Kapasite 4 milyar kapsüle çıkıyor Tamiflu, 1.9 milyar doları bulacak

Güncelleme Tarihi:

Kapasite 4 milyar kapsüle çıkıyor Tamiflu, 1.9 milyar doları bulacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 00:00

İsviçre merkezli ilaç devi Roche, yıl sonuna kadar 1.9 milyar dolarlık Tamiflu satmayı planlıyor. Domuz gribine karşı kullanılan Tamiflu, Roche’nin büyümesini yüzde 4 etkilerken, tüm ilaç satışlarının yüzde 5’ini oluşturuyor. Roche İlaç Bölümü CEO’su William Burns, “Kapasiteyi 4 milyar kapsüle yükselttik. İlacın bizi götürdüğü yere doğru ilerliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MEKSİKA’dan dünyaya yayılan ve yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olan domuz gribine karşı kullanılan Tamiflu’nun üreticisi İsviçreli Roche, bu yıl ilacın satışlarından toplam 2 milyar İsviçre Frangı (1.9 milyar dolar) elde edecek. Yılın ilk altı ayında 1 milyar İsviçre frangı değerinde Tamiflu satışı gerçekleştiren Roche, ilaç pazarının yüzde 11 üzerinde büyüdü. Bu büyümenin yüzde 4’ü de Tamiflu’dan sağlandı. Roche İlaç Bölümü CEO’su William Burns, “Roche bugüne kadar 96 hükümetin 270 milyon tedavi dozuna ulaşan miktardaki Tamiflu siparişini karşıladı. İlacın bizi götürdüğü yere doğru ilerliyoruz. İyi bir ilaç, iyi bir iştir” dedi.
4 milyar kapsüle çıkacak
Roche’nin 2001’den beri Tamiflu’ya erişimin sağlanabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü ve bir çok hükümetle işbirliği içerisinde olduğunu söyleyen William Burns, şu bilgileri verdi: “İhtiyaç halindeki ülkelere ek tedarik sağlamak üzere, Roche hızlı bir şekilde Tamiflu üretimini artırıyor. Mayıs 2009’da Tamiflu üretiminin sonraki 5 ay içerisinde 100 milyon tedavi dozuna (kutu) kadar ulaşabileceğini duyurduk. Bunun ardından, Tamiflu üretimi gerek duyulması halinde, 2010’un başı itibariyle ayda 33 milyon tedaviye yetecek üretime çıkacak. Bu, yılda 4 milyar kapsüllük kapasiteye eşit.”
2009’un ilk 6 ayında domuz gribine karşı dünya çapında dağıtılan Tamiflu’nun satışlarının yerel para birimleri bazında yüzde 203 arttığını aktaran Burns, “Böylece Tamiflu’nun satışları 1 milyar İsviçre Frangı’na ulaştı. Ayrıca Tamiflu, tüm ilaç satışlarımızın yüzde 5’inden fazlasını karşılıyor. Toplam ilaç satışlarımız ise 19.1 milyar İsviçre Frangı’na ulaştı” diye konuştu.
Harekete geçiyorlar
Bazı ülkelerin bugüne kadar domuz gribi için hiç ilaç almadığını ifade eden Burns, şunları dile getirdi: “Ancak Brezilya, Venezuela gibi ülkeler ‘biz de hazırlanalım’ diyerek harekete geçtiler. Roche, her zaman için ihtiyacı olan hastaların tedavi görebilmeleri üzerine çalışıyor. Bugüne kadar Tamiflu’ nun üretimine yardımcı olmak üzere 300’ den fazla teklif alındı. 3 kıtada, dünyanın 10 farklı yerinde bu sürece dahil olacak 19 ortak ile bir tedarik zinciri kuruldu. Roche, Tamiflu üretimini yılda maksimum 400 milyon kutuya artırabilir.”
Roche Pandemi Komitesi Başkan Yardımcısı Catherine Steel, bugüne kadar dünyada 60 milyon kişinin Tamiflu kullandığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Roche, 2005 ve 2006 yıllarında, Dünya Sağlık Örgütü’ne 5 milyon kutu bağışta bulundu. Bu kutular şu anda en çok ihtiyacı olduğu düşünülen gelişmekte olan ülkelere dağıtılıyor. Bu yıl mayıs ayında ise 5.65 milyon kutu daha bağışta bulunuldu.”

Haberin Devamı

Farklı virüsler için çalışıyoruz

Haberin Devamı

ROCHE Pandemi Komitesi Başkanı David Reddy, Dünya Sağlık Örgütü’nün dünyada toplam nüfusun üçte birinin bu grip sezonunda ya da 1 yıl içinde virüse yakalanabileceğini açıkladığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Her zaman için en kötüsüne göre plan yapmanız gerekir. Şu anda global olarak 100 milyon tedavilik hazırlığımız var. Klinik çalışmalara odaklanıyoruz. En ağır vakaları inceliyoruz ve en kötüsüne hazırlanarak en iyiyi umuyoruz. Tamiflu, farklı virüs tiplerinde işe yarıyor. Şu anki pandemik H1N1 virüsü bizim ilk önceliğimiz olmakla beraber, farklı virüs tiplerine karşı tedavi için de çalışıyoruz. Virüsün nasıl değişeceğini bilemeyiz. Şanslıyız ki, şu an dolaşımda olan virüs orta derecede hastalığa neden oluyor. Biz sadece virüsü takip edebiliriz ve nereden geldiğini bilebiliriz. Önümüzdeki sezon genel sağlık koşullarının en kötü olduğu, beslenme şartlarının en düşük olduğu ve sağlık altyapısının en az gelişmiş olduğu ülkelerde etki daha fazla olacak.”

Haberin Devamı

Çocuklar için daha küçük kapsül üretildi

ROCHE’nin çocuklara yönelik olarak daha küçük kapsüller ürettiğini dile getiren Roche Pandemi Komitesi Başkan Yardımcısı Catherine Steel, “Tamiflu’nun 30 mg ve 45 mg’lik küçük kapsülleri bu yıl mayıs ayında Dünya Sağlık Örgütü’ne yapılan bağışın içinde 650 bin tedavilik yeni pediatrik stokunda da yer aldı” dedi.

Domuz gribi Asya’ya yayılabilir

DOMUZ gribinde Dünya Sağlık Örgütü’nü baz aldıklarını kaydeden Catherine Steel, domuz gribi vakasında Roche’nin rolünün ne olduğunu şöyle açıkladı: “Bizim rolümüz dünya organizasyonlarını desteklemek, kapasiteyi artırmak, gelişmemiş ülkeler için ilaca erişimi kolaylaştıracak programlar yaratmak ve bağışlarımızı sürdürmek. 2001’den beri konuyu hükümetlerin gündeminde tutmaya çalışıyoruz. Şu anda kuzey yarım kürede mevsimsel grip sezonu başlıyor, okullar açılıyor. Konuyu rafa kaldıramayız. Ayrıca, virüse ne olduğunu bilmiyoruz. 6 ayda yayılabilecek virüs bu sezonda 6 haftada yayıldı. Asya Pasifik’ten korkuluyordu, bu şimdi gerçekleşebilir. ”

Haberin Devamı

Rakamlarla domuz gribi

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde 254 bin 206 domuz gribi vakasında en az 2 bin 837 kişi hayatını kaybetti.
Hastalığın ortaya çıktığı Amerika kıtasında 116 bin 46 olayda 2 bin 234 kişi, Avrupa’da ise 46 bin olayda 104 kişi hayatını kaybetti.
Dünya Bankası’nın hesaplamalarına göre domuz gribinin faturası 3 trilyon dolar olacak.

Roche’un ilk yarı sonuçları

Satışlar 24 milyar İsviçre Frangı’na ulaştı.
Net kâr yüzde 29 azalarak 4.1 milyar İsviçre Frangı’na geriledi.
Diagnostik birimi satışları İsviçre Frangı bazında yüzde 7 arttı.
Roche, ilk 6 ayda yüzde 36’lık payla en fazla ABD’ye satış yaptı. Bunu yüzde 27 ile Batı Avrupa izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!