Kahve pazarını gençler büyütüyor

Güncelleme Tarihi:

Kahve pazarını gençler büyütüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 15:21

Büyük global firmaların son yıllarda kahve sektörüne girerek, bu alanda alternatifler sunması, gençler arasında kahveye olan ilgiyi artırdı. Bu durum, Türkiye'nin kahve tüketimi ve ithalatının yükselmesine neden oldu. Kahve ithalatı son yıllarda arttı. Pazarın büyüklüğü yıllık 500 milyon liraya dayandı. Eskiden gençlerin pek tüketmediği kahve pazarını şimdi gençlerin tüketimi sırtlıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası Kahve Organizasyonu verilerine göre, Türkiye'nin kahve ithalatı 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 13,6 artarak 55 bin tona çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise çay, kahve ve baharat ithalatı bu yılın ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artarak 148 milyon 517 bin dolar olarak gerçekleştirdi.

Kahve pazarını gençler büyütüyor

 

GENÇ NÜFUS VURGUSU

Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kahve sektöründeki gelişmelerin, genç nüfusun kahveye olan ilgisiyle açıklanabileceğini söyledi. Türkiye'deki genç nüfus arasında yabancı marka ve hazır kahve tüketiminin yaygınlaştığına dikkati çeken Ulusoy, "Bu eğilimin artmasında üniversitelerle, gençlerin yoğun olduğu bölgelere açılan 'kahve evlerinin' etkisi büyük olmuştur" dedi. Ulusoy, çay tüketim alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik yaptıkları araştırmalarda da eğitimli nüfus ve kadınlar arasında kahve başta olmak üzere alternatif içecek türlerinin tüketiminin arttığını tespit ettiklerini bildirdi.

Kahve pazarını gençler büyütüyor

 "TÜRK HALKI YENİ KAHVE TÜRLERİNE ALIŞMAKTA ZORLANMADI"

Haberin Devamı

Barista Eğitmeni Yunus Çakmak da kahve ürünlerindeki çeşitliliğin artması ve büyük global firmaların sektöre girmesiyle kahvenin insanların öncelikli tercihi halini almaya başladığını anlattı. Kahve ile çay arasında 19'uncu yüzyılda bir rekabet yaşandığını ve bu rekabetin çayın üstünlüğüyle sonuçlandığını belirten Çakmak, "Kahve, bugünlerde eski günlerine dönme çabası içerisinde. Çayın zirvedeki yerini tehdit etmeye başladı. Bu duruma, kıraathanelerin azalması, kahve dükkanlarının artması da etki yaptı" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Türklerin kahveye olan ilgisinin her geçen gün arttığını savunan Çakmak, şöyle devam etti: "Türkiye'de kahve tüketimi ve üretimi alanında büyük bir hareketlilik var. Kahve ile olan ilişkisini sadece 'Türk kahvesi' ile sınırlı tutan Türk halkı, yeni kahve çeşitlerine alışmakta zorlanmadı. İnsanlarımız, yeni tatlara son derece açık. Her geçen gün büyüyen ve gelişen kahve sektörü de yeniliğe son derece açık. İnsanlar da bu yeniliği seviyor. Kahve sektörü, insanların taleplerine cevap verebilir konuma geldi."

KAHVE SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ YILLIK 500 MİLYON LİRA

Coffeeshop Company Türkiye Ortağı ve Genel Müdürü Ceyhan Pusmaz, Türkiye'nin kahve sektörünün son yıllarda yaklaşık yüzde 25 büyüdüğünü kaydederek, "Sektördeki büyüme hem ulusal hem de uluslararası zincirlerin ve yatırımcıların dikkatini çekiyor. Şu an kahve pazarında uluslararası zincir olarak 5-6 marka var ancak önümüzdeki yıllarda tüm markaların Türkiye pazarına gireceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Türkiye'de kişi başı yıllık kahve tüketiminin yaklaşık 550 gram olduğunu belirten Pusmaz, Avrupa Birliği ortalamasının ise 5 kilogramı bulduğunu aktardı. Türkiye'deki kişi başı kahve tüketiminin hala çok düşük olduğuna dikkati çeken Pusmaz, "Bu tüketim her yıl yüzde 25 civarında büyüyor ve pazarda çok büyük potansiyel var. Türkiye kahve sektörünün büyüklüğü yıllık 500 milyon lira olarak tahmin ediliyor. Gelecek 5 yılda pazarın yüzde 100 büyüyeceğini tahmin ediyorum" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

"KAHVE ÇEŞİTLERİNİ DENEMEKTEN KEYİF ALIYORUZ"

Caffe Nero Türkiye Pazarlama Müdürü Ayşe Akbal ise İstanbul, İzmir ve Ankara'da olmak üzere toplam 45 mağazalarında aylık ortalama 1 milyondan fazla kişiyi ağırladıklarını söyledi. Caffe Nero olarak yeni mağazalar açmayı planladıklarını anlatan Akbal, "Son dönemde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kahve kültürü önemli bir gelişim gösteriyor. Kahve sevenler farklı şekilde hazırlanmış kahve çeşitlerini denemekten büyük keyif alıyor. Önümüzdeki yıllarda Türkiye'deki kahve pazarına olan ilginin artmaya devam edeceğini ve sektörün büyümesini sürdüreceğini” Ancak kahve kalitesinden ve hizmet anlayışından ödün vermeden aynı standartta kahveyi sunabilen markaların sektörde kalıcı olabileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

KAHVENİN ÇOĞUNU BREZİLYA'DAN ALIYORUZ

Türkiye, kahvenin çoğunu dünya kahve üretiminde birinci sırada bulunan Brezilya'dan ithal ediyor. Kolombiya, Endonezya, Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala da kahve ihraç eden diğer ülkeler olarak dikkati çekiyor. Dünyada 50 ülkede yaklaşık 25 milyon kahve üretimi yapan çiftçi ve kahve işçisi var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!