Güncelleme Tarihi:
Ekonomi yönetiminin hazırlıklarını sürdürdüğü torba yasanın en önemli maddelerinde birini kamuda çalışan taşeron işçiler oluşturuyor. Son 10 yılda kamuda çalışan daimi işçi sayısı 200 bine düşerken, taşeron işçi sayısı 700 bine dayandı. Kamu yöneticileri ebe, hemşire, tekniker, yol işçisi olarak çalıştırmak üzere binlerce kişiyi güvenlik, temizlik, ulaştırma adı altında taşeron işçisi olarak aldılar. Ancak bu işçiler, "Biz temizlikçi, güvenlikçi değiliz; ebeyiz, hemşireyiz, yol işçisiyiz" diyerek açtıkları davaları kazandılar. Yargıtay iddiaları kabul ederek, bu kişilerin 'daimi işçi' 'memur' statüsüyle kadroya alınmalarına hükmetti.
KAMUYA ELEMAN ALMANIN YOLLARI BELLİ!
İşte yargısal sorunları ortadan kaldırmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, torba yasa taslağına kamuda sorunu net olarak çözmek üzere 'bir fıkra' eklenmesini teklif etti. Bakan Faruk Çelik, yeni düzenleme sonrasında artık kamu yöneticilerinin hiçbir şekilde asıl işi taşerona veremeyeceğini belirterek, "Biz net bir çizgi çizeceğiz. Bu çizgiden sonra asıl iş temizlik, güvenlik işçisi adı altında kesinlikle taşeron işçiye yaptırılamayacak. Bu çizgiden sonra kamu daimi kadrolara eleman almak zorunda kalacak. Kamuya eleman almanın yolları da zaten belli" dedi.
Çelik'in bu sözleri, asıl işi yapan ancak taşeron görünümlü mevcut işçilerin işlerine son verileceği şeklinde yorumlandı. Ancak ekonomi bürokratları, bunun ekonomi yönetimi arasında tartışılan bir konu olduğunu, henüz karara varılmadığını belirttiler. Yani Karayolları'na temizlik işçisi olarak alınan ancak yol işçisi olarak çalışan binlerce işçi başta olmak üzere, Sağlık Bakanlığı'ndaki teknikerler, ebeler, hemşirelerin taşeron görünmelerine karşın asıl işi yaptıklarını belirterek, "Bunlar bir kereye mahsus kadroya mı alınacak yoksa klasik kamuya memur ve işçi alım yollarıyla mı kadrolar doldurulacak henüz aramızda tartışıyoruz" dediler.
YANLIŞI YAPAN BÜROKRAT BEDELİNİ ÖDEYECEK
Hükümetin asıl işi taşeron işçiye yaptırmak diye bir politikası olmadığına dikkat çeken bir bürokrat, "Hastane yöneticisi ebe, hemşireyi taşeron işçi adı altında işe alıyor. Sonra bu kişi dava açıyor. Kamuya inanılmaz bir yük çıkıyor. Bu yasa çıktıktan sonra artık hiçbir yönetici asıl işi taşerona yaptıramayacak. Böyle davranan yönetici olursa da bunun bedelini ödeyecek. Çıkan masraf kendisine rücu edilecek" dedi.
Aynı bürokrat torba yasa taslağında çalışan kadınlara doğum teşviki düzenlemesinin bulunmadığını ancak Hazine ve SPK'ya ilişkin bir dizi teknik değişikliklerin olacağını söyledi.