Kapasite kullanımına 25 puanlık devlet dopingi

Güncelleme Tarihi:

Kapasite kullanımına 25 puanlık devlet dopingi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2009 00:00

Geçen yıla göre oran 9.6 puan düşerek yüzde 72.7 olsa da, bir önceki aya göre 2.3 puanlık artış yaşandı. Bunda özel sektörden çok kamu işyerlerindeki artış etkili oldu. Aylık bazda kapasite kullanımı devlette 25.5 puan birden artarken, özel sektörde artış 2.1 puanda kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı Aylık İmalat Sanayi Eğilimi Anketi’ne cevap veren 4 bin 951 iş yerinden derlenen analiz sonuçlarına göre, kapasite kullanımı en düşük sektör yüzde 47.2 ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. Bunu, yüzde 61.3 ile derinin işlenmesi bavul, çanta gibi yüzde 65.2 ile metal eşya sanayi, yüzde 67.2 ile mobilya imalatı izledi. TV haberleşme cihazları imalatı yüzde 91.5, tıbbi, optik hassas alet imalatı yüzde 83.3, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 79.7’luk yüksek oranlarıyla dikkat çekti.

6 ayın en yükseği

Haziranda tespit edilen yüzde 72.7’lik oran, kapasite kullanımında ocak ayındaki yüzde 63.8’lik orandan sonra yükseliş yaşandığını gösteriyor. Son 6 aydır yükselen oran, kasım 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Aylık bazda artış mayıs seviyesine ulaşmadı.

Kamuda rekor artış

Haziran ayında geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, imalat sanayi kapasite kullanımı devlette yüzde 95.2’den yüzde 80.7’ye, özel sektörde yüzde 80.6’dan yüzde 72.6’ya geriledi. Ancak bir önceki ayla karşılaştırınca kamudaki 25.5 puarlık artış dikkat çekti. Mayıs ayında devlette kapasite kullanım oranı 50.2’ye kadar gerilemişti. Haziranda kamudaki yüksek oranlı artışa karşın, özel sektörde artış 2.1 puanda kaldı.

Talep yetersizliği

Haziranda iş yerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasının nedenleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 51.9 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 33,1 oranında etkili oldu. Mali imkansızlıklar yüzde 3.5, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 2.9 ve ithal mallarda hammadde yetersizliği yüzde 1.7, işçilerle ilgili meseleler yüzde 1.4 etkiledi.

Artış devam eder

İş yerlerinde haziran ayı üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 5.8 artarken, gelecek ay artışın bu kadar yüksek oranlı olmasa da devamı bekleniyor. Temmuz için öngörülen artış oranı yüzde 1.4. Geçen ay yüzde 1.4 artan satışlar için de benzer bir beklenti söz konusu. Burada ise yüzde 0.4’lük bir artış bekleniyor. Haziran ayında yüzde 2 artan hammadde fiyatlarında ise temmuzda yüzde 0.3’lük yükseliş bekleniyor.

Ergün: Krizden çıkışın işareti

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Açıklanan sanayi kapasite kullanım oranları çıkışın yeni bir işareti oldu. Yüzde 60’lara kadar düşen kapasite kullanım oranları son 4 ayda yüzde 73’e kadar çıkmış oldu. Önümüzdeki aylarda bu artış trendi devam edecek. Kriz öncesi dönemdeki kapasite kullanım oranlarına, üretim miktarına, ihracat rakamına ve istihdam miktarına Türkiye ulaşmış olacak. Ancak, sadece hükümetlerin aldığı tedbirlerle bu sürecin içinden çıkmak yetmiyor. Topyekun sivil toplum örgütleri, halk, medya ve kamunun ülkenin bütünlüğü içinde böyle bir çıkışa destek vermesi, moral motivasyon unsuru olması gerekiyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!