatil ülkesi. Özellikle 14-34 yaş arası genç Alman turistler Türkiye’yi tercih ediyor. Alman turistler geçen yıl ortalama 13.7 gün Türkiye’de kaldı. Her Alman turist Türkiye’de ortalama bin 163 Euro harcadı. Tüm dünyadan en çok yabancı turist Türkiye’de İstanbul’a gitti. İstanbul’u geçen yıl 12.4 milyon yabancı turist ziyaret etti. İstanbul’u 10.8 milyon turistle Antalya izledi. Ege sahillerini ziyaret eden yabancı turist sayısı 2.9 milyon oldu.