Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 16:44
Küresel bazda kadınlar hükümetlerde güç kazanırken, özel sektördeki ilerleyişleri durdu. Deloitte and Forbes Insights'ın yaptığı araştırma, kadınların dünya çapında kamu sektöründe hızla ilerlediğini gösteriyor.
Araştırmaya göre, dünyanın en önemli 1000 şirketinin sadece yüzde 3'ünü kadın başkan ya da başkan yardımcıları oluşturuyor. ABD'deki 500 şirketin ise yalnızca yüzde 13,5'inde kadın yöneticiler bulunuyor.
Öte yandan kadınlar kamu sektöründe üç kat fazla ilerleme kaydetti. Birleşmiş Milletler'e bağlı ülkelerin yaklaşık yüzde 10'unda kadın devlet başkanı bulunuyor. Bu oran yalnızca üç devletin başkanlık görevini kadınların yürüttüğü 1975 yılına göre önemli bir ilerleme olarak görülüyor.
Dünya çapında meclisteki sandalye sayısının ise yüzde 20'sini kadınlar oluşturuyor. Bu oran 1995 yılında yüzde 11,3 seviyelerinde bulunuyordu.
“Kadınların hükümetlere odaklanması, özel sektördeki ilerleyişlerinin bir yoludur” diyen Deloitte'in yöneticisi Anne Weisberg, hükümetlerdeki kadın yöneticilerin özel sektöre göre iki kat fazla olduğunu belirtiyor. Weisberg, bunun kadınların olumlu ya da iyi karşılandığı anlamına geldiğini ifade ediyor.
Araştırma, bazı ülkelerin daha hızlı ilerlediğini de gösteriyor. Kadınların mecliste temsil edilme oranı en yüksek ülkeleri İskandinav ülkeleri oluşturuyor. Norveç'te 2002 yılında çıkarılan yasayla kamu şirketlerinin kurumsal komitelerinin yüzde 40'ını kadınların oluşturmasına karar verildi.
Ülkenin ekonomik krizi bir çok ülkeden daha iyi atlattığı kaydedilen araştırmada, Birleşmiş Milletler tarafından yaşamak için en iyi yer olduğu da belirtiliyor. Finlandiya ve Norveç'te ayrıca kadın bakan sayısı daha fazla bulunuyor.
DÜNYADA DURUMABD Kongresi'nin yüzde 22'sini kadınlar oluşturuyor. Kuzey Amerika'da kadın devlet başkanı bulunmazken, başkan yardımcılığı görevini ABD'de Hillary Clinton, Kanada'da ise Michaelle Jean yürütüyor.
Son üç yıl içinde Latin Amerika'da 3 kadın, devlet başkanlığı görevine seçildi. Arjantin'de Christina Fernandez de Kirchner, Şili'de Michelle Bachelet ve Costa Rica'da Laura Chinchilla devlet başkanlığı görevini yürütüyor. Latin Amerika ülkelerinde bakanlık görevlerinin yüzde 14'ünü ise kadınlar oluşturuyor. 10 yıl önce bu oran yüzde 9 seviyelerindeydi.
Araştırma, kadınların şu anda Avrupa Parlamentosu'nda sandalyelerin yüzde 35'ini oluşturduğunu gösteriyor. Almanya'nın ilk kadın şansölyesi Angela Merkel ise ayrıca, Dünya Kadın Liderler Konseyinin üyesi bulunuyor.
Kadınlar açısından incelenmesi gereken Afrika'da ise iki ülkenin devlet başkanlığı görevinde kadınlar bulunuyor. Ellen Johnson Sirleaf Liberya'nın, Luisa Dias Diogo ise Mozambik'in devlet başkanlığını yürütüyor. Afrika ülkeleri içinde parlamentonun alt kanadında kadınların ortalama temsili şu anda yüzde 17,8 seviyelerinde bulunuyor.
Orta Doğu'da kadınlar siyasi tırmanış sırasında belirli zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Bölgede kadınların temsil oranı yüzde 9,4. İsrail'de Tzipi Livni, başbakan yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı ve muhalefet lideliği görevlerinde bulundu.
Asya'da ise kadınların parlamentodaki sandalye sayısı yüzde 18,6 düzeyinde bulunuyor. Hindistan'da Pratibha Patil, Bangladeş'te Khaleda Zia ve Filipinler'de Gloria Macapagal-Arroyo devlet başkanlığı görevini sürdürüyor.
Avusturalya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine ve diğer ada ülkelerinin yer aldığı Pasifik bölgesinde kadınların parlamentodaki oranı ise yüzde 15 düzeyinde.