A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2009 12:26
Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, 19 Temmuzda yürürlüğe girecek sigara içilmesinin yasaklanması uygulamasının küresel mali krizin etkisindeki sektörü daha zora sokacağını belirterek, sektörde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin işsiz kalma korkusu yaşamaya başladığını söyledi.
Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kent merkezleri ile kırsallarda yaklaşık 250 bin kahvehane bulunduğunu ve bu işletmelerde ortamlama 1 milyon kişinin çalıştığını söyledi.
Kahvehanelerin çoğunluğu işsiz ve emekli olmak üzere ortalama 20 milyon müşteriye hizmet verdiğini belirten Ağaoğlu, sektörün yaşanan küresel mali kriz nedeniyle son günlerde sıkıntılı bir dönemden geçtiğini kaydetti.
İşlerinin azalmasının yanı sıra son günlerde de 19 Temmuzdan itibaren kahvehanelerde sigara içilmesinin yasaklanacak olmasının kaygısını yaşadıklarını ifade eden Ağaoğlu, şöyle devam etti:
“Şu an kahvehane sahipleri büyük bir endişe içerisinde. Çünkü bu uygulama kahvehanelerin durgun olan işlerini tamamen bitirir. Kriz nedeniyle zaten evimize ekmek götürmekte zorlanıyoruz. Bir de bu yasak uygulanırsa iş yerlerine kilit vurur, işsizler ordusuna katılırız. Keşke uygulama öncesi biz sektör temsilcilerinin de görüşleri alınsaydı. En azından daha uygulanabilir bir çözüm yolu bulunmasına katkı sağlardık.”
BÖLMELİ KAHVEHANE TEKLİFİ
Ağaoğlu, uygulamanın kahvehanelere tamamen sigara yasağı getirdiğini belirterek, kendilerinin ise işletmelerde “içilen” ve “içilmeyen” bölümleri oluşturulması fikrini benimsediklerini söyledi.
Bazı işletmelerin bu bölmeyi yaptırabilecek kapasitede olduğunu ifade eden Ağaoğlu, “2 katlı iş yerleri rahatlıkla bu bölmeyi yaptırabilir. Bu sayede sigara içenler ayrı, içmeyenler ayrı bölümlerde oturabilir. Amaç zaten sigara içmeyenlerin dumandan etkilenmesini engellemek değil mi? Ama yeni uygulama buna da izin vermiyor” dedi.
Bu tarz bölmeli işletmelerin İspanya'da bulunduğunun altını çizen Ağaoğlu, “İspanya, Avrupa Birliği üyesi bir ülke.
Eğer bu uygulama orada yapılabiliyorsa bizim ülkemizde neden olmasın?” diye konuştu.
Ağaoğlu, yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumlularına 560 liradan 5 bin 600 liraya kadar idari para cezası kesileceğine dikkati çekerek, bu para cezasının da işletme sahibi ile müşterileri karşı karşıya getirebileceğini ileri sürdü.
Ceza kesilmesi halinde de birçok işletmecinin bu parayı ödemekte zorlanacağını ifade eden Ağaoğlu, yasanın tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.
UYGULAMA
4207 sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasa'da yapılan değişiklikle kamu hizmet binalarının kapalı alanları, koridorları dahil her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlı özel hukuk kişilerine ait binalar, taksi hizmeti verenler dahil kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçları, okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil ilk ve orta öğrenim kurumları, kültür ve sosyal hizmet binalarındaki tütün yasağı geçen yıl 19 Mayısta yürürlüğe girmişti. Aynı değişiklikle lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerdeki tütün yasağının 19 Temmuz 2009 tarihinde başlaması öngörülmüştü.
Buna göre, bu yerlerde de tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi tamamen yasak olacak. Yalnız sigara içenlere hizmet verecek bar, restoran, kafe gibi yerler açılamayacak, bu yerlerde sigara içmek isteyenler için özel bölümler oluşturulamayacak.