Kafayı taktık ama yangından mal kaçırmadık

Güncelleme Tarihi:

Kafayı taktık ama yangından mal kaçırmadık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2013 00:00

ABank’ın yüzde 70.84’ünü alarak Türkiye pazarına giren ‘Katar Commercial Bank’ın (CBQ) CEO’su Andy Stevens, “2009’da İstanbul’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası toplantılarında Türkiye’den çok etkilenmiş, buraya gelmeyi aklımıza koymuştuk. Ama alırken yangından mal kaçırır gibi acele etmedik” dedi.

Haberin Devamı

Anadolu Grubu’nun bünyesindeki Alternatifbank’ın (ABank) yüzde 70.84’ünü 820 milyon lirayı aşkın bir fiyata alarak Türkiye pazarına giren Katar Commercial Bank’ın (Commercial Bank Of Qatar-CBQ) CEO’su Andy Stevens, 2009’da İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yıllık toplantıları sırasında Türkiye’den çok etkilendiklerini belirterek, “O zamandan beri buraya gelmeyi aklımıza koymuştuk” dedi. Türkiye ekonomisinin ve İstanbul’un büyüklüğünün ve dinamizminin kendilerini çok şaşırttığını söyleyen Stevens, “Özellikle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın İstanbul’un finans merkezi olacağı yönündeki açıklamaları beni çok etkiledi. Sayın Babacan Türkiye’nin krizdeki başarısını ve gelecek potansiyelini kendinden çok emin ve net bir şekilde anlattı. Biz de Türkiye’nin geleceğine inandık ve buraya geldik” diye konuştu.

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ

CBQ’nun 2005 yılından bu yana Katar dışına açılma stratejisini benimsediğini ve bu kapsamda Umman ve Birleşik Arap Emirliklerinde de birer bankalarının bulunduğunu söyleyen Stevens, ABank’ın satışının BDDK tarafından onaylanmasıyla birlikte grubun sahip olduğu 4 bankadan da sorumlu olacağını belirtti. Stevens, Hürriyet’e verdiği özel röportajda, şunları anlattı: “2011’den bu yana profesyonel bir ekiple Türkiye pazarına bakıyoruz. Türkiye son dönemde Avrupalı bankaların sermayelerini artırmak amacıyla Türkiye’deki iştiraklerini sattıklarını gördük. Ancak bu bankalar bizim tabirimizle yangından mal kaçırır gibi acele satılık bankalardı. Bizim ABank’ı alış sürecimiz ise farklı oldu. Bizim acelemiz yoktu. Biz pazara en doğru şekilde girmeyi istedik.”

FİYATI GELECEK İÇİN VERDİK

2012 Ekim ayında ABank ile birebir görüşmelere başladıklarını ve Aralık ayında da ön anlaşma imzaladıklarını belirten Stevens, “Sonraki müzakerelerimiz ise 3 ayı buldu. Bankanın hisselerini iyi bir fiyata aldığımızı düşünüyoruz. Bankanın geleceğini de düşünerek, gelecekteki kazançlar için bu fiyatı verdik. Bizim için fiyattan çok, Anadolu Grubu’nun bankada anlamlı bir hisse ile kalması önemliydi. Bunun olmasına çok sevindik. Halen onay süreci tamamlanmadığı için daha fazla detay veremiyorum, ama şunu söyleyeyim, biz hazırız ve Türkiye’de faaliyete başlamak için çok hevesliyiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Gelecek stratejisini İstanbul’da belirledi

Haberin Devamı

KATAR, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde bankası bulunan Commercial Bank Of Qatar Grubu’nun genel müdürleri, genel müdür yardımcıları ve grubun diğer üst yöneticileri İstanbul’a gelerek, grubun gelecek stratejisini belirlemek amacıyla düzenlenen arama konferansına katıldıkları öğrenildi. 1975 yılında kurulan Commercial Bank of Katar’ın Eylül 2012 itibariyle aktifleri 76.4 milyar Katar Riyali değerine ulaşmış durumda. Bankanın kurumsal, yatırım ve perakende bankacılık alanında faaliyetleri bulunuyor. Katar’da 29 şubesi bulunan bankanın, Umman Ulusal Bankası ve Birleşik Arap Bankası’yla olan
işbirliği kapsamında Umman’da 60, Mısır’da 3 ve Abu Dabi’de bir şubesi yer alıyor. Grup son olarak ABank’ın yüzde 70.84 hissesini 2 çarpan değeriyle 820 milyon liraya (yaklaşık 460 milyon dolar) aldı.

Haberin Devamı

Buraya gelebildiğimiz için çok şansılıyz

KATAR’ın özellikle enerji gelirleriyle oldukça zengin bir ülke olduuğunu hatırlatan Andy Stevens, şöyle konuştu: “Bizim de ülkenin en büyük özel bankası olarak, uzun zamandır kârımız birikiyor. Bu nedenle biz 2005’te Körfez ülkelerinde büyüme fırsatlarına bakmaya karar verdik. Ancak Türkiye bölge ülkeleriyle kıyaslandığında, ölçek açısından çok büyük bir ekonomi. Kriz performansı çok etkileyici. Üstelik gelecek potansiyeli muazzam. Bütün bunları bir araya getirdiğinizde Türkiye’ye geldiğimiz için çok şanslıyız.”

Sermayeyi artıracağız

ABANK’ın yönetim ekibinden ve şu andaki organizasyon yapısından çok memnun olduklarını söyleyen Andy Stevens, bu konularda bir değişklik düşünmediklerini kaydetti. ABank’ın halka açık olduğunu hatırlatan Stevens, bankanın adının değişip değişmeyeceği konusunda da bir yanıt vermezken, gelecek planlarına ilişkin şunları anlattı: “Tüm onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından, ABank için hazırladığımız büyüme stratejisini uygulayacağız. Bu kapsamda sermaye artırmayı düşünüyoruz. Ama şu aşamada detay veremem. Şunu söyleyebilirim, grubumuzda ABank ile birlikte 4 banka olacak. 4 bankanın işbirliği yapacağı ortak bir platform oluşturup, maliyetlerimizi düşürmeyi planlıyoruz. Böylelikle ABank müşterilerine tıpkı büyük bankaların sağladığı avantajları sağlayabileceğiz. Hedefimiz bankayı kârlı bir şekilde büyütmek. Türkiye’de 2 milyonun üstünde KOBİ var ve büyümek istiyorlar. Biz de onlarla büyüyeceğiz.”

Haberin Devamı

Türkiye’de bankacılık sektörünün çok gelişmiş ve güçlü olduğunu söyleyen Andy Stevens, “Ayrıca çok yetenekli bankacılarınız var. Önümüzdeki dönemde Türk bankacıları ve Türkiye’deki bazı ürünleri diğer bankalarımıza transfer edebiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!