Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin silikon vadisi olmaya aday İstanbul’da, çok sayıda ilginç yeni girişime rastlamak mümkün. Bu yıl başında Tekno Ofis A.Ş.’yi kuran Hızır Can, Togay Tekşen ve Zafer Balkaya, Türkiye’de olmayan yazılım ve donanımlar geliştirmek için 20 kişilik bir ekiple çalışıyor. Fındıklı ve Fatih’te iki ofiste genç beyinlerle çok sayıda projeye yoğunlaşan üç kafadar, bir taraftan ‘Alfa ve Beta beyin dalgalarıyla bazı nesnelere, aletlere ve makinelere hükmetmenin mümkün olduğunu gösteren’ şovlar düzenliyor. ‘Beyin gücü ile çalıştırılabilen yeni ürünler geliştirmek için’ üreticilerle anlaşmaya başlayan Tekno Ofis A.Ş., bir oyuncak markasıyla ‘beyin gücüyle çalışan oyuncak’ ve bir aydınlatma markasıyla da ‘beyin gücüyle çalışan aydınlatma sistemleri’ geliştirmek için iş başı yaptı. Tekno Ofis A.Ş. ortağı Hızır Can, “Başka fikirler de var. Örneğin beyin gücüyle açılıp kapanan perdeler gibi. Ancak en çarpıcı projeler savunma sanayi için olacak gibi görünüyor” diyor. Hızır Can şöyle anlatıyor ortaklık öyküsünü:
ESKİ ARKADAŞLAR İŞ KURDU
“Üçümüz eski arkadaşız. Ortak noktalarımız ve birbirimizi tamamlayan özelliklerimiz var. Zafer’in, eğitim akademisi ve etkinlik ajansı var. Sosyal medya projelerinde çok iyi. Ben dijital pazarlama ve grafik tasarımda iyiyim. Halen de İTO’da Başkan müşaviri (Danışman) olarak görevim var. Togay’ın ise yazılım tarafı çok güçlü. Çok sayıda önemli uygulamada imzası var. Firmalar, markalar bir sosyal medya kampanyası yapmak isterse onların sosyal medya ajansları bize gelir. Bu güne kadar ‘çok bilinen çok sayıda’ kampanya hazırladık.
Neuro Tech konusunda etkinlikler yapıyoruz. Özellikle teknoloji şirketleri bu konuda bize geliyor. Birkaç ay içinde, teknoloji markalarının talebi üzerine, Sibirya’da iki şehirde, Dubai’de, Bahreyn ve Umman’da ‘NeuroTech şov’lar yaptık. Yurt içinde de çok sayıda yaptık. Esas hedefimiz Türkiye’de olmayan yazılım ve donanımlarla cihazlar üretmek olduğu için çok önemli kamu kurumlarına ve büyük markalara çalaşıyoruz. Beyin dalgalarıyla bazı basit aletlerin kullanılabileceği öteden beri biliniyor. ABD’de bu konuda başlamış ama çok ilerleyememiş startup projeler de oldu. Biz de bu alana odaklandık ve ürünler geliştirmek istiyoruz. Önce insanlara ve firmalara bunu göstermek için etkinlik alanı yaptık ki bu, 8 istasyonlu bir alan. Bir Ginger’ı hiç gaza basmadan tamamen odaklanarak kullanmak için bir algoritma yazdık ve onu beyin gücüyle kullanmayı mümkün kıldık. İki kişinin oynadığı bir top oyunu geliştirdik kim daha çok odaklanırsa top ona gidiyor. Bir küçük araba pisti yaptık, beyin gücüyle arabayı hareket ettirerek yarışmak mümkün oldu. Bir tane de drone yaptık ki onu da beyin gücüyle havaya kaldırıyorsunuz. Bir tane boru içinde top var onu da düşünce gücüyle havaya kaldırabiliyorsunuz.”
ANKET ŞİRKETLERİ DOĞRU CEVAP İSTİYOR
TEKNO Ofis A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Togay Tekşen, eğitim kurumlarının ve anketçilerin de ‘neuro tech’den faydalanmak istediğini söylüyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Şu anda ileri zekâlı çocukların okullarında neuro laboratuvarlar kurmayı planlıyoruz ki onların beyin dalgaları çok daha güçlü. Normal eğitimde de beyin dalgalarını nasıl kullanabilirizi araştırıyoruz. Bir araştırma şirketi ile de görüşüyoruz ki onlar ‘araştırmalarda cevaplama sırasında ‘beyin sinyallerini izleyerek doğru söylenip söylenmediğini’ anlamak istiyorlar. Malum anketler çoğu zaman çuvallıyor. Bu konu markalar için tüketici araştırmalarında da çok önemli bir sorun.”