Yeliz ÖZ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2010 00:00
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın 20 ülkede Harvard Üniversitesi, London Business School, Columbia Business School gibi dünyaca ünlü üniversitelerle sürdürdüğü “10 Bin Kadın Girişimci Sertifika Programı”nı Türkiye’de yürüten Özyeğin Üniversitesi ilk dönem eğitimine katılan 29 kadın girişimciyi mezun etti.
Kadın girişimcilere diplomalarını veren Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, “29 hanımla çok ortak noktamız var. Ben de onlar gibi hayata sıfıdan başlayan biriyim. Mezunlarımızın şirketlerini yerelden ulusala dönüştüreceklerine, çok farklı şeyler yapacaklarına inanıyorum” dedi.
Hayatından örnekler
Hüsnü Özyeğin, girişimci kadınlara kendi hayatından örnekler anlatırken, “Finansbank İsviçre’yi 1990’da kurdum. 2000’de Özden Başaran, Hollanda’da Genel Müdür Yardımcısı iken İsviçre’ye Genel Müdür olarak geldi. Düşünebiliyor musunuz 700 yıllık bankacılık tarihi olan İsviçre’nin ilk kadın genel müdürü olmuş” diye konuştu. Eşi Ayşen Özyeğin’in bugüne kadar 500 bin kadına ve okul öncesi çocuğa eğitim veren programları yürüttüğünü vurgulayan Hüsnü Özyeğin, “Goldman Sachs ile birlikte eşimle rekabet edeceğiz” dedi. Hüsnü Özyeğin, Özyeğin Üniversitesi’nde 2010 sonuna kadar 85, 3 yılda toplam 340 kadına ücretsiz girişimcilik eğitimi vereceklerini söyledi.
Kadına yatırım büyütür
Goldman Sachs Londra ofisi direktörlerinden Deepak Jayaraman da, 10 bin kadın girişimci sertifika programının sadece bir yardım programı olarak adlandırılmaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “Hayırsever bir program değil. Geniş ekonomik büyümeyi sağlamak için kişisel girişimcilere destek sağlamayı amaçlıyoruz. Bizim şirketlerimiz sağlıklı ve canlı ekonomilere dayanır. Biz ekonomik büyümeyi sağlamak için sermaye ve fikir arayışları içindeydik. Araştırmalarımız kadınlara yapılan yatırımın gayri safi yurtiçi hasılanın büyümesine katkı sağladığını gösteriyor.”
2 bin girişimci mezun
Goldman Sachs Vakfı’nın 20 ülkede Mart 2008’de 100 milyon dolarlık bütçeyle başlattığı 10 Bin Kadın Girişimci Sertifika Programı şu ana kadar 2 bin mezun verdi. Önümüzdeki 3 yılda 10 bin kadına verilmesi hedeflenen girişimcilik eğitimini dünyada Harvard Business School, Indian School of Business, Columbia Business School, Pan-African University gibi dünyaca ünlü okullar veriyor. 3 aylık eğitim kapsamında toplam 150 saat derse katılan kadınların ekonomik büyüme potansiyeli yüksek bir işe veya iş fikrine sahip olması, ancak gerekli eğitimleri alamamış ve maddi koşulları sınırlı olması gerekiyor.
Motosiklet aksesuvarı tasarlıyor, market kurmayı hedefliyor
MOTOSAY Motosiklet Deri Aksesuarları şirketinin sahibi 25 yaşındaki Ayşe Nur Karaman, motosiklet tutkunu. 9 ay önce evlendiği eşini tanıdığında başlayan motosiklet hayranlığı, Ocak 2010’da motosikletler için deri aksesuarlar tasarlayıp üreten ve satan şirketini kurmasına neden oldu. Katıldığı “10 Bin Kadın Girişimci Sertifika Programı” ile şimdiki hedefinin Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de Motor Market’ler kurabilmek olduğunu anlatan Ayşe Nur Karaman, “Özellikle yurtdışında bu tür marketler giderek yaygınlaşıyor. Türkiye’de de motor kullanımı her geçen gün artış gösteriyor ve bizim işimiz de giderek büyüyor. Bayilik sistemiyle büyüyebileceğimizi düşünüyorum. Ben lise mezunuyum ancak bu sertifika programı ile yönetim, muhasebe, finans ve pazarlama alanlarında çok önemli şeyler öğrendim” dedi.
Krizde şirket kurdu ozon makinesi üretiyor
İSTANBUL Güngören’de üç yıl önce kurduğu İstanbul Makine Kimya şirketinin sahibi 40 yaşındaki Fadime Gök, ozon makinesi imalatı ve satışı yapıyor. 2 çocuk annesi lise mezunu Fadime Gök, kimyasal madde kullanılmadan tekstilde ağartma yapmaya imkan tanıyan ozon makinelerinin yerli üreticisi olduğunu anlatırken, “Benim bölümümde 7 kişi çalışıyor ama şirkette 32 kişiyiz. Krizin en kötü zamanında şirketi kurdum. Ayakta kalabilmek benim için büyük başarı. Beni patron olarak mutlu eden birşeyi başka yerlerde de kullanılacak şekilde üretimini tasarlayıp yapabilmek. Evet çok erkeksi bir iş yapıyorum ama dezavantajları olduğu kadar avantajları da var. Gazi Üniversitesi Çocuk Pedagojisi’ni kazandığım halde aile sorunları nedeniyle üniversite eğitimine başlayamamıştım. Üniversite bünyesinde böyle bir eğitim almak, içimdeki üniversite heyecanını harekete geçirdi.”