Güncelleme Tarihi:
Başbakan Bülent Ecevit imzasıyla yayımlanan genelgeyle, kamudaki taşıt savurganlığına son verildi.
Resmi Taşıtlara ilişkin Genelge ile Taşıt Kanunu'nda sayılan makamlar dışındaki kamu görevlilerinin makam arabası kullanımı yasaklandı.
Böylece Müsteşar ve sayılan bazı makamlara makam aracı tahsisi öngörülürken, genel müdürler, genel müdür yardımcıları, daire başkanları gibi kamu görevlilerinin artık makam araçlarından yararlanamayacakları hükme bağlandı.
Genelge ile kamu görevlilerinin vakıf, dernek, banka, birlik, firma, şahıs gibi kuruluş veya kişilerden hibe suretiyle de olsa, taşıt kabul edemeyecekleri ve kullanamayacakları bildirildi.
Aynı şekilde, kamu taşıtlarının akaryakıt sarfiyatının asgari düzeyde tutulması amacıyla da, aylık ve yıllık bazda azami limitler getirilmesi benimsendi.
MAKAN ARACI KULLANIMI SINIRLANDI
Resmi taşıtların Taşıt Kanunu hükümlerine uygun olarak kullanılması ve cezai kovuşturmalara maruz kalınmaması için taşıt kullanımının yeni esaslara bağlandığı belirtilen genelge ile getirilen düzenlemeler şöyle:
Böylece, müsteşar, yüksek yargı başkanları, Yargıtay Başsavcısı, rektörler, Diyanet İşleri Başkanı, vali ve kaymakamlar ile sayılan diğer bazı görevliler dışındaki kamu personeli artık makam aracı kullanamayacak. Böylece müsteşar yardımcıları, kurul başkanları ve genel müdürlerin makam arabaları da alınacak.
HİZMET TAŞITLARINA DA SINIRLAMA
Genelge kapsamındaki kurum ve kuruluşların merkez teşkilatlarında sadece hizmet ihtiyaçlarında kullanılmak amacıyla, genelge uyarınca tahsisi kaldırılmış olan taşıtlar da dahil olmak üzere her türlü binek ve station-wagon türü taşıtların adedi, merkez teşkilatlarında fiilen çalışan her statüdeki toplam personel sayısı (akademik personel, hakim ve savcılar dahil) 1.000'e kadar olanlarda en fazla 15, 2.500'e kadar olanlarda en fazla 25, 2.500'den fazla olanlarda ise en fazla 40 olacak.
Başbakanlıkta ise her bir Devlet Bakanlığı için ilave en fazla 3'er hizmet taşıtı bulundurulacak.
Bakanlıklarda havuzdaki taşıtlardan en fazla 3 adedi Bakanlar tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde, makam hizmetlerinde kullanılabilecek. Mevcut binek ve station-wagon sayısı 15 adetten az olan kurum ve kuruluşların bu taşıtlarının tamamı hizmet amacıyla kullanılmak üzere havuza alınacak, sözkonusu hizmet taşıtlarının yönetimi tek elden yürütülecek.
Bakanlıklar merkez teşkilatları ile bağlı ve ilgili kuruluşları havuza alınan araçların cinsi, model yılı ve plaka numaralarını gösterir bir listeyi 15 gün içinde Başbakanlığa ve Maliye Bakanlığı'na bildirecek.
Tahsisi kaldırılan taşıtların havuza alınmasından ve havuz sisteminin genelgede belirtiği şekilde yürütülmesinden ilgili kurum veya kuruluşun en üst amiri de dahil tüm personel doğrudan sorumlu olacak.
BAŞKA KURULUŞ TAŞITLARI KULLANILMAYACAK
Kanun hükümleri gereğince ve çeşitli genelgeler ile makam hizmetlerine taşıt tahsis edilenler birden fazla makam aracı kullanamayacak, döner sermaye, fon, hibe gibi kaynağı ne olursa olsun öngörülen dışında başka cins taşıta binemeyecek.
Taşıt Kanunu'nun izin verdiği haller hariç arazi binek, jeep gibi taşıtlar ve Bütçe Kanunu'nda öngörülen makamlar hariç hiçbir makama yabancı menşeli taşıt, makam aracı tahsis edilmeyecek.
Yine vakıf, dernek, banka, birlik, firma, şahıs gibi kuruluşu veya kişilerden hibe suretiyle de olsa taşıt kabul edilmeyecek ve kullanılmayacak. Kurum ve kuruluşlar genelge yayım tarihinde kullandıkları bu tür taşıtların listesini 15 gün içinde Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı'na iletecek.
KULLANIM DIŞI TAŞITLAR TASFİYE EDİLECEK
Bu çerçevede, makama ve koruma altına alınanlara tahsis edilen (kişi başına 1 adet) ve havuza alınan taşıtlar dışında kalan tüm binek ve station-vagon tişi taşıtlar 15 gün içinde cins, marka, plaka numarası ve yaşlarını gösterir liste ile Maliye Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ya da yetkili tasfiye birimlerine bildirilerek teslim edilecek. Sözkonusu listenin bir ödneği de Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı'na iletilecek.
Tasfiye birimleri teslim edilen bu taşıtları tasfiye edecek.
Ayrıca kurumlar ellerinde bulunan tüm taşıtların ekonomik ömrünü doldurup doldurmadığını 60 gün içinde tespit edecek ve ekonomik ömrünü doldurduğu anlaşılan tayıtlar da belirtilen esaslar dahilinde tasfiye edilecek.
Tasfiye edilen taşıtların şoförleri ve bu taşıtlarla ilgili diğer idari personel, kurumun ihtayiç duyulan hizmet alanlarında istihdam edilecek.
BELEDİYE BAŞKANLARINA HİZMET ARACI
Ancak bu kişiler, istemeleri halinde ikemetgahları ile görev yerleri arasındaki gidiş ve gelişlerinde servis imkanı yerine ticari taşıtlardan da yararlanabilecek.
EMNİYET MÜDÜRLERİNE DE HİZMET ARACI
Havuzda yeralacak binek ve statin-wagon tipi taşıtlardan, bakanlıklar il müdürü, defterdar, emniyet müdürü, genel ve katma bütçeli kuruluşlar ve bunların bağlı ve ilgili kuruluşları ile KİT'lerin bölge müdürü, istemeleri ve kurumların imkanları dahilinde ikametgahları ile görev yerleri arasındaki sabah-akşam geliş ve gidişlerinde daimi hizmetlerde kullanılan mevcut hizmet araçlarından servis aracı olarak yararlanabilecekler.
Ancak bu kişiler, istemeleri halinde işe gidiş ve gelişlerinde ticari taksileri de kullanabilecek.
Bunun dışında kalan ve hizmet aracı olarak havuzda yeralan taşıtlar, özel işlerde, tatil günlerinde ve izin verilen haller dışında personel servis aracı olarak kullanılamayacak. Hiçbir makam, birim ve şahsın kullanımına tahsis edilemeyecek, bekletilemeyecek.
RESMİ PLAKA
Genelge ile istekleri üzerine ticari taşıtlardan yararlananlara yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Başbakanlık Genelgesi ile getirilen diğer düzenlemeler ise şöyle:
DENETİMİ BAKANLAR VE VALİLER YAPACAK
Merkezde Bakanın görevlendireceği yetkililer ve illerde bütün kamu taşıtları açısından valiler, taşıtların genelge hükümlerine göre uygun olarak kullanılmasından doğrudan sorumlu olacak.
Genelge ile konuyla ilgili diğer genelgelerin, bu genelgeye aykırı hükümleri de yürürlükten kaldırıldı.
TAŞIT KANUNU'NDA KİMLER SAYILIYOR
Öte yandan Taşıt Kanunu'nun 1 ve 2 numaralı cetvellerinde sayılan görevliler ile bunlara tahsisli binek araç sayıları şöyle:
1 Sayılı Cetvel:
TBMM Başkanı 2, Cumhurbaşkanlığı 10, Başbakan 2, Bakanlar 1'er, Genelkurmay Başkanı 1, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları 1, yurt dışında bulundukları sürece elçilikler ve daimi delegelikler 1'er, daimi askeri temsilcilikleri başkanlıkları 1'er, Dışışleri Bakanlığı Genel Sekreteri 1, Anayasa Mahkemesi Başkanı 1, il valileri 1, Yargıtay Başkanı 1, Danıştay Başkanı 1, Sayıştay Başkanı 1, Cumhuriyet Başsavcısı 1, Danıştay Başkanunsözcüsü 1, Yüksek Hakimler Kurulu Başkanı 1
2 Sayılı Cetvel:
Başbakanlık (yabancı misafirler için) 3, Başbakanlık Müsteşarlıkları 1'er, Askeri Yargıtay Başkanı 1, Üniversite Rektörleri 1'er, Diyanet İşleri Başkanı 1, Askeri Yargıtay Başsavcısı 1, Genelkurmay 2. Başkanı ve J Başkanlıkları 1'er, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlıkları 1'er, Ordu, Kolordu, Tümen, Donanma, Hava Kuvveti ve Yurtiçi Bölge Komutanlıkları 1'er, Harp Akademileri Komutanı 1'er, Jandarma Genel Komutanı 1, General veya Amiral rütbesi ile fiilen işgal edilen diğer bütün makamlara 1'er, Bakanlıklar Müsteşarları 1'er, Emniyet Genel Müdürlüğü 1'er, Ankara, İstanbul, İzmir Emniyet Müdürlükleri 1'er, Kaymakamlıklar 1'er, Emniyet Daireleri (Kullanılması zaruri olan taşıtların adedi, cinsleri ve müddetleri Bakanlar Kurulu'nca belirleniyor)
Bu durumda Müsteşarlar, yüksek yargı başkanları, valiler, emniyet müdürleri, rektörler, Diyanet İşleri Başkanı ve kaymakamların makam araçları kalacak. Müsteşar yardımcıları, genel müdürler, kurul başkanları ve daire başkanları dahil çok sayıda kamu görevlisinin makam aracı kullanımı son bulacak.