Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2001 10:33
Sert yükselişin ardından kanal direncinde satışlarla karşılaşan endeks, cuma günü gerçekleşen küçük artışa rağmen kısa vadeli çıkış trendinin altında kapanış yaptı.
Önceki hafta salı günü başlayan ve bu hafta da devam eden trend ile iki haftada yüzde 17.64 değer kazanarak cuma günü 8 bin 822 puandan kapanan endeks, bu hafta çarşamba günü ulaştığı orta vadeli düşüş kanalının talep çizgisini geçmekte zorlanıyor.
Osilatörlerin aşırı alım bölgesine girmesine rağmen, bilanço dönemi olmasına bağlı olarak
hisse bazlı hareketlerle işlem hacminin yüksek çıkması ve bazı İMKB 30 hisselerine dönük seçici alımlarla aşağı dönmesi gereken trend 8 bin 500/800 aralığında yatay hareket etmeye başladı.
Son kapanış ile birlikte aşırı alım bölgesindeki stochastic osilatörü cuma günü 5 günlük hareketli ortalamasını aşağı doğru keserek satış sinyalini kesinleştirdi. RSI ve CCI göstergeleri de aynı şekilde sat sinyali verirken momentum göstergesinin yükselişin yarısından itibaren yatay bir görüntü vermesi kısa vadeli çıkışın sonuna gelindiğini gösteriyor.
Yükselişle birlikte 100 seviyesine ulaşan Aroon Up göstergesinin cuma günü 92'ye gerilemesi alıcıların gücünün zayıfladığını, Aroon down göstergesinin yönünü yeniden sıfır çizgisine çevirmesi ise satıcıların yeterli oranda güçlü olmadığı, ikisi birlikte endeksteki sıkışmayı gösteriyor.
Bu sıkışma nedeniyle endeksin 5, 10 ve 20 günlük hareketli ortalamalarının yukarıya, 50 günlük hareketli ortalamasının aşağıya kapanışa doğru yaklaşmaya başladı.
Perşembe günü seans içinde orta vadeli düşüş kanalının talep çizgisine değen endeks cuma günü 5 puan kazanmasına rağmen kapanışını kısa vadeli çıkış trendinin altında yaptı. Teknik göstergeler endeksin, işlem hacmiyle yaşanacak bir çıkış olmadığı sürece pazartesi gününden itibaren kanal içindeki aşağı yönlü hareketinin hızlanarak devam edeceğini gösteriyor.
7 bin 476'da bulunan uzun vadeli düşüş trendi çizgisi stop-loss olarak kullanılmak üzere endeksin pazartesi günü için ilk destek noktası 8 bin 693'te. 8 bin 405'te ara desteğin bulunan endeksin son çıkışının fibonacci düzeltme hedefleri ise sırasıyla, yüzde 23.6 için 8 bin 577, yüzde 38.2 için 8 bin 328 ve yüzde 50 için 8 bin 128'de. Direnç noktaları ise 8 bin 929'daki kanalın talep çizgisi ve 9 bin 97'deki kısa vadeli çıkış trendi çizgisi.
(tradecnet.com)