Güncelleme Tarihi:
ADANA’da bazı kafe işletmecileri hakkında, müşterilerine radyo ve televizyondan müzik dinlettikleri gerekçesiyle, 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Geçen şubat ayında kent merkezinde kafeler sokağı olarak bilinen Cemalpaşa Mahallesi 63006 sokağa, polis eşliğinde giden Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) avukatları, işyerlerinde televizyon ve radyodan müşterilerine müzik dinleten kafe işletmecileri hakkında tutanak tuttu. Daha sonra Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılarak ifadeleri alınan kafe işletmecileri hakkında, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca ‘Manevi veya mali haklara tecavüz’ iddiasıyla ‘Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na muhalefet’ten 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İZİN ALINMADI
Kafe sahiplerinden Bilal Er hakkında Adana 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın iddianamesinde, şöyle denildi:
‘İş yerinde yapılan tespitte, meslek birliklerinden izin alınmadan, telif hakkı ödenmeden, Sıla isimli icracının ‘Zor Sevdiğimden’; adlı eserlerin çalındığı tespit edilmiştir.”
SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK
Hakkında istenen hapis cezasını duyunca şoke olduğunu belirten işletmeci Bilal Er, tek suçunun işyerinde televizyon açmak olduğunu söyledi. Suç olduğunu bilmediğini ileri süren Er, “Benim gibi aynı sokakta bulunan kafe sahiplerinin bir çoğuna dava açıldı” dedi.
MÜYOBİR: Lisans almaları gerekir
UMUMİ mahallerde müzik yayını yapılabilmesi için ilgili meslek kuruluşlarından lisans alınması gerektiğini belirten Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koç, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu yasa emrediyor. Biz arkadaşları uyarıyoruz ‘işyerinizde müzik yayını yapıyorsanız, lisans almanız gerekir’ diye. Ancak uygulanmadığı için kendi cebimizden para harcayarak tespit yapıyoruz. Umumi mekanlarda televizyondan, radyodanyayın yapılıyorsa lisans alınmak zorundadır.”
Sinemacı 1 milyon tazminat istiyor
FİKİR ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında sinema oyuncularının telif haklarını toplamak amacıyla kurulan Sinema Oyuncuları Meslek Birliği(Biroy) 1995 öncesi çekilmiş sinema filmlerinde rol alan oyuncuların telif haklarının ödenmesi için başlattığı hukuk mücadelesini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. BİROY, savcılığa yaptığı suç duyurusunda etkili soruşturma yapılmayarak mülkiyet hakkının ihlal edildiğini öne sürerek 1 milyon TL tazminat talep etti.