Kapalıçarşı'ya vergi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kapalıçarşıya vergi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2014 01:14

MECLİS’te görüşülen taşeron paketine yeni sürprizler geliyor. Bunların başında ise Kapalıçarşı, Galata Kulesi, Çırağan Sarayı gibi tarihi mekânların işletmecilerinin vergi muafiyetlerini kaldırmak var.

Haberin Devamı

HÜKÜMET, önergelerle oldukça genişleyen “vergi ve taşeron” paketini son bir operasyona hazırlanıyor. Gülen Cemaati ile aralarında krize neden olan Risale-i Nur’un basım hakları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na alınıyor. Çok tartışma yaratacak bir vergi hazırlığı da var. Çırağan Sarayı ve Kapalıçarşı gibi tarihi mekanlarda işletmecilik yapanlardan vergi alınması planlanıyor. Bu düzenlemeye bakanlığın karşı çıktığı ve engellemeye çalıştığı belirtiliyor.
Tartışma yaratması beklenen düzenlemeler şöyle:

BASIM YETKİSİ BAKANLAR KURULU’NDA


Saidi Nursi’nin eseri olan Risale-i Nur’u kimin basacağı hükümet ile Gülen Cemaati arasında uzun zaman tartışmalara neden olmuştu. Cemaatin Risale-i Nur’un basımını hükümetin engellediği şeklindeki kampanyasına karşı hükümet de kitabın cemaat tarafından varislerinden izinsiz olarak ve orijinal halini değiştirerek bastığını iddiasını ortaya atmıştı. Tasarıya yapılacak ekleme ise son nokta konulacak.
Yasaya, “Bakanlar Kurulu Kararı ile memleket kültürü için önemi haiz görülen eserler üzerindeki haklar, hak sahiplerinin münasip bir bedel talep etme haklan saklı kalmak kaydıyla, koruma süresinin bitiminden önce kamuya mal edilebilir. Bu hususta karar verilebilmesi için eserin, Türkiye’de veya Türkiye dışında Türk vatandaşları tarafından vücuda getirilmiş olması gerekir” hükmü eklenecek. Çıkartılacak Bakanlar Kurulu kararında, eser ve sahibinin adı, hakları kullanacak makam veya müessese, hak sahiplerine, talep üzerine ödenecek bedelin nasıl belirleneceği ve bu bedelin hangi kurum tarafından ödeneceği, eserden gelir elde edilmesi halinde bu gelirin hangi amaçla kullanılacağı da yer alacak.

İŞLETMECİLERİNE VERGİ

Hazırlanan bir başka önerge de korunması karşılığında işletmeye açılan tarihi binalar ve mekanları içerecek. Bu özellikle İstanbul’daki tarihi mekanlarda işletmecilik yapan çok sayıda şirketi ilgilendirecek. Bu şirketlerin tarihi binaları korumanın yanında oldukça yüksek gelir elde ettikleri, ancak vergiden muaf oldukları belirtildi. Çırağan Sarayı, Kapalı Çarşı, Kasır ve Köşk işletmecilerinden emlak ve belediye gelirleri kanunda yer alan vergilerin alınması planlanıyor. Ancak bu düzenlemeyle ilgili pazarlıklar sürüyor. Kültür Bakanlığı bürokratlarının bu düzenlemeye karşı çıktığı ifade ediliyor. Tarihi mekanlar gelir vergisi stopajı, işveren sigorta primi indirimi, enerji desteği ve su bedeli indirimlerinden faydalanıyordu.
Bir başka düzenleme ise fiziksel engelli vatandaşlara hâkim ve savcı olma olanağı getirilmesi olacak. Avukatlık yapan engellilerden sadece fiziksel engeli olanlara bu hak verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!