Güncelleme Tarihi:
Şahin, bu yıl kamuya personel alımıyla ilgili bir değişiklik yaptıklarını belirterek, kamu kurum ve kuruluşlarının 2005 yılında emeklilik, ölüm, istifa gibi nedenlerle ayrılan personelinin yüzde 80'i kadarını doğrudan, herhangi bir izin almaya gerek görmeksizin Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarına göre alma imkanına sahip olacaklarını kaydetti. Şahin, geriye kalan yüzde 20 ile ilgili ihtiyaç durumuna göre Bütçe Kanunu'nda 21 bin kadroya açıktan atama izninin öngörüldüğünü bildirdi.
"DENGE TAZMİNATINDA ÖĞRETMEN VE ŞEF AYRIMI YAPILMASIN" |
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, ocak ve temmuz aylarında 40’ar YTL olmak üzere ek ödeme almayan memurlara yapılacak "denge tazminatı" ödemesinde öğretmen ve şef ayrımının eğitim çalışanları arasında huzursuzluğa neden olacağını kaydetti. Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ve temmuz aylarında 40’ar YTL olmak üzere toplam 80 YTL’lik "denge tazminatı" ödenmesine ilişkin olarak hazırlanan taslağın Başbakanlığa gönderildiğini anımsatarak, öğretmen, hizmetli, memur, okul müdürü ve müdür yardımcılarına 40 YTL’lik denge tazminatının ödenecek olmasının Milli Eğitim şube müdürü, şef ve müfettişlerine ise ödenmemesinin eğitim çalışanları arasında huzursuzluk ve ikilik yaratacağını savundu. Avcı, Milli Eğitim şube müdürü, şef ve müfettişlerin bu iyileştirmeden yararlanamayışının sorumlusunun ise hükümet ve eğitim işkolundaki yetkili sendika olduğunu ileri sürdü. Avcı, toplu görüşme masasında eğitimcileri temsil eden Eğitim-Sen’i de eleştirdi. (ANKA) |
“SINAVA GİRMEK YETERLİ DEĞİL”
Bakan Şahin, bu sınavlara girmenin, bir kamu kuruluşunda görev almak için kafi olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Yüksek puan almak, tercih kılavuzlarını doğru şekilde doldurmak, yani üniversitenin herhangi bir bölümüne girmek nasılsa, şimdi kamuda görev almak aşağı yukarı aynı. Sınava gireceksiniz, iyi bir puan alacaksınız, ayrıca boş kadrolarla ilgili ÖSYM tarafından dağıtılan tercih kılavuzlarını doğru dolduracaksınız. Bütün bu işlemleri yapmadan sadece sınava girmiş olmak, sizi kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam için yeterli değildir. Bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum, çünkü zaman zaman mektupla, faksla bize müracaatlar oluyor. 'Falan tarihte Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmiştim. 77 puan almıştım. Hala bir yere yerleştirilemedim. Benim durumum ne olacak?' diye soruyorlar. Bu sorulara cevap olsun diye bu açıklamayı yapmak istedim.”
Şahin, “Sınav sisteminde bir değişiklik düşünüyor musunuz? İlk olarak genel kültür sınavı yapılması, 2. aşamada da uzmanlık sınavı gibi” şeklindeki soru üzerine de A grubu kadroların uzmanlık gerektiren kadrolar olduğunu, onların sınavının ayrı yapıldığını söyledi. Şahin, ancak sınav konusunu muhtemelen bu hafta içinde Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM Başkanlığı ile değerlendireceklerini belirterek, “Aksayan yönleri var mı, daha kolay, daha randımanlı ve adil olması için başka ne gibi tedbirler alınabileceğini görüşeceğiz” dedi.
BU HAFTA YASALAŞACAK KANUNLAR
Şahin, Kurul'da, TBMM'de görüşülen kanun tasarılarıyla ilgili bir değerlendirme yaptıklarını bildirdi. Hükümet olarak üstünde özenle durdukları ve Türkiye'de yatırımları hızlandırma bakımından yararlı gördükleri Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'nı yarın TBMM'den geçirmeyi ve yasalaştırmayı düşündüklerini belirten Şahin, Meclis'in yarın, öncelikle bu tasarıyı görüşerek, yasalaştıracağını ifade etti.
Şahin, 26 ilde ve bazı bölgelerde kalkınma ajansları kuracaklarını bildirerek, “Böylece yerli ve yabancı, yatırım yapmak isteyen insanların, yatırımcıların, kuruluşların öncülüğünü yapacak, onlara yol gösterecek, onların yatırım yapmakla ilgili müracaatlarını alarak, onlar adına işleri takip edecek, böylece Türkiye'nin yatırım eksikliğini tamamlamada önemli bir görev üstlenecek olan Kalkınma Ajansları Kanunu'nun çıkmasını önemsiyoruz” dedi.
SOSYAL GÜVENLİK PRİM ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI
Sosyal güvenlik prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarıyı da bu hafta yasalaştırmayı düşündüklerini kaydeden Şahin, tasarıyı, 26 Ocak Perşembe günü görüşülecek işlerin arasına aldıklarını bildirdi.
Tasarıyla 21 milyar YTL (21 katrilyon lira) tutarında alacağın yeniden yapılandırılacağını belirten Şahin, tasarının, yapılandırmada 60 aya kadar taksit imkanı verdiğine işaret etti. Şahin, kamuoyunun, tasarının bir an önce yasalaşmasını beklediğini ifade etti.