Kapalıçarşı'da kuyumcular kapanma noktasına geldi

Güncelleme Tarihi:

Kapalıçarşıda kuyumcular kapanma noktasına geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2010 10:34

Kapalıçarşı Esnaflar Derneği Başkanı Hasan Fırat, altın fiyatındaki yükseliş nedeniyle çarşıdaki kuyumcularda işlerin yüzde 80 civarında düştüğünü, düğün mevsimi olmasına rağmen yaz aylarında da fazla iş beklemediklerini bildirdi. Fırat, bu nedenle kapalıçarşıdaki birçok kuyumcunun kapanma noktasına geldiğini belirtti.

Fırat, yaptığı açıklamada, altın ve değerli metallerin dünyada değer kazanmaya başladığını, Türkiye'de de altının gittikçe daha da değerli bir metal haline geldiğinin altını çizerek, ons'un yükselmesi, paritenin değişmesi, avronun düşmesi, doların çıkmasına bağlı olarak altın fiyatının biraz daha tırmanacağını ve yıl sonunda ons fiyatının 1.400 doları bulmasını beklediğini söyledi.

Dünyada altına olan talepten dolayı altını “kimsenin durduramadığını” ifade eden Fırat, “Genellikle altın düşmeye başladığında Türkiye alıyor. Dışardan talep varsa bu, içerdeki piyasayı çok yükseltiyor. İsviçre'den bir ay önce 600 ton civarında bir altın talebi oldu. Bu altının daha da yükseleceğinin işaretiydi” diye konuştu.

Altın fiyatındaki yükselmenin esnafın işini ciddi oranda etkilediğini, satışları düşürdüğünü belirten Fırat, “Aslında önümüzdeki aylar sünnet ve düğünlerin olacağı bir dönem. Kuyumcu, altın satışlarında gramından değil işçilikten kazanıyor. Son dönemlerde de esnaf satış yapamıyor, hurda dönüşü var. İnsanlar yastık altındaki altınını bozdurmaya başladı. Altın çıkışlarında her zaman çarşıda işler durur. Şu anda da aynı durgunluğu yaşıyoruz. Turizm sezonu açıldı. İş beklerken, tersine bir durum söz konusu” şeklinde konuştu.

Satışların azalması nedeniyle kuyumcuların kazançlarında da ciddi düşüşler yaşandığına dikkati çeken Fırat, şöyle devam etti:

“Altının tırmanışa başlamasıyla birlikte kuyumcu dükkanlarının sayısında azalma oldu. Kapalıçarşı'da toplamda 3.600 dükkan var. 1.100'ü kuyumcu. Şimdi 950 civarında kaldı. Altının yükseldiği son bir yılda yüzde 15'e yakın dükkan kapandı. Bazı kuyumcular işi bıraktı. Ana caddede en az 40-50 dükkan el değiştirdi. Kuyumcu dükkanı yerine marka deriler, kürkçüler, tekstilciler, turistik eşya satanlar geldi. Eskiden tekstilcinin yerine kuyumcu geliyordu. Şimdi çark tersine döndü. Kuyumcunun yerine tekstilci, derici geliyor.”

“ALTIN BAZINDAKİ KİRALAR DOLAR VEYA TL'YE DÖNDÜ”

Hasan Fırat, kuyumcu esnafının işlerinin kötü gitmesinin Kapalıçarşı'daki kiraları da etkilediğini, altın bazında olan kiraların dolar veya TL'ye döndüğünü, altın miktarının düşürüldüğünü, örneğin yıllık 5 kilo altınla kiraya verilen bir dükkanın kirasının 4 kilo altına düşürüldüğünü kaydetti.

Aslında yaz ayına girerken genellikle işlerin hareketlenmeye başladığı dönemin de yaşandığını hatırlatan Fırat, “Şu anda çarşıdaki kuyumcularda işler yüzde 80 civarında düştü. Altın fiyatının yüksek olması nedeniyle düğün mevsiminde de fazla iş beklemiyoruz. İnsanlar önceden düğün olduğunda 400 liraya bir bilezik alırken, şimdi çeyrek ya da gram altın almayı tercih ediyor veya para takıyor” dedi.

Kuyum sektöründe faaliyet gösteren büyük firmaların taksitle altın sattıklarına değinen Fırat, düğün sezonunun başlamasıyla çarşıdaki esnafın da satışları artırmak için hediyeli satış yapma yoluna gidebileceğini söyledi.

Takı amaçlı altının satış fiyatını biraz düşürmek için işçilik maliyetlerinin fiyatlara daha az yansıtılabileceğini de belirten Fırat, böylelikle şu anda yüzde 20-25'lerde olan işçilik maliyetlerinin yüzde 10-15'lere çekilebileceğini ifade etti.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde “ekonominin kalbi” olarak nitelendirilen, Nuruosmaniye, Mercan ve Beyazıt arasında yer alan Kapalıçarşı, 64 cadde ve sokağı, 2 bedesteni, 16 hanı, 22 kapısı ve 3.600 dükkanı ile dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezlerinden biri konumunda. 45.000 metrekare kapalı alana sahip olan Kapalıçarşı, mevsimine göre günde 300 ile 500 bin arasında ziyaretçi alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!