Kapalıçarşı esnafından sert tepki

Güncelleme Tarihi:

Kapalıçarşı esnafından sert tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2012 13:14

Kapalıçarşı'daki kuyumcular, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankaların, Cumhuriyet Altını ve ziynet altınlarının alım ve satımı ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarında işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilmesini öngören yönetmelik taslağıyla ilgili kaygılarını dile getirirken, karara tepki gösteriyor. Çarşı esnafı, taslağın uygulamaya geçmesi halinde kullandıkları POS makinelerini boykot etmeyi de gündemlerine aldı.

Haberin Devamı

Kapalıçarşı esnaflarından Aydın Kuyumculuk'tan Mustafa Karlıova, bankaların altın alıp satabilmeleri konusunda tepkisini dile getirirken, bankacaların kuyumcuların verdiği fiyattan altın alıp satamayacağını düşündüğünü söyledi.

Kendilerinin bu işten geçindiklerini, taslağın hayata geçmesi halinde çeşitli tedbirler alma yoluna gideceklerini aktaran Karlıova, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bankacılar altının ekspertizini ne kadar yapabilirler? Kuyumcular POS makinelerini boykot gibi bir eğilime gitme yolundalar. Bizde işler nakit döndüğü için POS makinelerini iade etmemiz de bizi çok etkilemez. Bankalar ziynet türü ürünlere yöneleceğini sanmıyorum. Daha çok para türü dediğimiz, çeyrek altın, yarım altın ya da tüm altın türü dediğimiz ürünlere yönelecektirler. Bunların alım satım organizasyonu zor bir olay. Darphane'ye gidecek, sıraya girecekler vs... Tamam, o işi de halletse, Kapalıçarşı esnafı Anadolu'ya, hatta yurt dışına kadar gönderebiliyor. Bu bağı biz kurduğumuz için çok cüzi karlılıkla satabiliyoruz. Bankaların bu karla çalışacaklarını sanmıyorum. Bazen tüketicilere sattığımız fiyattan geri alıyoruz ürünleri. Ki biz orada ikinci bir kar gütmüyoruz.”

“Bankaların bu işe müdahil olmasını istemiyoruz”

Başka bir Kapalıçarşı esnafı da BDDK'nın kararına tepki göstererek, bankaların bu işte başarılı olamayacağını öne sürdü. Kapalıçarşı'da yaklaşık 4 bin kuyumcunun olduğunu bilgisini veren kuyumcu, her kuyumcuda ortalama 2 POS cihazının bulunduğunu, toplamda 8 bin POS cihazının olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Gerekirse POS cihazlarını bankalara iade edebileceklerini aktaran kuyumcu, böyle bir durumda bankaların geri adım atmasını beklediklerini ifade etti.

Kapalıçarşı'daki Elidüzgün Kuyumculuk'tan Necati Elidüzgün ise altın alım satımının kuyumcunun işi olduğunu belirterek, “Bankaların bu işe müdahil olmasını istemiyoruz. Eğer müdahil olurlarsa bizim işimiz bozulacak. Bankaların ziynet eşyası satacağını daha yeni öğrendik. Açıkçası bu konuda ne yapacağız diye çok düşünemedik ancak POS cihazının iadesi durumunda biz de diğer esnafın yanında oluruz” ifadelerini kullandı.

“Bankalar da taslağa karşı...”

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, bankaların da taslağa karşı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kameroğlu, Türkiye'nin 5 büyük bankasından birinin üst düzey yöneticisi ile görüştüğünü belirterek, “Onlar da bu taslağa karşılar. 'Bizler bunu geçmişte banka olarak denedik, elimizde mallar kaldı, dünya kadar zarar ettik, kuyumcu ile bankanın karşı karşıya gelmesi hoş bir şey değil, biz banka olarak bu işte yokuz' dediler” şeklinde konuştu.

Kuyumculuğun bir ihtisas işi olduğunu ve bankaların kuyumculuğu yapamayacağını savunan Kameroğlu, bu gelişmeyle birlikte mevduat hesabı açtıracak olan kişinin altınını bankaya götürecek gibi bir algı oluştuğunu ifade etti.

Bunun da rekabet kurallarına aykırı olduğunu aktaran Kameroğlu, Rekabet Kurulu'nu bu konuda göreve davet ettiğini bildirdi.
Yastık altındaki altının toplanış şekline tepkileri olduğu için daha önce Hazine'den randevu istedikleri bilgisini veren Kameroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Ama Hazine randevu vermemişti. BDDK'dan bu konuyu görüşmek için taleplerimiz oldu. İnşallah bize yarın ya da en kısa zamanda bilgi verirler. Bu taslak hayata geçince bankalar ile kuyumcular karşı karşıya gelir. Biz bankalara bu konuda para kazandırmayız, rekabet ederiz, bankaların sarrafiye malları ellerinde kalır. Hiç bu işe soyunmasınlar. Çünkü bu konuda iddialıyız ve gerekli mücadeleyi de vereceğiz. Türkiye'nin 5 büyük bankasından birinin üst düzey yöneticisi ile az önce görüştüm. Onlar da bu taslağa karşılar. 'Bizler bunu geçmişte banka olarak denedik, elimizde mallar kaldı, dünya kadar zarar ettik, kuyumcu ile bankanın karşı karşıya gelmesi hoş bir şey değil, biz banka olarak bu işte yokuz' dediler. 'Bankalar bu konuda kayıt içinde, kuyumcular kayıt dışında' gibi boş laflara da karnımız tok. Kuyumcular da kayıt içindedir, kuyumcular da vergi veriyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!