Güncelleme Tarihi:
Vestel'in ardından Kale Grubu da Rusya'daki fabrikasını kapattı. Grubun yurtdışındaki ilk yatıranı olan Kalekim Rusya fabrikası 2008'de açılmıştı. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren tesis, Rusya'daki sorunlar nedeniyle kapatıldı. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkam Zeynep Bodur Okyay, bu kararı Ukrayna kriziyle birlikte aldıklarını ama kapatmanın yeni gerçekleştiğini söylüyor.
Rusya'da yaşanan kriz bu ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kale Grubu, geçtiğimiz günlerde Rusya'daki tesisini kapattı. Grubun yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren Kalekim şirketi, Rusya pazarındaki sorunlar nedeniyle faaliyetlerine son verdi.
Kale Grubu'nun ilk yurtdışı yatırımı olma özelliğini taşıyan, 400 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulan Kalekim Rusya fabrikası, Moskova'nın Serpuhov Bölgesi'nde 2008 yılında üretime başlamıştı. Kalekim, Rusya'daki ile birlikte toplam sekiz fabrikasında yıllık 800 bin tonluk yapı kimyasalı üretim kapasitesine sahipti. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Rusya'daki fabrikayı kapatma kararını Ukrayna kriziyle birlikte aldıklarını ama kapatmanın yeni gerçekleştiğini söylüyor.
18 ÜLKEDE SORUN VAR
Geçtiğimiz günlerde Vestel de son birkaç yıldır zarar eden ve geçen yıl yaşanan ekonomik krizin etkisiyle kayıpları büyüyen Rusya'daki fabrikasını kapattığını açıklamıştı. Kapatma kararını uçak düşürülmesi olayından önce alan Vestel'in 2003'te 15 milyon dolarla açılan ve 2005'teki yangının ardından 8,5 milyon dolar ek yatırımla yenilenen Rusya'daki fabrikası LCD televizyon üretiyordu.
Yaptığı girişimlerle 2015 yılını 1,5 milyar dolarlık ciroyla kapatan Kale Grubu'nun ürünleri 100 ülkedeki 400'ü aşkın noktada tüketicilerle buluşuyor. Ancak şirket son dönemde ihracatta ciddi sorunlar yaşıyor. Zeynep Bodur Okyay, şunları anlatıyor: "Çevre ülkelere ihracatta ciddi sorunlar var. 18 ülkede ihracatta sıkıntı yaşıyoruz. Mesela ülkedeki sıkıntılar nedeniyle büyük potansiyel gördüğümüz Cezayir pazarında sorunlar yaşıyoruz. Irak'ta da durum aynı. Artık ihracatta eski pazarlara yönelme trendi var. Biz de çevre ülkelerdeki sorunlar nedeniyle buna yöneldik. AB ve ABD'yi yeniden gündemimize aldık."
AKDENİZ'DE SATIŞLAR DÜŞTÜ
Son günlerde pek çok sektörde ihracatın yanı sıra iç pazarda da durgunluk yaşanıyor. Seramik ve yapı malzemeleri alanlarında da böyle bir durum söz konusu. Zeynep Bodur Okyay, bu konuda şöyle konuşuyor: "Bu yıl Doğu Anadolu ve İç Anadolu satışlarımızı yüzde 50'nin altında, Akdeniz satışlarımızı ise yüzde 15'in altında bütçelemiştik. Ancak Akdeniz bizi çok şaşırttı. Bu bölgede yüzde 50'nin üzerinde düşüş var. Çekler dönüyor ve bayiler satış yapmak istemiyor. İşler barter'a dönmeye başladı. Yapı malzemelerinde stoklarımızı şişiyor."
17 ŞİRKETLİK DEV
Türkiye'de seramik sektörünün kuruluşuna öncülük eden Kale Grubu, zaman içinde farklı alanlara da girerek bir sanayi devi haline geldi. Bugün makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim, nakliye, turizm ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren grubun 17 şirketi var. Çanakkale, İstanbul, Isparta, Mersin, Yozgat gibi Türkiye'nin çeşitli lokasyonlarında fabrika yatırımları olan grubun yurtdışında ise İtalya'da satın aldığı markalar ve tesisler bulunuyor. 5 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Kale Grubu, Avrupa'nın üçüncü, dünyanın 12'nci büyük seramik karo üreticisi. Yapı kimyasalları sektöründe de üretim ve satış kapasitesi olarak Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın ise beşinci büyük şirketi konumunda.