Güncelleme Tarihi:
HER gün sofralardaki yerini alan ekmek, son günlerde gramajı ile gündemde. 250 gram olarak üretilen ekmeğin özellikle büyükşehirlerden gelen talep üzerine 200 grama düşürülmesi ve bu sayede israfın önüne geçilmesi amaçlanıyor.
215 GRAMLIK EKMEK
CEZASI 14 BİN 600 TL
Denetim yapıldıktan sonra eksik gramajlı ekmek tespit edilmesi durumunda o ekmeği üreten fırına 14 bin 600 lira ceza kesilmesi gerektiğini söyleyen Cihan Kolivar, “Ancak İstanbul’da denetim diye bir şey yok. Denetim yapılsa bile ceza kesilmiyor. Ceza kesilmeyince de fırıncı 2 gün düzgün üretim yapıp, daha sonra tekrar gramajı düşürüyor” dedi. Zincir marketler için ekmek üreten fırıncıların da zor durumda olduğuna vurgu yapan Kolivar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu marketler ekmeği piyasaya göre ucuz satıyor. Ucuz satabilmek için ekmek üreten fırınlarla da düşük ücretlerden anlaşma yapıyor. Fırıncı normalde bu şartlarda para kazanamaz. Onlar da para kazanabilmek için gramajı eksik ekmek üretiyor. Vatandaş da ucuz ekmek yediğini zannediyor, kandırılmış oluyor.”
SADECE TOPLU TÜKETİM İÇİN
BİR ekmeğin en az 250 gram olacak şekilde üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Kolivar, “Perakende noktalarında satışa sunulmayan ekmekler de var. Bunlar toplu tüketim noktaları için üretiliyor. Onlar 200 gram olabilir. Bu ekmeğin üretilmesi için ise toplu tüketim noktası ve fırının arasında sözleşme olmalı. Bu sözleşme olmadığı taktirde yine ceza kesilmesi gerekiyor” diye konuştu.
VATANDAŞIN KAFASI KARIŞTI
EKMEK satın aldığımız noktalarda fiyat konusunda bir standart bulunmuyor. 215 gramlık bir ekmek, bakkalda 1.25 TL’ye satılırken, 266 gramlık bir ekmek başka bir bakkalda 50 kuruşa satılıyor. Alışveriş yapan vatandaşlar da durumdan şikayetçi: “250 gram bir ekmek en fazla 1.25 TL’den satılabilir diyorlar. Fırıncılar bu fiyatın yeterli olmadığını savunuyor. Ancak 50 kuruşa satan yerler de var. 250 gram bir ekmek 50 kuruşa satılabiliyorsa 1.25 TL nasıl yeterli olmuyor.”