Güncelleme Tarihi:
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın video mesajı ile başlayan üç günlük konferansın galasında konuşan KAGİDER Başkanı Dilek Bil, ayrımcılığın gerçek büyüme ve refahın engeli olduğunu belirterek, “Bu durum erkek hegemonyasının eseridir. Bunu erkeklerle omuz omuza verip değiştireceğiz. Çünkü onlar da biliyor ki kadın erkeklerin de geleceğidir. Cinsiyet ayrımının kalkmasıyla zenginleşen kadın nüfusunun ekonomiye katılımı, Çin kadar büyük bir potansiyeldir” diye konuştu.
Clinton’dan video mesaj
Gala gecesine video mesajı ile katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, konferansın öneminin altını çizerek “Özellikle kadınların işlettiği KOBİ’lere yatırım yapmak, ekonomik büyümeyi canlandırmanın, gelişmeyi hızlandırmanı ve yoksulluğu azaltmanın en iyi yollarından birisidir” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Kadın Konularından Sorumlu Büyükelçisi Melanne Verveer de “Hiçbir ülkenin nüfusunun yarısını geride bırakarak ilerleyemeyeceği bir gerçektir” dedi. ABD İstanbul Başkonsolosu Scott Kilner, ise Türkiye’de bir çok kadının iş hayatının zirvesine ulaştığını ancak hikayenin tamamının bu olmadığını dile getirdi.
Gürcistan’a yatırıma gelin
Konferansın ilk gününde ise düzenlenen panellerde Gürcistan Ekonomi Bakanı Vera Kobalia, Ernst & Young Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Beth Brooke, İsveç Giriişimcilik Enerji ve İletişim Bakanlığı Müsteşarı Catharina Hakansson Boman ve Yapı Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt birer konuşma yaptı. Gürcistan Ekonomi Bakanı Vera Kobalia, konuşmasında ülke kalkınmasında kadın girişimci sayısının artmasının önemine değinerek, Türk kadın girişimcileri Gürcistan’a yatırım yapmaya davet etti. Sekreter pozisyonuna genellikle kadınların alındığını kaydeden Kobalia, katılımcılardan iş yerlerinde, toplumsal cinsiyeti dikkate almadan iş bölümü yapmalarını istedi.
Kadınlar ekonomiye katılırsa sorunlar daha kolay çözülür
YAPI Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, kadın girişimcileri desteklemek için ilave teşvikler yapılması gerektiğini söyledi. Bayazıt, “ AB’de kadın CEO oranı yüzde 5 civarında iken Türkiye’de yüzde 12’lerde. Ancak bu göstergeler yeterli değil. Biz, kadın girişimcilere dönük programlar uyguluyoruz. Kredi isteyeni cinsiyetine değil projeye göre değerlendime yapıyoruz” diye konuştu. Ernst and Young Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Beth Brooke, “Dünyadaki sorunların çoğu, kadınları ekonomiye katmadan çözülemeyecek” dedi.