Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri ihalesini Türkiye’deki büyük müşavir firmalardan Yüksel Proje kazandı. Bir yıl içinde bütün projeleri bitirip yap-işlet-devret modeliyle tünelin yapım ihalesine çıkacağız" açıklamasında bulundu. Arslan, "Kanal İstanbul Projesi için birçok alternatif güzergah çalıştık ve son aşamaya geldik. Kanal İstanbul gibi devasa bir projeyi yapacağımız finansal yöntemi çalışıyoruz" dedi.
Arslan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi hakkında verdiği bilgilerde tünelin bir katında iki şerit gidiş, orta katında gidiş-geliş metro, bir altında da geliş istikametinde iki şerit olacağını anlattı. Tünelin, diğer raylı sistemlerle ve karayollarıyla entegre olacağını dile getiren Arslan, "Avrupa yakasında İncirli’den başlayarak metro yer altına girecek, gelecek iki köprü arasında karayolu tüneliyle birleşecek. Anadolu Yakası'nda ise gelip Söğütlüçeşme’de Marmaray ile Kadıköy Kartal ile birleşmiş olacak. Ayrıca E-5’ten, TEM’den başlayan E-6’dan TEM’den başlayan bir tünel de otomobilleri getirecek bu tünelle birleşecek, sonra Anadolu Yakası'nda yüzeye çıkıp Çamlık’ta gelip TEM’le E-6’yla birleşecek" dedi.
"KANAL İSTANBUL'DA FİNANSAL YÖNTEMİ ÇALIŞIYORUZ"
Arslan, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi, 1915 Çanakkale Köprüsü ve otoyollar tamamen bitip, birbirine bağlandığında Marmara Denizi’nin etrafında bir ring oluşturulacağını, böylece insanların yaşam standardının çok daha yükseleceğini söyledi. Kanal İstanbul Projesi için birçok alternatif güzergah çalıştıklarını ve son aşamaya geldiklerini ifade eden Arslan, "Kanal İstanbul gibi devasa bir projeyi, gerçekten çılgın bir projeyi yapacağımız finansal yöntemi şu an çalışıyoruz, hangi yöntemle yapmak ülke ekonomisi anlamında en avantajlıdır, o çalışmaları da bitirme aşamasındayız. Artık onu da bitirdikten sonra inşallah onun da ihale süreçlerini başlatacağız. Kanal İstanbul’un daha fazla gecikmeye tahammülü yok, çünkü oluşturacağı bir katma değer var." dedi.
"ŞEHİTLERİMİZ DESTANLARINI YAZDILAR"
İstanbul'a yapılan 3. Havalimanı'na, darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlerden sembol olmuş birinin isminin verilmesi önerilerinin anımsatılması üzerine Arslan, "Birlikte değerlendirip kararını alacağız. Bütün şehitlerimizin ismini bir yere vermezsek bile onlar tarihe mal oldular, onlar destanlarını yazdılar, 79 milyonun gönlünde yerlerini aldılar. Sadece onların da gönlünde değil, gerçekten bu coğrafyayı umut olarak gören, Recep Tayyip Erdoğan’ı umut olarak gören dünyadaki mazlumların ve mağdurların gönlünde de bizim coğrafyadan beklentisi olan dostlarımızın gönlünde de yerlerini aldılar, ama yine de sembolik olsun diye her birinin ismi bir yere verilecek ve isimleri yaşatılacak, onun bilinmesinde fayda var." diye konuştu.
Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayısının günlük 5-6 bin olduğuna ilişkin haberlerin sorulması üzerine Arslan, köprünün İstanbul-İzmir arası 384 kilometrelik otoyolla birlikte bir bütün olduğunu söyledi.
Köprü için verilen garantinin 40 bin olduğunu bildiren Arslan, "Osmangazi Köprüsü’nden başlangıçta beklediğimiz trafik 15 bin idi şu an günde ortalama 20 bin araç geçiyor." dedi.
"TİB'İ KAPATIYORUZ"
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) kapatılmasıyla ilgili bir soruya da yanıt veren Arslan, ayrı bir yapı olan TİB'in kapatılacağını ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) içine alacaklarını belirtti. TİB'in yaptığı işlerin BTK tarafından yürüteceğini anlatan Arslan, 17-25 Aralık sürecinden önce TİB de dahil bu hain yapılanmanın neler yapmaya çalıştığını gördüklerini ve 2 yıldır orada yeniden yapılanma çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.