Güncelleme Tarihi:
CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı’nın yazılı sorularını yanıtlayan Ağbal, bu kurumlara ilişkin genelge yayınlandığını ifade etti. Ağbal, söz konusu genelgenin “İstihkak ve alacak taleplerine yönelik başvuruların değerlendirilmesi” başlıklı 14’üncü maddesinde anılan taleplere ilişkin işlemlerin nasıl yapılacağı açıklanmıştır” dedi.
Öte yandan dün Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) düzenlediği çalıştaya katılan Ağbal, hükümetin bazı sektörlere getirdiği geçici vergi indirimi, destek ve teşviklerin bütçe açığına etkisinin bu yıl milli gelirin yüzde 0.74’üne karşılık geleceğini belirterek, bu etkinin gelecek yıllarda ise kademeli olarak azalacağını söyledi. Ağbal, “Bugüne kadar, gerek harcama, gerek vergi indirimleri gerekse işsizlik sigortası fonu üzerinden yaptığımız istihdam desteklerinin bütçe açığı üzerindeki etkisi milli gelirin yaklaşık yüzde 0.74’ü mertebesinde. Bu 2017’de bütçe açığında meydana getireceği etkinin oranı” dedi.
146.6 MİLYAR KULLANILDI
Alınan tedbirler ve teşviklerin etkisini göstermeye başladığını ifade eden Ağbal, son açıklanan verilerin de ekonominin olumlu bir döngüye girdiğine işaret ettiğini söyledi. Ağbal ayrıca, dün itibarıyla 203 bin 466 firmanın Kredi Garanti Fonu (KGF) imkanından yararlandığını ve 146.4 milyar lira kredi kullandırıldığını da sözlerine ekledi.
Ağbal, İstanbul Finans Merkezi için gelen yasal düzenleme önerilerinin 10-11 Mayıs gibi Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) görüşüleceğini belirterek, “Vergiler ve diğer kamusal maliyetlerin azaltılması konusunda da tabii ki mali disipline dikkat edeceğiz ama bir taraftan da finansal piyasaların gelişmesi ve derinleşmesi için (İstanbul Finans Merkezi için) rekabet halinde olduğumuz ülkelerle rekabetimizin önünde engel oluşturabilecek bir takım vergiler varsa onları da kaldırmaktan kaçınmayacağız” dedi.
Ekonomide son 24 saat