Kahve falına yapay zekâ

Güncelleme Tarihi:

Kahve falına yapay zekâ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 22:35

Fal uygulaması ‘Binnazabla’ ile 500 kişinin çalıştığı dev bir şirket kurmayı başaran Sertaç Taşdelen, yeni uygulaması Faladdin’i yayınladı. Kahve falı uygulaması olan Faladdin’in en büyük farkı ise yorumcu öngörülerine dayalı yapay zekâ ve görüntü işleme gibi yeni teknolojiler kullanılması.

Haberin Devamı

HİKÂYE, Sertaç Taşdelen’in Singapur Ernst & Young’ta çalışırken  bir arkadaşının kahve falına bakması için annesine fotoğraf göndermesiyle başladı. Eczane sahibi olan Binnaz Taşdelen, aslında büyük bir girişimin ilk kıvılcımını çakmış oldu. ‘Binnazabla’ adıyla kurulan falı bakma uygulaması, bugün 500 kişinin çalıştığı dev bir şirkete dönüştü. Sadece kahve falı değil, tarot, astroloji, rüya yorumu, duru görü, el falı, katina ve iskambil gibi pek çok fal çeşidi Binnazabla uygulamasına eklendi. Sertaç Taşdelen, şimdi ise yeni bir girişimcilik macerasına atıldı. Yeni uygulamanın ismi ‘Faladdin’. Kahve falına odaklanan Faladdin uygulamasının Binnaz Abla’dan farkı ise teknoloji kullanımı. Taşdelen’in paylaştığı bilgilere göre Binnazabla uygulamasında fallara gerçek kişiler bakarken, Faladdin uygulamasında kolektif yorumcu öngörülerine dayalı yapay zekâ ve görüntü işleme gibi yeni teknolojiler kullanılıyor.

Haberin Devamı

LİSTE BAŞINA ÇIKTI

Binnazabla’nın butik bir iş olduğunu ifade eden Sertaç Taşdelen, uygulamada nevi şahsına münhasır yorumcuların olduğunu, kendi stillerini, hislerini ve dillerini özgürce yansıtabildiklerini söyledi. Taşdelen, “Orada her yorumcu bizzat kendisini temsil edebiliyor. Her yorumcunun kendi özel takipçileri var. Faladdin ise kahve falına odaklı, belli bir standardı olan daha yalın bir iş. Aslında hedef kitleleri çok
farklı ve kesiştikleri noktalar çok çok az” dedi.

iOS ve Android işletim sisteminde yer alan Faladdin’in uygulama mağazalarında hızlı bir şekilde farklı kategorilerde liste başı olduğunu dile getiren Taşdelen, “Açık ara en iyi kahve falı uygulaması haline geldik. Bunda bu işi çok ciddiye almamızın payı büyük. Gelecek aylarda günlük kullanıcı sayımız yüz binlere ulaşacak. Aldığımız risk ve yatırımlarımızın neticesinde insanlardan büyük takdir, beğeni ve teveccühler duymak belki de en büyük katalizörümüz ve moral kaynağımız” diye konuştu.

GÜNDE 1 FAL ÜCRETSİZ İKİNCİSİ PARALI

TAŞDELEN, Faladdin’de her gün bir fal yorumunun ücretsiz olduğunu belirterek, “Günde bir kereden fazla fal baktırmak isteyen kullanıcılar, kredi paketlerinden yararlanabiliyor. Tercih eden takipçiler, ek 1 kredi ile hızlı fal özelliğinden yararlanabiliyor. Ayrıca Faladdin ile karşılıklı canlı olarak fal baktırmak mümkün. Kredi fiyatlarımız uygulama içinden satın alma modeliyle 3.49 TL’den başlıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

HAFTANIN YATIRIMI

RAKAM.İO İLK YATIRIMINI ALDI

ONLINE pazarlama ve ölçümleme alanında ‘hizmet olarak yazılım’ (SaaS) tabanlı bir analitik platformu olan Rakam, 500 İstanbul ve 500 Startups ortaklığında ilk yatırımını aldı. Ayrıca Rakam, 500 Startups’ın Mountain View’deki ‘Batch 21’ hızlandırma programına da kabul edildi. 150 bin dolar civarında olduğu tahmin edilen yatırım sonrası operasyonlarını ABD’ye taşıyan Rakam, global büyümesini hızla sürdürmek istiyor. Rakam, çok sayıda kaynaktan veri toplayıp bunları anlamlandırabiliyor.

GİRİŞİMCİLERE ÖNERİLER

AKGÜN’DEN 5 TAVSİYE

TÜRKİYE’de sürücüsüz otomobil ve akıllı şehirler üzerine odaklanan girişimlere yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Proline Ventures’ın müdürü Hakan Metin Akgün’ün tavsiyeleri şu şekilde:

Haberin Devamı

1- Pazarın ihtiyacını iyi analiz edin: Bir ürünün pazarda kendine yer bulabiliyor olması için o ürünün tüketicilerin bir sorununu çözmesi, bir ihtiyacını gidermesi gerekir. Bu ihtiyaçları tespit edebilen ve pazardaki boşlukları görebilen girişimciler genelde başarılı olurlar. Bu boşlukları görebilenler de genelde ilgili alandaki boşluğu görebilecek bir zaman diliminde o alanı incelemiş, hatta konuyla ilgili mesai harcamış kişiler olmaktadır.

2- Büyük pazar, uygun fiyat: Ürününüzü tüketecek kitlenin düzenli olarak ürününüze ihtiyaç duyması ve bir gelir modeli oluşturuyor olması önem taşıyor. Ürününüz büyük bir pazarda, büyük bir sorunu çözüyorsa ve bunu yaparken de ürünü hemen hemen herkesin ulaşabileceği uygun bir fiyata sunabiliyorsanız önemli bir eşiği daha geçmiş oluyorsunuz.

Haberin Devamı

3- Satış odaklı olun: Ürünler tüketicilere sunulmak ve satılmak için geliştirilmektedir. Ürünü pazara sunmadan kendi bilgimiz çerçevesinde sürekli iyileştirmeye çalışmak bir startup için ciddi zaman ve pazar kayıplarına sebep olabilir. En önemli mentörün tüketici olduğu kabul edilerek ilerlenmeli, küresel rekabetin oldukça çetin olduğu günümüz ekonomisinde hızlı hareket ederek ürünün satışına odaklanılmalıdır.

4- Doğru ekibi kurun: Bir işi hayata geçirebilmek için farklı disiplinlerden, farklı rolleri yerine getirebilecek ekip üyelerine ihtiyaç vardır. Kurulan ekibin tüm zamanını startup için harcıyor olması ve ekibin aynı amaç doğrultusunda hareket ederek benzer motivasyonu taşıyor olması da büyük önem arz ediyor.

Haberin Devamı

5- Yatırıma odaklanmayın: Girişimciler genellikle startuplarını kurarken yatırımcılara ulaşmayı ve hayata geçirmeyi planladıkları fikirleri için yatırım almaya odaklanıyorlar. Bu bazen o kadar önemli bir hedef ve öncelik haline gelebiliyor. Bu açıdan baktığımızda öncelikle ürünü geliştirmeye ve limitli de olsa bir müşteri kitlesine satmaya odaklanmak gerekiyor.

YURTDIŞINDAN BAŞARILI 3 GİRİŞİM

1- GÜNEŞ ENERJİLİ ROBOT

Robotların en büyük sorun şarj. Bunun için robotik elektrikli süpürge üreticisi Roomba harekete geçti ve güneş enerjisiyle çalışan bir robot geliştirdi. Robot hobi amaçlı tasarlandı.

2- İNDİRİMLERİ TAKİP EDİYOR

Waatcher adındaki platform, Amazon’daki satın almak istediğiniz ürünlerin fiyatlarını takip ediyor. Ürünün fiyatı istediğiniz seviyeye indiğinde ise otomatik olarak satın alıyor.

3- TIRAŞ KÖPÜĞÜNE YENİ ÇÖZÜM

Sakal tıraşı olanların köpük sürerken ellerine bulaşması sorununu çözen Legacy Shave’in altına tüp takılıyor. Düğmeye bastığınızda ise otomatik olarak dönüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!