Kamu bankasından kaçak fabrika almış

Güncelleme Tarihi:

Kamu bankasından kaçak fabrika almış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2012 00:00

Malatya’da bir kamu bankasından ihale usulü ile aldığı fabrikanın yapı ruhsatının olmadığını öğrenen iş adamı, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Antalya’da bir gezi sırasında rastladığı istiridye mantarı üretimini görünce, bunu  memleketinde üretmek için harekete geçen Malatyalı iş adamı emekli öğretmen Dursun Yiğit, icralık olduğu için bir bankanın Malatya Şubesi tarafından satışa çıkarılan 9 bin metrekarelik fabrikaya talip oldu.

Alıp yatırım yaptı

İhalede 350 bin lira teklif veren Dursun Yiğit, 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) fabrikayı satın aldı. Yiğit, 200 bin liralık da yatırım yaparak istiridye mantarı üretimine geçti. Mantar üretimi için izin gerekmediğini, ancak piyasaya sunulması için paketleme izni gerekli olduğunu belirten Yiğit, Malatya Tarım İl Müdürlüğü’ne paketleme izni için  başvurdu. İzin için Dursun Yiğit’ten işletme ruhsatı istendi. Bunun üzerine 2’nci OSB Müdürlüğü’ne başvuran Yiğit, fabrikanın yapı ruhsatının olmadığını öğrendi. İşletme ve yapı ruhsatının olmaması nedeniyle, ürettikleri mantarları piyasaya süremediğini ve sıkıntıya düştüğünü belirten Dursun Yiğit, bankanın ilana ‘satılık fabrika’ diye çıktığını ve kamu bankası olması nedeniyle de her türlü resmi işlemlerin tamam olacağını düşündüğünü söyledi. Yiğit, şunları söyledi: “Fabrika 2004 yılında tamamlanmış ve bu da müfettiş raporunda yer alıyor. Fabrikayı ilk açan şahıs bankadan 175 bin lira teşvik kredisi almış. Kamu bankası yapı ve işletme ruhsatı olmayan, yani bir nevi kaçak bir fabrikaya kredi veriyor. 2’nci OSB Müdürlüğü de görevini tam yapmamış ve fabrikanın 6-7 yıl kaçak olarak çalışmasına göz yummuş.”

Haberin Devamı

İflasın eşiğine geldim

Aldığı fabrikanın tam kapasite ile çalışması durumunda 4 ton istiridye mantarının üretileceğini belirten Yiğit, aylık tahmini zararının 25 bin Liraya vardığını söyledi. Yiğiü, “7 aydır bu zararı çekiyoruz artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ne ürünleri satabiliyorum, ne de binayı. Bütün sermayemi bitirdiler, iflasın eşiğine geldim” dedi. Dursun Yiğit’in Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurması üzerine, görevlendirilen müfettişlerin hazırladıkları raporda da, 2’nci OSB Müdürlüğü’nün uygulama yönetmeliğinin ilgili hükümlerini uygulamadığı tespit edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!