Güncelleme Tarihi:
ATATÜRK Baraj Gölü’ndeki suyun 221 kilometrelik kanal sayesinde ulaştırılmasıyla Mardin adeta nehre kavuşacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı koordinesinde, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce yürütülen projeyle 221 kilometre uzunluğundaki Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı’nın kalan 25 bin 321 metrelik kısmı da tamamlandı. Depolama istasyonlarının yapılması ve GAP Eylem Planı’nda yer alan 4 ayrı proje ile ilgili çalışmalar sürüyor.
500 MİLYON LİRA GELİR
Bölge halkı ve çiftçiler, 2 milyon 167 bin 930 dekar tarım arazisini su ile buluşturacak, 433 bin kişiye istihdam, yıllık 500 milyon lira gelir sağlayacak projenin tamamlanarak bereketli toprakların su ile buluşmasını bekliyor. DSİ 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı’ndaki suyun Mardin ve Şanlıurfa olmak üzere iki kanala ayrıldığını söyledi. Bölge Müdürlüğü olarak suyun toprakla buluşmasının önemine değinen Kasap, bunun gerçekleşmesi için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi.
Ana kanalın toplam 221 kilometre uzunluğunda olduğunu, bu kapsamda kanal inşaatının tamamlandığını ifade eden Kasap, şunları aktardı: “Bu hizmet hem Mardin’e hem Şanlıurfa’ya çok büyük fayda getirecek. 2. GAP Eylem Planı kapsamında 2019 yılı sonuna kadar bütün ovanın suyla kavuşmasını sağlayacağız.”
AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da, Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı için çalışmaların 1997 yılında başladığını ve gelinen süreçte tamamlandığını belirtti. Çankırı hacimsel büyüklük olarak saniyede 200 metreküp su geleceğini de ifade ederek bunun Türkiye’deki ırmakların yıllık ortalama debisinden daha fazla olduğunu belirtti.
Mardin’de çiftçilik yapan Mehmet Timurağaoğlu, “Mardin’de yaklaşık 3 milyon 400 bin ekili alanımız var. Bu su 40 yıllık bir özlemin, toprağın suyla buluşmasıdır. Sulama imkanı ile bölgenin kalkınacağını, üretimin artacağını böylece tersine göçün başlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.