Kağıt sektörü 2023’e kadar 35 milyar Euro’luk katma değer yaratacak

Güncelleme Tarihi:

Kağıt sektörü 2023’e kadar 35 milyar Euro’luk katma değer yaratacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2011 12:43

Selüloz ve Kağıt Sanayi Vakfı Başkanı Erdal Sükan, 2023 yılına kadar toplam 35 milyar euroluk katma değer yaratarak cari açığın azalmasına katkı sağlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kağıt sektörü üreticileri ve ihracatçıları, 2023 yılına  kadar 35 milyar euroluk katma değer yaratmak için yola çıktı. Selüloz ve Kağıt Sanayi Vakfı Başkanı Erdal Sükan, cari açığın azalmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, atık kağıdın geri kazanma oranının artırılmasının bu hedefe ulaşmada büyük katkısı olacağını söyledi.       

Kağıt ve selüloz sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek için düzenlenen toplantıda konuşan Selüloz ve Kağıt Sanayii Vakfı ve yönetim kurulu üyeleri, önümüzdeki dönem için hedeflerini açıkladı.

Türkiye’nin kağıt sanayindeki üretim rakamları hakkında bilgi veren Kağıt ve Selüloz Sanayi Vakfı Başkanı Erdal Sükan, 2010 yılı kağıt-karton üretiminin 2.537.896 ton, kağıt-karton tüketimi 5.060.129 ton, kağıt-karton ithalatının 2.794.260 ton ve kağıt-karton ihracatının ise 289.216 ton olarak gerçekleştiğini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dış pazarlara gönderdiği paketlenebilir sanayi ve tarım ürünlerinin yüzde 90’ının, AB ülkelerinde kabul gören kalite ve standartlara sahip oluklu mukavva ambalaj kutularıyla ihraç edildiğini dile getiren Sükan, “20.yy’ın son çeyreğinden itibaren atık kağıdın geri kazanılması daha da önem kazanıyor. Hammaddesinin tamamı veya bir kısmı atık kağıt olan tesis yatırımları artış göstermektedir.

 Türkiye’nin en önemli sorunu olan cari açığın kapatılması için de biz de sektör olarak var gücümüzle çalışacağız. 2023 yılına kadar toplam 35 milyar Euro’luk katma değer yaratarak cari açığın azalmasına katkı sağlayacağız” diye konuştu.

“Yurtdışından atık kağıt ithal etmek zorunda kaldık”

Selüloz ve Kağıt Sanayii Vakfı’nın atık kağıdın kirlenmeden ve çöplerle karışmadan toplanması konusunda sektörün ilk sivil toplum örgütü olduğunu anımsatan Erdal Sükan, Türkiye’de yılda 2.5 milyon ton atık kağıt toplandığını, atık kağıtların yüzde 25’inin sokak toplayıcıları tarafından toplandığını belirtti.
 
Sektörde sadece kağıt-karton üretim tesislerinde çalışan kişi sayısının 5 bin olduğunu dile getiren Erdal Sükan, AB ülkeleri, özellikle Kuzey Avrupa ve Rusya’nın düşük enerji ve hammadde maliyetleri, Uzakdoğu’nun ise kalitesiz hammadde, düşük enerji ve işçilik maliyeti ile ürettiği kağıt ürünlerinin yerli pazarı zorladığını söyledi. Sükan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde kağıt sektörünün temel yapısal sorunu yüksek maliyetlerdir. Bunun da en önemli nedeni; hammadde (atık kağıt) ve enerji (yakıt+elektrik) maliyetlerinin yabancı rakiplere kıyasla oldukça yüksek olmasıdır. Sektörün diğer hammaddesi olan atık kağıtların, doğrudan doğruya kağıt sanayinde kullanılabilecek şekilde sınıflandırılarak toplanması ve toplanan miktarın arttırılması hususu mevzuatla desteklenmelidir.

Haberin Devamı

Toplanma zorluğu, üreticilerin talebi, piyasaya arzı yetersiz olmasına rağmen ihraç edilmesi, nedenleriyle kağıt sektörü hammaddesi olan atık kağıdı ithal etmek durumunda kalmaktadır.”

2010 yılında 2 milyon ton atık kağıt kullanan Selüloz ve Kâğıt Sanayii Vakfı üyelerinin ilave olarak 116 bin ton ithalat yapmak zorunda kaldığını belirten Erdal Sükan, “Mevcut üretim tesislerinin kapasite kullanımının artması ve devreye alınacak yeni yatırımlarla birlikte hammadde olarak kullanılan atık kâğıdın ihtiyacı daha da artacaktır” diye konuştu.
 
Atık kağıt ihracatı artıyor
2010 yılında toplanan ve kağıt-karton üretim tesisleri tarafından alınan atık kağıt miktarı 2.115.434 ton olarak gerçekleşti. İç piyasadan toplanan atık kağıt miktarı talebi karşılamadığından ithalat yapılıyor. 2010 Yılı atık kağıt ithalatı 115.966 ton, ihracatı ise 73.511 ton’dur. Türkiye’nin net atık kağıt kullanım oranı yüzde 71.1, net atık kağıt geri dönüş oranı ise yüzde 41,8‘dir. İhraç edilen atık kağıt miktarı 2009 yılında 33,2 bin ton, 2010 yılında 73.5 bin ton iken; 2011 yılının sadece Ocak-Şubat aylarında 27.2 bin ton olarak gerçekleşti. Bu miktar 2010 yılı Ocak-Şubat ayının 3 katından fazladır. Mart 2011’de ise ihracat rakamı 16 bin ton artışla 43,2 bin ton’a ulaştı. 2011 yılı atık kağıt ihracatı kümülatif olarak Nisan ayı itibariyle 59,9 bin ton; Mayıs ayı itibariyle 71.7 bin ton olarak gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!